Klima enerji sınıfları, klimanın harcadığı enerjiyi ve performansını gösteren değerler bütününe deniyor. Bir yanıyla sezonsal verimlilik olarak da bilinen klima enerji sınıfları, böylece ilgili iklimlendirme cihazlarının verimliliğine dair önemli ipuçları veriyor. Bir klimada sezonsal verimlilik, yani cihazın sahip olduğu enerji sınıfı ne kadar yüksekse verimlilik o ölçüde yüksek bir değere ulaşabiliyor. Hem ısıtma hem de soğutma performansındaki seviyeyi belirleyen klima sınıfları sayesinde kullanıcılar, kendileri için en verimli klimayı satın alarak cihazlarından yüksek verim elde edebiliyor. A ile G arasındaki harfler ile sınıflandırılan klimalarda A sınıfı en verimliyken G sınıfı en az verimli klima sınıfı anlamına geliyor. Bu konuda 2013 yılında Avrupa’da gerçekleşen önemli bir yenilik klima enerji verimliliğine dair çeşitli mevzuatlardı. Buna göre belirlenen minimum verimlilik gerekliliklerini karşılamayan ürünlere “CE” işareti eklenmiyor ve bu ürünler Avrupa pazarında satışa sunulmuyor. Türkiye de benzer şekilde 2014’te klima enerji sınıflandırması için bu yöntemi kullanmaya başladığından enerji sınıfları daha da önem kazandı. Peki A ve B sınıfı klimalar hangi özellikleri taşıyor? Sınıflandırmanın en üstteki iki yerini dolduran bu klimaları diğerlerinden ayıran ne? Hepsi ve daha fazlasını içeriğimizde bulabilirsiniz!
A Sınıfı Klima Özellikleri Neler?
İşin en temelinde A sınıfı klima modelleri en yüksek verimliliğe sahip klimalar olarak öne çıkıyor. “Seasonal Coefficient Of Performance” olarak bilinen SCOP, klimaların verimli olup olmadığını anlamak için kullanılan performans katsayısı. Bir klimanın verimliliği de SCOP değerinin yüksek olup olmadığına bağlı. Bu nedenle A sınıfı klimalar en yüksek SCOP değerlerine ulaştığından, verimlilik noktasında da rakip tanımıyor. Yani A sınıfı klima nedir diye bakıldığında: Bunlar daha az enerji sarf ederek daha fazla ısı üretebiliyor. Bu da faturalara yansıyan bir durum olduğundan A sınıfı klima enerji tüketimi en düşük olan klimalar olarak öne çıkıyor. Minimum enerji ile maksimum verim matematiğine sahip olan A sınıfı klimalar, uzun vadede sağladığı tasarruf ve ekonomik kazanç ile de bütçe dostu oluyor. Sessiz çalışma özelliği, kolay montaj imkânı, ayarlanan sıcaklığa hızla ulaşabilmesi bu klimaların en önemli özellikleri ve avantajları arasında. Bir klimanın A sınıfında yer alması içinse “Coefficient Of Performance” (COP) değerinin 3,21 ve üzerinde olması gerekiyor. Yani bir klima 1 kW’lık bir elektrik girişinden minimum 3,21 kW ısı üretebiliyorsa o klima A enerji sınıfında yer alıyor diyebiliriz. Daha sonra gelen yeni kriterler de bu sınıfa A+, A++ ve A+++ olarak 3 yeni çeşit daha eklemiştir. Bu eklemeler ile beraber en yüksek verimlilik sunan, dolayısıyla uzun vadede en çok tasarruf yapılabilen klimalar A+++ klimalar olarak yerini aldı. Peki A sınıfı klima ne kadar elektrik harcar? Bu sorunun spesifik bir yanıtı ne yazık ki yok. Gelgelelim, bunu ölçebileceğiniz belli başlı kriterlere sahipsiniz:
- İç ortam sıcaklığı,
- Dış ortam sıcaklığı,
- Evin ısı kapasitesi,
- Evin ısı kaybı,
- Ürün verimliliği,
- Şehrin iklim şartları
Bu ve türevi kriterler, klimanızın ne kadar elektrik harcayacağını kolayca hesaplamanızı sağlayabilir. Bununla beraber A sınıfı klimalar, diğer tüm (B, C, D, E, G) sınıflardaki klimalardan daha az enerji harcadığı için en verimli modellerdir. Yüksek verimlilik sunan A sınıfı klima modelleri Alarko Carrier’de sizleri bekliyor!
Verimlilikte İkinci Sırada Yer Alan B Sınıfı Klimalar
B sınıfı klima modelleri de aynı sınıflandırma mantığına uygun şekilde, verimlilik listesinin ikinci sırasında yer alıyor. Burada hatırlatmakta yarar var: Bazı klima modellerinde soğutma verimliliğini (SEER) A, ısıtma verimliliğini (SCOP) B sınıfında görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda söz konusu klimalar direkt A sınıfında yer almayabiliyor. B sınıfı klimalar da bu açıdan A sınıfı modellerin bir altında verimlilik düzeyine sahip. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi SCOP değeri, klimanın 1 birim enerji ile kaç birim ısı değeri ürettiğini gösteriyor. A sınıfı klimalarda bu değer 3,21 ve üzeriyken B sınıfı klimalar genellikle 3,21 – 3.0 değerleri arasında çalışıyor. Yani, 1 kW’lık elektrik ile 3,21 – 3.0 arasında kW ısı üretebilen klimalar B sınıfında yer alıyor. Bunların özellikleri de daha düşük sınıftaki klimalara oranla daha az enerji harcayabilmesi. B sınıfı klima ne kadar yakar diye bakıldığı zamanda da yine iç ortam – dış ortam sıcaklığı, evin ısı kaybı, bulunan bölgenin iklim koşulları gibi bir dizi kriter referans alınıyor. A sınıfı modelleri geride bıraktığınız takdirde B sınıfı klimalar da diğerleri içerisinde en düşük elektrik harcaması gerçekleştiren modeller olarak öne çıkıyor. Buna ek olarak A sınıfı klimalara kıyasla fiyatlandırmaları da daha düşük olabiliyor.
Klima verimliliğinde oldukça önemli bir yere sahip BTU değeri nasıl hesaplanıyor? Klima BTU değeri hesaplama ipuçları için hemen tıklayın!