Kombi, klima ve diğer ısıtma & soğutma sistemleri ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtı bu sayfada!
Klima sıcaklık ayarı 23 - 24 derecelerde iken ideal ısıtma performansını sunar.
Klima gazı klimanın özelliklerine göre farklılık gösterse de genel olarak 2 ya da 3 yıl içerisinde bitmektedir.
Klima en çok kullanıldığı dönemler öncesinde temizlenmelidir. Bu da genel olarak yaz ve kış aylarının başına denk gelmektedir.
Ortalama 10 saat çalıştığı kabul edilen bir kombinin günde çektiği elektrik 1kw ile 1,5 kW arasında bir değerde olacaktır.
Yoğuşmalı kombinlerin montajı genelde mutfağa ya da balkona yapılmaktadır. Yoğuşmalı kombilerle ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Evin kaloriferlerinin 40 dereceye ısınması yaklaşık 20 dakika gibi zaman alır. Elbette ki bu durum alanın metrekaresine bağlı olarak da değişebilmektedir.
Uzmanlar tarafından belirtilen ortam sıcaklığı 22 derece seviyelerindedir. Yoğuşmalı bir kombinin ortam ısısını bu seviyelere getirebilmesi için 50 derece olarak çalıştırılması yeterlidir. Yoğuşmalı kombilerle ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Yoğuşmalı kombiler her türlü tesisat yapısında kullanılabilir. Yoğuşmalı kombilerle ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Klima soğuk ayarında en makul seviye 25 derece olarak önerilir.
Rahat bir hava sirkülasyonu için klima mümkün olduğunca tavana yakın bir yere monte edilmelidir. Klima montajı ile ilgili merak ettiğiniz diğer soruların yanıtı için buraya tıklayabilirsiniz.
Klima ,çalıştıktan sonra yaklaşık 10–15 dakika içerisinde ortamı ısıtmaktadır. Elbette ki bu durum alanın metrekaresine bağlı olarak da değişebilmektedir.
Tesisat sisteminin bir yerinde su sızıntısı olduğunda, tesisatta çatlak olduğunda, eşanjörde çatlak olduğunda, cihazın bakımsız kalması durumunda genleşme tankındaki havanın eksilmesi sonucunda kombi barı düşebilir.
Doldurma musluğu kırık ya da arızalı olduğunda, genleşme tankının havası eksik olduğunda, plaka-ana eşanjör arızalı olduğunda kombi basıncı yükselebilir.
Kombi sıcak su ayarı için ideal sıcaklık ortalama 60 derecedir. Bu sıcaklığın sağladığı sıcak su değeri 20 derece civarında olur.
Kombinin sıcak su problemi çoğunlukla diyafram contası ile ilgilidir. Sorun diyafram sistemli değilse, su akış şalterinde veya tribününde bir sorun yaşanıyor olabilir.
Kombinin kullanılacağı evin yalıtım durumu, baktığı cephe, metrekare cinsinden büyüklüğü, evdeki banyo sayısı ve evin bulunduğu kat gibi kriterlere dikkat edilmelidir. Konuyla ilgili daha fazla bilgi için tıklayın!
Fan motorunda sorun olması durumunda, pompanın arızalı olması durumunda, gaz grubunda sorun olması durumunda, üç yollu vanada sorun olması durumunda, kombi kapağı tam oturmadığında kombiden olağandışı sesler gelebilir.
Kombilerin otomatiğe geçiş süreleri markasına göre 1 ile 3 dk arasında değişmektedir. Yani alev söndükten sonra kombiler 1 ila 3 dk arasında tekrar çalışmaya başlar.
Kombi parçalarında kırılma, delinme ya da çatlama olduğunda, doldurma musluğu bozuk olduğunda, yüksek basınç arızası olduğunda kombi su akıtabilir.
Yılda en az bir kez sonbaharda veya yaz aylarının başlarında kombilerin, kombi servis firmaları tarafından uzman ve belgeli ekiplerce bakımı yapılmalıdır.
Kalorifer peteği vanaları saat yönünün tersine doğru çevrilerek açılır.
Kalorifer peteği vanaları saat yönüne doğru çevrilerek kapatılır.
Peteklerin ısıtmamasının en yaygın sebebi kalorifer tesisatının kirlenmesidir. Ayrıca kombinin arızalanması durumunda da petekler ısıtmaz.
Kalitesiz boyama işlemi yapılan peteklerde kalıp halinde sökülen boyalar, peteğin içine su girdiğinde su ile birlikte petek çeperine çarparak ses yapabilir. Petekten ses gelmesinin bir diğer sebebi de genleşmedir. Ayrıca düzenli olarak bakımı yapılmayan peteklerde zamanla tortular oluşur. Bu tortular su ile birlikte hareketlenerek petekten ses çıkmasına neden olabilir.
