Isınma ve sıcak su ihtiyacımızı gidermeye yarayan kombiler, farklı özelliklerle geliştirilerek her ortama ve her beklentiye uygun olarak sunuluyor. Gelişen teknoloji ve kullanıcı ihtiyaçları göz önünde bulundurularak farklı özelliklerle üretilen kombiler birçok sınıfa ayrılıyor. Kombi çeşitleri arasında en çok bilinen ve tercih edilenleri bacalı kombi, hermetik kombi ve yoğuşmalı kombi. Özellikle son yıllarda en fazla tercih edilen kombi çeşitlerinden olan yoğuşmalı kombiler ile ilgili merak ettiğiniz soruların tümüne bu yazıda yanıt bulabileceksiniz. Yoğuşmalı kombi nedir, özellikleri nelerdir, diğer kombilerden farkı nedir ve daha fazla sorunun cevabı yazımızın devamında sizleri bekliyor!
Yoğuşmalı Kombi Nedir?
Hermetik kombilerin bir çeşidi olan yoğuşmalı kombiler, ismini “yoğuşma” kavramından alır. Bilindiği gibi yoğuşma, gaz halindeki bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesi olayıdır. Yoğuşmalı kombilerde, yanma tepkimesinden çıkan su buharı atılmadan önce barındırdığı ısı enerjisinden bir kez daha yararlanılır. Yani aslında kombinin bir gazı iki defa yaktığı bilgisi doğru değildir. Yoğuşmalı kombi nedir sorusuna verilebilecek en basit yanıt şu şekildedir: Doğalgazın yanması sonucunda ortaya çıkan ve bacadan dışarı atılacak baca gazının su buharındaki enerjiyi özel ısı eşanjörü sayesinde geri kazanarak toplam verimi arttıran cihazlardır.
Yoğuşmalı Kombi Nasıl Çalışır?
Yoğuşmalı kombilerin çalışma prensibi şu şekildedir: Yukarıda da belirttiğimiz gibi yoğuşmalı kombiler turbo eşanjör sistemi ile yanma sonucu oluşan su buharını tekrar sisteme geri kazandır. Yoğuşmalı kombiler su buharını sisteme kazandırma olayını atık gaz sıcaklığını düşürerek gerçekleştirir. İşte yoğuşmalı kombilerin diğer kombilere göre daha verimli olması da buradan kaynaklanır. Çünkü normal kombilerde dışarı atılan su buharı yoğuşmalı kombilerde sisteme geri kazandırıldığı için enerji tasarrufu sağlanmış olur.
Yoğuşmalı Kombi Özellikleri Nelerdir?
Yoğuşmalı kombi ne demek ve yoğuşmalı kombi nasıl çalışır sorularından sonra bu kombiler hakkında en çok merak edilen sorulardan biri de yoğuşmalı kombi özellikleri nelerdir sorusu. Yoğuşmalı kombi özellikleri denildiğinde akıllara ilk olarak verimliliği geliyor. Yoğuşmalı kombilerde “gizli ısı” adı verilen enerjiden faydalanılır. Örneğin; 1m3 doğalgaz başına 1.5 ile 1.7 kg arasında su oluşur. 1 kg su başına açığa çıkan buharlaşma ısısı ise; 539 kcal’dir. Standart kombilerde gizli ısı bulunmaz iken yoğuşmalı kombilerde gizli ısı olayı vardır ve bu sayede de büyük bir verimlilik sağlanır.
Yoğuşmalı kombiler düşük baca gazı sıcaklıklarına sahip bulunur. Alev boyunu ihtiyaca göre ayarlayarak, dur/kalk yapmadan modülasyonlu bir biçimde çalışır. Daha düşük emisyon (CO ve NOx) oranları ile daha çevreci olma özelliğine sahip yoğuşmalı kombiler ayrıca çok daha sessiz çalışır.
Yoğuşmalı Kombilerin Farkları Nelerdir?
Yoğuşmalı kombiler diğer kombiler ile kıyaslandığında pek çok farkının olduğu görülür. Yoğuşmalı kombi farklarına gelin hep birlikte göz atalım:
- Baca gazı çıkış sıcaklığı klasik kombilerde 250 ºC civarında iken yoğuşmalı kombilerde 50 ºC civarındadır. Bunun sebebi baca gazı içindeki su buharının yaklaşık 55 ºC’de yoğuşmaya başlamasıdır. Baca gazının çıkış sıcaklığı bu derecelerin altına düşene kadar barındırdığı ısı enerjisi sistemin içinde kullanılmaya devam eder.
