Özellikle konut ve ticari alanlarda enerji tasarrufu sağlamasıyla çevre dostu olarak bilinen VRF klimalar, kelime açılımı olarak Variable Refgirerant Flow anlamına geliyor. Verimlilik ve konfor açısından diğer sistemlere göre en avantajlı olan VRF klimalar ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. VRF klima sistemi nedir ve VRF sistemi nasıl çalışır sorularının cevabı ve konuyla ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar yazımızın devamında sizlerle…
VRF Klima Sistemi Nedir?
VRF klima sistemi değişken debili soğutucu akışkan sistemleri anlamına gelir. Yani sistem, içerisinde barındırdığı akışkan debisini değiştirerek ihtiyaç duyulan kapasiteyi tam ve net olarak ayarlayabilmektedir. VRF sistemler çevre dostu R-410A soğutucu akışkan ve akıllı inverter teknolojisini kullanmaktadır. Bu sistem birden fazla iç ünitenin tek bir boru hattıyla aynı dış ünite ve dış ünite grubuna bağlı olarak çalışmasına imkan tanımaktadır. Gelişmiş ısı geri kazanımı, ısıtma, soğutma ve havalandırma işlemleri aynı anda tek bir sistem ile yapmanızı sağlayan VRF klimalar, enerji verimliliğini arttırarak işlem maliyetini azaltmaktadır. Ayrıca VRF teknolojisi, bölgesel iklimlendirme kontrolü ile kendi tercihinize göre ayarlayabilme imkanını da sunmaktadır.
VRF Klima Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
VRF klima sağladığı avantajlı özellikleri sayesinde oteller, plazalar, tiyatrolar, fabrikalar, havalimanları, hastaneler gibi büyük çaplı binalarda kullanılabilmektedir.
VRF Klima Sistemlerinin Çalışma Prensibi Nasıldır?
VRF sistem nedir sorusunu yanıtladıktan sonra geriye tek bir soru işareti kalıyor. VRF klimalar nasıl çalışır?
VRF sistemi temel olarak dış ortama yerleştirilen dış ünite grubu, buna bağlı olarak çok sayıda iç ünite grubu, hassas kontrollü otomasyon sistemi, bakır boru hattı ile sistemde soğutucu gazdan oluşur. VRF merkezi klima sistemleri olarak da bilinmektedir. Bu sistem çalışırken dış üniteden çıkan gaz ve sıvı, üniteler boyunca sistemi dolaşarak dış üniteye dönüş sağlar. Her bir ünite ana boru hattına bağlıdır ve bu nedenle birbirinden bağımsız şekilde ayrı ayrı kontrol edilebilmektedir. Bu sayede ihtiyaç duyulmayan alanlarda iklimlendirme gerçekleştirilmez. VRF sistemi toplam kapasiteyi hassas olarak ayarlayabilen kompresörlere sahiptir. Bu sayede bulunduğu odanın ihtiyacına göre gaz debisinin ayarlanmasını da sağlayarak minimum seviyede enerji tüketmektedir. Bunların dışında VRF klima modelleri bir dış ünite grubuna çok sayıda ve farklı kapasitelerde iç üniteler bağlanabilmesine de imkan tanır.
VRF Klima Sisteminin Ses Seviyesi Ne Kadardır?
Bulunduğunuz ortamın ısı-sıcaklık konforuyla birlikte ses seviyesinin de belirli bir değerden aşağıda tutulması gerekmektedir. VRF klimaların sahip olduğu iç ve dış ünitelerinde susturucu bulunur. Bu susturucular sayesinde ortalama ses seviyesi 20 dB ile 29 dB arasında değişmektedir. VRF iç üniteler, ses seviyesinin düşük olması sayesinde ortamda kuru gürültülerin oluşmasını da engellemektedir. VRF dış ünitelerin ses gücü ise 58 ila 80 dB arasındadır. Bu nedenle genellikle çatı katlarına konulmaktadır. Dış ünite cihazlarının mahal dış ortamlarında bulunduğu göz önüne alındığında insan konforunu bozacak ses seviyesinde olmadığı görülmektedir.
Dış Ünite Kondenserinin Soğutulma Şekline Göre VRF Sistemleri Nelerdir?
VRF sistemler, dış ünite kondenserinin soğutulma şekline göre iki farklı gruba ayrılır. Bunlar hava soğutmalı VRF sistemleri ve su soğutmalı VRF sistemleridir.
1.Hava Soğutmalı VRF Sistemleri Nedir?
En yaygın kullanılan VRF sistemleri içerisinde yer alan hava soğutmalı sistemler, dış ünite kondenerinde ısı transferini fanlar yardımıyla havaya yapmaktadır.
2.Su Soğutmalı VRF Sistemleri
Isının herhangi bir kaynaktan sağlanan suya aktararak çalışan su soğutmalı VRF sistemlerinin dış ünite boyutları küçüktür. Bu nedenle fana ihtiyaç duymazlar. Su soğutmalı modellerde dış ünitelerin atmosfere temas etme zorunluluğu da bulunmamaktadır. Bu nedenle verimlilik oranları oldukça yüksektir.
İşletme Özelliklerine Göre VRF Sistemleri Nelerdir?
VRF sistemler işletme özellikleri açısından iki farklı gruba ayrılırlar. Bu gruplar HeatPump ve HeatRecovery VRF sistemleridir.
1. HeatPump VRF Sistemleri Nedir?
HeatPump VRF sistemi en çok tercih edilen VRF sistemleri arasında yer alıyor. VRF klima elektrik tüketimi olarak ekonomik seçenekler sunmaktadır. Bu sistemlerde bütün iç üniteler aynı modda çalışır. Farklı sıcaklık değerlerine göre ayarlanabilen VRF klimalar, aynı anda ısıtma ya da soğutma yapabilmektedirler.
2. HeatRecovery VRF Sistemleri Nedir?
HeatRecovery merkezi klima sistemleri, istenilen soğutma modunda çalışabilmektedir. Bu sistemler aynı iç ünitelerin kullanıldığı VRF klima modellerinde ısı kazanımını sağlamaktadır.
VRF sistemi, tek merkezden çoklu iklimlendirme için kullanılmaktadır. Bulunduğu mekanın büyüklüğüne ve kişi sayısına göre VRF klima modelleri ve kapasiteleri değişebilmektedir. Bunun için VRF sistemi hakkında uzman olan Alarko satış merkezlerinden destek alarak doğru klimanın belirlenmesini kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Sizler de VRF klima sistemleri ile hem enerjiden hem maliyetten tasarruf edebilirsiniz.