Kombi Seçimi Nasıl Yapılır, Kombi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Isınma ve sıcak su ihtiyacı için vazgeçilmez ürünlerden olan kombiler, yaşam alanlarına konfor katar. Ev ve işyeri gibi küçük ölçekli mekanları ısıtmak ve sıcak su ihtiyacını karşılamak için elektrik, gaz ve su ile çalışan cihazlar olan kombiler, duvara monte edilerek kullanılır. Kombiler arasında işlevselliğine bağlı olarak çok çeşitli modeller bulunur. Dolayısıyla kendi yaşam alanınız için bir kombi seçimi yapmak istediğinizde çok sayıda model ve ürünle karşı karşıya kalırsınız. Peki doğru kombi seçimi nasıl yapılır? Kombi satın alırken nelere dikkat etmek gerekir? Bu soruların ve daha fazlasının yanıtını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kombi Seçimi Nasıl Yapılır?

Kombi seçimi nasıl yapılır sorusuna yanıt bulabilmek, kombiden yüksek performans verimliliği alabilmek için son derece önemlidir. Kombi seçimi nasıl yapılmalı sorusuna cevaben birkaç hususa dikkat etmek gerektiğinin altı çizilebilir. Bu hususlar arasında; kombinin kullanılacağı evin yalıtım durumu, baktığı cephe, metrekare cinsinden büyüklüğü, evdeki banyo sayısı ve evin bulunduğu kat gibi kriterler yer alır. Kombi satın alırken eviniz için en uygun kombiyi seçebilmek adına bu kriterleri göz önünde bulundurmalısınız.

Evin büyüklüğüne göre kombi alırken kombi seçim hesabı devreye girer. Bu hesabın formülü şu şekildedir: A= Alan (m2) X H= Yükseklik (m) X K= Bölge katsayısı = kombi kalori hesabı. Örneğin; 120 metrekarelik bir alan için kombi hesabı yapmak istiyorsanız 120 m2(alan) X 2,7m(yükseklik) X 50(katsayı) = 16.200 kcal/saat işleminden ideal kombi kapasitesi 16.200 kcal/saat olarak belirlenir. Metrekareye göre kombi seçimi yaparken sizlere rehber niteliğinde olabilecek bilgiler şu şekildedir: 160 m2’ye kadar (24kW) 20.000 kcal/saat, 200 m2’ye kadar (30kW) 26.000 kcal/saat, 200 m2 ve üzeri (35kW) 30.000 kcal/saat.

Kombi seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da petek boyu ve sayısı. Evinizdeki radyatörlerin uzunluğu arttıkça, kullandığınız ısıtma sisteminden alacağınız verim de artar. Petek sayısı ve boyutuna göre kombi seçimi yaparak eviniz için ideal kombiyi kolayca seçebilirsiniz. Radyatör uzunluğuna göre kombi seçimi yaparken aklınızda bulunması gereken bilgi şudur: Radyatör uzunluğu 5 metre – 9 metre arası olan evler için kombi kapasitesi 20.000 kcal/saat, 9 metre – 13 metre arası olan yerler için 26.000 kcal/saat, 13 metre ve üzeri evler için ise 30.000 kcal/saat kombi idealdir.

Kombi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kombi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Kombi seçiminde dikkat edilecek hususlar neler artık biliyorsunuz. Peki almak istediğiniz kombinin kapasitesi, özellikleri belli. Bu kapasiteye sahip kombiler arasından bir seçim yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? İşte kombi alırken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Kombi seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk husus kombinin alanında güvenilen bir markaya ait olması. Bunun yanı sıra kombinin hangi ülkeye ait olduğu konusu da büyük önem taşır.
  • Kombi seçimi yaparken faturalarınızda kötü sürprizlerle karşılaşmamak için az yakan bir kombi seçimi yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Kombi seçimi yaparken sıklıkla ihmal edilen ancak son derece önemli olan bir başka konu da yetkili servis sayısıdır. Kombi alırken mutlaka bulunduğunuz bölgede yetkili servisleri bulunan markaları tercih edin.
  • Kombinin garanti süresi, TSE, CE, ISO 9002 standartlarına uyumu, uzman kişiler tarafından kurulumlarının yapılması gibi kriterler de son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken kriterlerdir.
  • Kombi seçiminde dikkat etmenizde yarar olacak bir başka husus da kombinin kullanım kolaylığı. Kombinin kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olması kullanırken zorluk yaşamamanızı sağlar.
  • Kombinin nereye monte edileceği konusu da önemli bir konudur. Bu alanın ölçüsünü hesaplayıp bu alana sığabilecek boyutlarda bir kombi seçmeye de dikkat edin. Eğer alanınız küçükse kompakt boyutlardaki kombiler sizin için uygun olacaktır.
  • Kombinin olası arıza durumlarında yetkili servise ödeyeceğiniz ücret, kombinin yedek parça fiyatları gibi konular da uzun vadede önemli konulardır. Bu yüzden öncesinde bir yetkili servis fiyat araştırması yapmanızda da fayda var.
  • Kombi satın alırken ayrıca kombinin iç malzeme özelliklerine de dikkat etmelisiniz. İçindeki parçalar plastik olan kombileri tercih etmeyin.
  • Kombi seçimi yaparken kombinin ek birtakım fonksiyonlarının olması da kullanım esnasında çeşitli avantajlar sunar. Bu yüzden teknik anlamda güçlü ve işlevsel kombileri seçmeye özen gösterin.
  • Kombi seçimi yaparken yoğuşmalı kombi, hermetik kombi, bacalı kombi gibi farklı çeşitlerle karşılaşacaksınız. Bunların özelliklerini iyice araştırarak eviniz için en uygun kombi çeşidini seçmeye dikkat edin. Örneğin; bacalı kombi almayı düşünüyorsanız binanızda bir baca çıkışı olması gerekir.
  • Kombi seçimi yaparken ayrıca kombinin yoğuşmalı mı yoksa ful yoğuşmalı mı olduğuna da bakmayı ihmal etmeyin.
  • Kombi alırken nelere dikkat etmeli sorusuna verilebilecek en önemli yanıtı en sona bıraktık. Kombi seçiminde fiyat avantajı son derece önemli bir husustur. Alacağınız ürünün fiyatını karşılıyor olması, cebinizi yormaması konularına da dikkat etmeyi unutmayın!