- Yukarıdaki maddede açıklanan sebepten ötürü yoğuşmalı kombiler diğer kombilere göre daha verimlidir. Yoğuşmalı kombi klasik kombiye oranla %20 kadar daha yüksek verimle ve daha düşük enerji tüketimi ile çalışır.
- Klasik kombilerin çalışma verimleri %80 ila %92 arasında değişmekteyken yoğuşmalı kombilerin verimleri %105 ile %109 arasındadır.
- Yoğuşmalı kombi, standart kombiye göre daha düşük gaz sarfiyatı yapacağından daha az doğalgaz faturası ödeyerek kâra geçmenizi sağlar.
- Yoğuşmalı kombilerin sadece gaz tüketiminde değil, elektrik gibi diğer kaynaklarda da verimliliği yüksektir.
- Yoğuşmalı kombiler daha verimli ürünler olduğundan diğer kombiler ile fiyat bakımından kıyaslandığında daha yüksek maliyetler gerektirdiği görülür. Ancak bu kombiler daha düşük gaz sarfiyatı yapacağından ilk yatırım maliyetini, kullanıma göre değişkenlik göstermekle beraber 1-3 yıl gibi kısa bir sürede amorti edecektir.
Yoğuşmalı Kombi Kaç Derecede Yanmalı?
Kış aylarının kapıya dayanmasıyla birlikte yoğuşmalı kombi kullanıcıları tarafından en çok merak edilen konular arasına yoğuşmalı kombinin kaç derecede yakılması konusu girmiştir. Standart kombilerden farklı bir çalışma sistemine sahip olan yoğuşmalı kombilerin yakılma derecesi de farklıdır. Uzmanlar tarafından belirtilen ortam sıcaklığı 22 derece seviyelerindedir. Koridor ve antre gibi alanlarda ise bu seviye 18 derece olarak belirtilir. Yoğuşmalı bir kombinin ortam ısısını bu seviyelere getirebilmesi için 50 derece olarak çalıştırılması yeterli olacaktır. Yani yoğuşmalı kombi kaç derecede yanmalı sorusuna “50 derece” yanıtı verilebilir.
Yoğuşmalı Kombiler Hangi Tipi Tesisatta Kullanıma Uygundur?
Yoğuşmalı kombi satın alınırken yaşanılan yerin tesisat yapısına uygun olup olmadığı konusu da elbette merak ediliyor. Ancak endişelenmenize hiç gerek yok. Çünkü yoğuşmalı kombiler her türlü tesisat yapısında kullanılabilir.
Bunu Unutmayın!
Yoğuşmalı kombi kullanımında önemli bir nokta sıcaklık ne kadar artarsa yoğuşmanın düşeceği. Bu sebeple sıcaklık çok fazla arttığında yoğuşmalı kombinin bu özelliğinden yararlanılması çok da mümkün olmaz. Buna ek olarak bilmeniz gereken bir başka önemli detay ise; kombinizi kış aylarında kesinlikle 50 derecenin altında kullanmayın.
Yoğuşmalı kombileri en verimli şekilde kullanmak içim oturduğunuz alandaki sıcaklığı kontrol etmeye yarayan çeşitli cihazları kullanabilirsiniz.
Yoğuşmalı kombi kullanımında bilmeniz gereken önemli bir nokta da peteklerin büyüklüğünün önemi. Çok küçük ya da az sayıda petek, yoğuşmalı kombilerin verimli çalışmasını önler.
Yoğuşmalı Kombi Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Satın alacağınız yoğuşmalı kombiden %100 verim sağlayabilmeniz için yaptığınız seçim son derece önemlidir. Kombinin, yaşadığınız yerin metrekaresine uygun kapasitede olması konusundan evdeki banyo sayısına uygunluğuna kadar detaylı bir inceleme sonrası karar vermeniz gerekiyor. Bunun için “Kombi Seçimi Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı inceleyerek, ihtiyacınız olan tüyoları yakalayabilirsiniz.