VRF Sistemleri ile Isıtma ve Soğutma

Variable Refrigerant Flow ifadesinin baş harflerinden meydana gelen bu kısaltma, değişken debili soğutucu akışkanlı ısı pompası sistemi mantığıyla ısıtma ve soğutma teknolojisinin de tanımı olarak karşımıza çıkmakta. Bu yazının ana konusunu oluşturan VRV ısıtma nedir, sorusunun yanıtını, yazımızın ilerleyen bölümlerini okuyarak detaylıca öğrenebilirsiniz.

VRF Soğutma Sistemi Nedir?

Giriş bölümünde de kısaca bahsedildiği gibi VRF soğutma sistemi, “Variable Regriferant Flow” ifadesinin baş harflerinden meydana geliyor. Değişken Debili Soğutucu Akışkan anlamına gelen bu ifade, aslında bir klima sistemini anlatmakta. Söz konusu klima olduğu için cihazların hem ısıtma hem de soğutma amaçlı kullanılması söz konusu olabiliyor. Dolayısıyla ister yaz ister kış aylarında tercih edebileceğiniz bu sistemin çalışma ilkesi ise hemen aşağıda anlatılmakta.

VRF Isıtma Sistemi Nedir?

VRV ısıtma teknolojisinde bir adet dış üniteye bağlı çoklu iç üniteler bulunur. Tek bir dış ünite ile kontrol edilebilen bu dış üniteler ise birbirinden bağımsız olarak çalışabilmekte. Çoğunlukla sosyal alanlar, hastaneler, oteller, ofisler ve büyük iş yerleri içinde tercih edilen bu sistemde yeterli miktarda soğutucu gaz, doğru fazda ve zamanda gerekli alanlara sevk edilerek ortam ısıtması ya da soğutması gerçekleştirilir.

VRF Sistemlerinin Çeşitleri

VRF Sistemleri Çeşitleri

VRF ısıtma sistemi nedir, başlıklı yazımızın bu bölümünde bu teknolojinin türlerine yer veriyoruz. Hava ve su soğutmalı olmak üzere iki çeşidi bulunan VRV ısıtma ne demek ve türleri nelerdir, şimdi öğrenebilirsiniz.

  1. Hava Soğutmalı VRF Sistemleri: Tahmin edebileceğiniz üzere hava soğutmalı VRF sistemlerinde işlem, fanlar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Isı transferinin fanlar tarafından ayarlandığı bu sistem, en yaygın VRF teknolojileri arasında kabul edilmekte.
  2. Su Soğutmalı VRF Sistemleri: Su soğutmalı VRF sistemlerinde ise ısı, sistemdeki su aracılığıyla aktarılıyor. Fanlara ihtiyaç duyulmayan su soğutmalı VRF sistemlerinde ısı, suya transfer ediliyor ve ısıtma ya da soğutma işlemi gerçekleşiyor.

Bunlara ek olarak işletmelerin özelliklerine ve tercihlerine göre de VRF sistemleri mevcut. Bunlar da iki ana kategoride incelenmekte. Şöyle ki:

  1. Heat Pump VRF Sistemleri: Bu sistemde iç üniteler aynı modda çalışıyor. Yani her iç ünite ya ısıtma ya da soğutma amacıyla çalıştırılabiliyor. Aynı anda bir odada kullanılan ünite ısıtma yaparken diğer odadaki soğutma yapamıyor.
  2. Heat Recovery VRF Sistemleri: Heat Recovery VRF sisteminde ise her iç ünite istenilen modda çalıştırılabiliyor. Örneğin bir odanın ısısının düşürülmesi sağlanabilirken diğer odada sıcaklık artırılabiliyor.

VRF Isıtma ve Soğutma Sistemlerinin Avantajları

VRF ısıtma soğutma sistemlerinin pek çok faydası bulunmakta. Aşağıda bu avantajları liste halinde görebilirsiniz.

  • Bu sistemlerde ısıtma ve soğutma oldukça hızlı gerçekleşir.
  • Sistemin üfleme kapasitesi ve gücü oldukça yüksektir.
  • İster konutlarda ister ticari mekanlarda rahatlıkla tercih edilebilir.
  • Mekandaki kişi sayısına bağlı olarak ısıtma veya soğutma yapabilir.
  • Enerji tasarrufu sağlar.
  • Tek merkezden kontrol imkanı verir.
  • Isıtma ya da soğutma ihtiyacı için ek bir cihaza ya da sisteme ihtiyaç duyulmamasını sağlar. Her iki gereksinimi aynı anda giderebilir.
  • Ünitelerin hafifliği sayesinde kurulumu son derece pratiktir.
  • Kullanılacak binanın otomasyon sistemine kolayca adapte olabilir.

VRV ısıtma ne demek, sorusuna yanıt verdiğimiz bu yazıya ek olarak VRF Klima Nedir, Ne İşe Yarar? Başlıklı yazımızı da okuyarak VRF klimalar hakkında detaylı bilgilere erişmeniz mümkün.