Petek içinde su dolaşımının gerçekleşmesi için gerekli alanın kalmaması durumunda, peteklerin alt kısmında oluşan kalıntıların kombiden gelen suyun petek içerisindeki dolaşımına engel olması durumunda petekler su akıtabilir.
Klima kapasite hesabı için oda metrekaresini 2,2'ye bölüp 1000 ile çarparsanız mekanın yaklaşık soğutma ihtiyacını bulabilirsiniz. Örneğin; 22,46/2,2 *1000 = 10209 BTU/h sonucu elde edilir. Bu da demektir ki 22 metrekarelik bir alan için 12000 BTU/h kapasitedeki bir klima yeterli olacaktır.
Klima montajı için tahmin edilen ortalama süre 30 ila 45 dakika arasındadır. Klima montajı ile ilgili merak ettiğiniz her şey için buraya tıklayabilirsiniz.
Klima elektrik montajı klimanın yanına konacak şaltere kadar kablo çekilmesi esasına dayanır. Bu işlem uzman elektrikçiler tarafından yapılır.
Klimanızın ısıtmıyor oluşunda pek çok faktör etkili olabilir. Klima gazının bitmesi, gazın gerekenden fazla olması, kompresörün arızalı olması, sinyal kablosunda arıza olması, iç veya dış ünite fanında bir problem olması gibi nedenler bu faktörlerden bazıları. Klima ısıtmama nedenleri ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C’ye ayarlanmalıdır. Oda termostatı kullanımı ile ilgili daha fazla bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Isı mühendisliğine göre ideal sıcaklık değeri 20°C’dir. Kombi sıcaklık değeri radyatör ısıl kapasitesi ve boyutuna göre değişse de ideal dünyada 20°C bir sıcaklık için kombinin 60°C’de çalıştırılması yeterlidir.
Mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C'dir.
Salon için ideal sıcaklık değeri 20°C’dir.
Yatak odası için ideal sıcaklık değeri 20°C’dir.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C’dir.
Banyo için ideal sıcaklık değeri 24°C’dir.
Doğal gaz tasarrufu için kombiyi kapatmak yerine kısık ayarda kullanmak, bina ısı yalıtımı yapmak, sızdırmaz kapı ve pencere tercih etmek gibi yöntemler önemlidir. Daha fazla ipucu için buraya tıklayabilirsiniz.
Isı mühendislerine göre dış hava sıcaklığına bağlı olarak kombiyi düşük sıcaklıkta sürekli yakmak, kesintili yakmaktan daha tasarruflu bir yöntemdir.
Yoğuşmalı kombilerde enerji tasarrufu %5 daha fazladır.
Alarko markalı kombinizde meydana gelen arıza kodlarının farklı anlamları ve farklı çözümleri vardır. Alarko kombi arıza kodlarını öğrenmek için tıklayın!
Reglaj ayarının yapılmasındaki amaç evin bütün kısımlarının eşit şekilde ısınmasıdır. Dolayısıyla reglaj ayarı yapmak, doğalgaz sarfiyatını azaltır ve tasarruf sağlar.
Hayır şart değildir. Kombiler doğalgazın yanı sıra LPG ve LNG ile de çalışabilir.
Çalışma sistemlerine göre kombi çeşitleri bacalı kombi, hermetik kombi, baca fanlı (yarı hermetik) kombi ve yoğuşmalı kombi olarak ayrılır.
Hayır olmaz. Kombileri, otomatik kumanda panelinden gündüz ve gece sıcaklıkları ayarlayarak 24 saat açık tutabilirsiniz.
Kombinin su basınç göstergesi 1.5 barda olmalıdır.
Düşük basınç sorunu anlamına gelir. Çok sık karşılaşılan bu arıza meydana geldiğinde cihaza ihtiyacı olan suyu basmak gerekir. Diğer Alarko kombi arıza kodlarını incelemek için tıklayın!
E01 arızası ateşleme sorunudur. Bu arızayı gidermek için öncelikle gazı kontrol edin, gaz vanaları kapalıysa açın. Gaz vanaları açık ve kombiye de gaz geliyorsa kombiye reset adın. Resetleme sonrasında arıza hala sürüyorsa problem anakart, gaz armatörü ya da elektrotlar ile alakalı olabilir. Yetkili servisten destek alın.
Ateşleme denemesi olmasına rağmen alev olmaması sorunudur.
Yüksek verimli partikül filtresi olarak da bilinen HEPA filtre, bir hava filtresi çeşididir. HEPA filtr; havada bulunan bakterilerin ve viral organizmaların yayılmasında kritik rol oynar ve %99 etkiye sahip bulunur.
