Hem sıcak su ihtiyacını karşılayan hem de ısınma sağlayan kombiler, vazgeçilmez iklimlendirme cihazları arasında yer alıyor. İlk kez kombi kullanacaksanız ya da yeni bir kombiye ihtiyaç duyuyorsanız, hangi kombiyi almalıyım noktasında kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz. Çünkü kombi çeşitleri arasında hem yoğuşmalı modeller hem de yoğuşmasız modeller bulunuyor. Yoğuşmalı kombi mi yoksa yoğuşmasız kombi mi almalı diye düşünüyorsanız ikisinin farklarını bilmenizde yarar var. Yoğuşmalı ve yoğuşmasız kombi arasındaki fark nedir, gelin hep birlikte bakalım!
Kombi Çeşitleri: Yoğuşmalı ve Yoğuşmasız
Yeni bir kombi satın almak isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri yoğuşmalı ile yoğuşmasız kombi farkı oluyor. Bunun için öncelikle her iki kombi çeşidini de tanımak gerekiyor.
Yoğuşmalı Kombi: Gaz halinde bulunan bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesine yoğuşma denir. Yoğuşmalı kombi modelleri de adını bu tepkimeden alır. Yoğuşmalı kombi modellerinde atık gaz sisteminin önüne eklenen ısı eşanjörü ile gaz bacadan çıkmadan önce gazdaki su buharı ayrıştırılıp enerjiye dönüştürülerek yeniden kullanılır. Bu sayede hem doğalgaz kullanımında verim arttırılır hem de çevreye zararlı gaz salınımı azaltılmış olur.
Yoğuşmasız Kombi: Yoğuşmasız kombi, genel olarak konvansiyonel kombi olarak bilinir. Bu kombiler en kısa tanımla yoğuşma teknolojisi kullanmayan kombilerdir. Konvansiyonel kombilerde yoğuşmalı kombilerin aksine yanan doğalgazdan oluşan atık gaz ve beraberinde oluşan su buharı direkt bacadan dışarı çıkar. Konvansiyonel kombiler atık gaz tahliye tiplerine göre bacalı kombi ve hermetik kombi olarak ikiye ayrılır.
Yoğuşmalı ile Yoğuşmasız Kombi Farkı
Yoğuşmalı kombi mi yoğuşmasız mı diye merak ediyor ya da yoğuşmalı ve yoğuşmasız cihazlar arasındaki farkları öğrenmek istiyorsanız, buyurun:
- Yoğuşmalı kombi ile yoğuşmasız kombi arasındaki en önemli fark her iki kombinin farklı çalışma prensibine sahip olması olarak özetlenebilir. Yoğuşmalı kombi modellerinde, yanma işlemi gerçekleştikten sonra gazın içerisinde bulunan nem yoğunlaşır ve çıkan buharlaşma ısısı kullanılır. Bunun olabilmesi için yoğuşmalı kombilerde özel bir sistem bulunur. Böylece işlem esnasında kaybolan ısının bir kısmı yeniden yoğuşmalı kombiye aktarılır ve tekrar kullanılır.
- Bir metreküp doğalgaz başına yaklaşık olarak 1.4 ile 1.8 L arasında su kütlesi oluşur. Bir litre su başına işlem sırasında açığa çıkan buharlaşma ısısı 541 kcal’dir. İşte bu enerji, uzmanlar tarafından gizli ısı olarak tanımlanır. Yoğuşmasız kombilerde bu gizli ısı baca vasıtası ile dışarıya verildiği için bu ısıdan faydalanılamaz. Yoğuşmalı kombilerde ise buharlaşma ısısı kullanılabildiği için bu ısıdan faydalanılmış olur.
- Yoğuşmalı kombiler ayrıca yoğuşmasız kombilere kıyasla daha az enerji harcar. Verimliliği yüksek olan yoğuşmalı kombi modelleri, maksimum tasarruf sağladığı için önemli bir yere sahip bulunur.
- Yoğuşmalı kombiler ile yoğuşmasız kombiler arasındaki en önemli farklardan biri de yoğuşmalı modellerin çevre dostu olmasıdır. Yoğuşmalı kombi modelleri sayesinde çevreye zararlı gaz salınımı azaltılır.
Bunu biliyor muydunuz?
Isıtma cihazlarının verimliliklerinin artırılmasını, emisyon değerlerinin düşürülmesini ve düşük verimli konvansiyonel (yoğuşmalı olmayan) cihazların üretimini sonlandıran Avrupa Birliği ile uyumluluk sağlamayı amaçlayan ErP/Ekodizayn Yönetmeliği ülkemizde yürürlüğe girmiştir. Böylece konvansiyonel yani yoğuşmasız cihazların satışı 01.01.2019 tarihinde son bulmuştur.
Üstün teknolojili, verimliliği yüksek yoğuşmalı kombi modelleri Alarko Carrier kalitesiyle sizleri bekliyor!
Yeni bir kombi satın almayı düşünüyorsanız, kombi hesabı yaparak doğru kombiyi seçmeyi ihmal etmeyin. Peki kombi hesabı nasıl yapılır?