Petekler Isınmıyor, Ne Yapmalı?

Soğuk kış aylarının olmazsa olmaz ısınma yöntemi kombi ve radyatör ikilisinin çalışma sisteminde arıza olması durumunda peteklere ısı gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda sebep olan birkaç etken bulunuyor. Bu yazıda “Petekler ısınmıyor, ne yapmak gerek?” sorusuna yanıt arıyoruz. Okumaya devam ederek petekler ısınmıyorsa ne yapmalıyız, detaylıca öğrenebiliriz.

Petekler Neden Isınmıyor?

Petekler ısınmıyor

Peki, petekler neden ısınmıyor? İşte, bu sorunun birden çok cevabı olabilir. Gelin, peteklere sıcaklık aktarılmamasının olası nedenlerine hep birlikte göz atalım!

  • Tesisat borularının hatalı bağlanması: Bazı durumlarda tesisat boruları yanlış bağlanmış olabilir. Eğer mevcut sorunun kaynağı bu ise tesisatın, kurulumu gerçekleştiren ekip tarafından kontrol edilmesi elzemdir.
  • Tesisattaki tıkanıklıklar: Radyatör tesisatı içinde kireçlenme ve tortulardan kaynaklanan tıkanıklıklar baş gösterebilir. Bu sebeple meydana gelmiş olan ısı kaybı içinse uzman bir ekipten destek alınması gerekecektir.
  • Peteklerde hava olması ve havanın düzgünce boşaltılamaması: Radyatör peteklerinin içinde hava birikmesi, suyun dolaşımını engelleyerek peteklerin ısınmasını önleyebilir. Bu durumda, peteklerin havasını boşaltmak
  • Dolaşım pompasının işlevini yerine getirememesi: Kombi çalışıyor ama petekler ısınmıyor, diyorsanız bunun bir sebebi de dolaşım pompası arızaları olabilir. Isıtma sistemindeki dolaşım pompasının düzgün çalışmaması, suyun peteklere doğru dolaşımını engeller. Bu durumda da pompanın bakımı veya değiştirilmesi gerekir.
  • Tesisat sistemindeki kireçlenmeler: Su içeren tesisat sistemlerinde zamanla kireç veya tortu birikiminin meydana gelmesi son derece normaldir. Bu birikimler, suyun akışını engelleyerek peteklerin ısınmasını etkileyebilir. Bu durumda radyatör peteklerinin temizlenmesi veya tesisatın bakımı gerekir.
  • Termostatın düzgün çalışmaması ya da olması gerektiği gibi ayarlanmaması: Isıtma sistemindeki termostatın doğru çalışmaması, peteklerin ısınmasını pekala etkileyebilir. Dolayısıyla termostat ayarlarını kontrol etmek ve gerektiğinde değiştirmek gerekir.
  • Su basıncı sorunları: Isıtma sistemlerindeki su basıncı belirli bir seviyede olmalıdır. Düşük su basıncı, peteklerin ısınmasını etkileyebilir. Bu durumda ise sistemdeki su seviyesini kontrol etmek ve gerektiğinde su eklemek büyük bir önem kazanır.

Bütün Petekler Isınıyor, Bir Tanesi Isınmıyor. Ne Yapmalı?

Petek temizliği

Eğer “Bütün petekler ısınıyor bir tanesi ısınmıyor, ne yapmalıyım?” diye soruyorsanız en yaygın cevaplar arasında tesisat borularındaki tıkanıklık ve kirlilik yer aldığını söyleyebiliriz. Eğer siz de “bazı petekler ısınmıyor” durumundan muzdaripseniz aşağıdaki olası sebepleri okuyarak çözüme gidebilirsiniz.

  1. Tıkanmış ve Kirlenmiş Petekler: İlk olarak sadece bir peteğin ısınmamasının nedeni hava alması olabilir. Bu durumu kontrol etmek için peteğin üstündeki hava tahliye vanasını açın ve peteğin üst kısmından hava çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Eğer hava çıkarsa peteğin ısınması için tesisatı havalandırmış olursunuz. Ayrıca peteklerin içinde tortu veya kireç birikmişse bu durum da suyun peteklere ulaşmasını engelleyebilir. Bu durumda peteklerin temizlenmesi gerekebilir. Peteklerin temizliğini yaparken tesisatın da temiz olduğundan emin olun.
  2. Peteklerin Konumlandırması: Tesisat sistemindeki peteklerin su akışını dengelemek önemlidir. Eğer diğer peteklerden daha yüksek bir yerde duran petekler varsa suyun bu peteklere doğru dolaşımı, diğerlerine göre daha zor olabilir. Bu durumu dengelemek için peteklerin altındaki vanaları ayarlayarak suyun akışını düzenleyebilirsiniz. Bu ayarlamaları yaparken ise tesisatın dengeli şekilde ısınmasını sağlamak son derece kritik.
  3. Tesisatın Su Basıncı Kontrolü: Tesisat sistemindeki su basıncının belirli bir seviyede olması gerektiğini yukarıda da belirtmiştik. Su basıncı düşükse peteklerin ısınması da doğal olarak olumsuz etkilenecektir. Bu durumu kontrol etmek için kombi veya kazanın üzerindeki basınç göstergesini kontrol edin ve gerektiğinde kombiye su aldırın. Bu işlem için kombinin altında yer alan küçük mavi bir kapakçığı kullanmanız gerekir. Bu kapakçığı üzerinde belirtilen yönde çevirerek cihazın su almasını sağlamak mümkün. Süreci, bar seviyesini gösteren kısımdan kontrol ederek su aldırma işlemini tamamlayabilirsiniz.