Sürekli aynı kapasitede hava üfleyerek ısıtma ve soğutma yapan yüksek enerji tasarruflu klima çeşididir. Inverter klimalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın!
12.000 BTU bir inverter klima, saat başına 0.7-0.8 kw enerji tüketir. BTU değeri 9.000 olan inverter klimaların ise saatte ortalama 0.6 kw enerji harcadığı kabul edilir.
Güneşten doğal yollarla elde edilen temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi ve güneş enerji sistemleri ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayın!
Yoğuşmalı kazan, yoğuşma teknolojisinin kullanıldığı kazan çeşididir. Yoğuşma teknolojisinde buharı yoğuşturan ısı özel eşanjör yapısı ile bu gizli buharlaşma ısısından faydalanılarak %109’a varan verimlilik elde edilir. Yoğuşmalı kazanlar ile ilgili daha fazla fikir edinmek için tıklayın!
Tesislerde, mesken ya da ticari komplekslerde, kamu ısı kurumlarında, merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda yoğuşmalı kazan kullanılabilir.
50 metrekareden 250 metrekareye kadar büyüklüğü olan dairelerde yoğuşmalı kombi kullanılabilir.
Brülör, hava ile yakıtın karıştırılarak yakılmasını sağlayan bir yanma mekanizmasıdır. Brülör çeşitleri ve özellikleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için tıklayın!
Kombi basıncı yükseldiğinde ve kombi su akıtmaya başladığında kombinin su seviyesi düşürülmezse; su sızdırma, kombi arızalanması ve daha farklı sorunlara neden olabilir.
Kombiden sıcak su gelmemesi; cihazın çeşitli parçalarında yaşanan arıza durumları, kombi basıncının eksilmesi, üç yollu vanalarda meydana gelen problemler, eşanjörlerde yaşanan kireçlenme ve kombinin diyafram contası ile ilgili olabilir.
Kombinin üzerinde bulunan sıcak su ayarı düğmesini saat yönünde çevirerek sıcaklığı arttırabilir, aksi yönde çevirerek ise sıcaklığı azaltabilirsiniz.
Klima filtresinin tıkanması durumunda, klimada küflenme olduğunda, klima kullanılan alanın rutubetli olması durumunda, ortamda sigara içilmesi durumunda ve ortamda bulunan tozların klimada birikmesi halinde klima koku yapabilir.
Klimanın dış ünitesinde gider hortumundan su gelmesi normaldir. Ancak eğer klima iç ünitesinden su geliyorsa bunun sebebi; klima gazının eksik ya da fazla olması, klima iç ünitesinin dengede olmaması, iç ünite peteğinin kirlenmiş olması, iç ünite fanının arızalı olması, iç ünite tasında delinme olması ve drenaj hortumunda delinme olması gibi etkenler olabilir.
Fan devri iyi ayarlanmadığında yani devir düşük olduğunda, klima ayarı doğru yapılmadığında, klimanın hava girişlerinin kapalı olması durumunda, klimanın doğru yere monte edilmemesi durumunda ve klima filtresinin temiz olmaması durumunda klima soğutma yapmayabilir.
Klimayı Willis Haviland Carrier icat etmiştir. Willis Haviland Carrier, 1913 yılında ofis veya benzeri büyük alanları soğutmak için paket halindeki ilk klimayı icat eden kişidir.
Enerji tasarrufu için A enerji sınıfından olan klimaları tercih etmenizi öneririz. Klima modelleri arasında A+’tan A+++’a farklı enerji verimlilikleri sunan seçenekler bulunuyor. Buradaki her bir “+” (plus) değeri klimanızın enerjisi için %10 oranında yakıt tasarrufu farkını ifade ediyor. Ayrıca inverter teknolojisine sahip klimalar da daha az yakan klimalar olduğu için inverter klimaları tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçmanın zararları bulunur. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar meydana gelmez.
Klima bakımının yaz başında ve kış başında olmak üzere 6 ayda bir defa yani yılda 2 kez yapılması tavsiye edilir. Düzenli olarak 6 ayda bir yaptıracağınız bakım ile hem cihazınızın arızalanmasını önleyebilir hem de performansını arttırabilirsiniz.
Dalgıç pompalar genellikle su temini, sulama ve sprinkler sistemleri, yer altı suyu seviye kontrolü ve ısı pompası uygulamalarındaki temiz veya az kirli suların basınçlandırılması işlerinde kullanılır.
Dalgıç pompalar kullanım amacına göre yılda 1000 ila 3000 saat arasında hatta proses suyu temininde 3000 saatten de daha fazla çalışabilir.
Dalgıç pompa hiç çalışmıyorsa bunun sebebi elektrik bağlantısının olmamasıdır. Çözüm için elektrik bağlantısının kontrol edilip şamandıralı şalteri yeterli elektrik akımına uygun olarak yükseltmek gerekir.
Modele bağlı olarak ekranda; E01, F4, 0.1 belirebilir. Alarko LED’li model kombilerde; 80 LED’i yanıp sönebilir.
Kombinin gaz girişleri kapalıysa, parçalardan bir sorun varsa, ana kart arızalanmışsa, kombi bacası tıkalıysa, iyon elektrotu veya ateşleme elektrotu arzılanmışsa, su basınç seviyesi belirli sınırların altına düşmüşse kombi ateşleme yapmaz. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayın!
Klimaların çalışma prensibi en kısa haliyle şu sonsuz ve mükemmel çevrim ile anlatılabilir: Sıvı soğutulur, faz dönüşümü ısı absorpsiyonuyla gerçekleşir, sıkıştırılır ve faz yeniden sıvıya döner. Klimaların çalışma prensibi ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Kombinin su eksiltmesinin birçok farklı sebebi olabilir. Eğer kombinizin basıncı her gün düşüyorsa eşanjörde çatlak olabilir. Basıncın daha sık düştüğü durumlarda ise sebep, tesisatta su kaçağı olması olabilir. Tesisat sisteminin herhangi bir yerindeki ufak sızıntılar nedeniyle bile kombi basıncı sık sık düşebilir.
Mekânınız için en doğru kombiyi seçebilmek istiyorsanız birtakım hususlara dikkat etmenizde fayda var. Hangi kombiyi almalıyım yazımızı inceleyerek, ideal kombiyi bulabilirsiniz.
Eşanjörde çatlak varsa, tesisatta su kaçağı varsa, kalorifer tesisatı patlamışsa, gider vanasında sızıntı varsa, peteklerde delinme ya da çatlama varsa kombi basıncı düşebilir.
Eğer kombi suyu ısıtıyor petekleri ısıtmıyorsa bunun sebebi peteklerde hava kalması olabilir. Peteklerin ısınmaması ile ilgili bir diğer neden ise kombideki suyu peteklere gönderen pompanın arızalanmasıdır. Konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için tıklayın!
Kombi, sıcak su ve doğalgaz kullanım ihtiyaçlarına karşılamaya yarayan önemli bir iklimlendirme cihazıdır. Kombi çeşitleri ev ya da işyerleri gibi küçük ölçekli kapalı alanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Kombiler sayesinde hem ısınma hem de sıcak su gereksiniminizi giderebilirsiniz.
Kombi seçimi yapılırken kullanılacak mekânın büyüklüğüne uygun bir kapasite tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra kombinin enerji sınıfı, markası, garanti ve servis hizmetleri, iç malzeme özellikleri ve teknolojisine de dikkat edilmelidir. Kombi seçimi ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayın!
Kombinin montaj edileceği yerin olabildiğince korunaklı ve güvenli olması gerekir. Bu yüzden güneş, yağış, rüzgâr gibi hava koşullarından etkilenmesi muhtemel açık balkonlara kombi montajı yapılmamalıdır. Ayrıca bacalı ve hermetik kombiler; havalandırma boşluğuna, merdiven sahanlığı ve asansör boşluklarına monte edilmemelidir.
Kombilerde alev sönmesi, gaz kaçakları, aşırı sıcaklık ve soğukluk, baca tepmesi, baca çekmemesi gibi durumlarına karşı TSE’nin koymuş olduğu her türlü önlem ve tertibat alınmaktadır. Dolayısıyla kombiler oldukça güvenilir iklimlendirme cihazlarıdır.
Isıtma türleri; bireysel ısıtma, merkezi ısıtma ve bölgesel ısıtma olmak üzere 3’e ayrılır. Bireysel ısıtmada genellikle kombiler tercih edilir.
Kombiler öncelikle bireysel olarak ısınma avantajı sunar. Ayrıca kombi kullandığınızda yaktığınız kadar ödeme yapma imkânı elde edersiniz. Kombi sayesinde sıcak su için ayrı bir ekipmana ihtiyaç duymazsınız. Kombiler ayrıca sessiz çalışır, az yer kaplar ve kolay taşınabilir.
Hayır vermez. Kombinizi otomatik kumanda panelinden gündüz ve gece sıcaklıklarını ayarlayarak 24 saat sürekli açık tutabilirsiniz.
Evet kombilerinizi sadece sıcak su elde etmek yani şofben gibi de kullanabilirsiniz.