Hayatımızı kolaylaştıran iklimlendirme cihazlarından biri olan kombiler hem ısınma ihtiyacını hem de kullanma sıcak suyu ihtiyacını karşılıyor. Verimliliği, çevreci oluşu, küçük ve hafif yapısı ve kolay montaj avantajları ile sıklıkla tercih edilen kombiler yaşam alanlarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Gelişen teknoloji ve farklı kullanıcı istekleri göz önünde bulundurularak tasarlanan kombi modelleri arasında farklı ortamların ve farklı beklentilerin ihtiyacını karşılayacak seçenekler yer alıyor. Kombi çeşitleri arasında bacalı kombi, hermetik kombi ve yoğuşmalı kombi gibi farklı modeller bulunuyor. Bu yazımızda farklı özeliklere sahip bu kombileri ve özelliklerini ele alacağız. Yeni bir kombi alacakların en çok kafasını karıştıran “hangi kombiyi almalıyım” sorusuna yanıt olabilecek yazımızı keyifle okuyabilirsiniz.
Kombi Çeşitleri
Kullanıcı ve ortam ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı özelliklerde tasarlanan kombi çeşitleri arasında her isteğe uygun bir alternatif bulunuyor. Gelişen teknolojiyle birlikte her geçen gün farklı bir özellik ve fonksiyonla hayatımıza dahil olan kombileri gelin yakından tanıyalım!
Baca Tiplerine Göre Kombi Çeşitleri
- Bacalı Kombi: Kombi çeşitleri ve özellikleri denilince akla gelen ilk kombilerden biri bacalı kombiler oluyor. Bacalı kombinin çalışma prensibi, yanma esnasında ihtiyaç duyulan oksijeni ortamdaki havadan sağlama ve ortaya çıkan atık gazı da baca ile dışarı atmaya dayanıyor. Bir bacaya bağlanarak kullanılan bacalı kombinin kullanıldığı ortamların havalandırılması ve baca bakımının yapılması büyük önem taşıyor. Bacalı kombi çeşitleri günümüzde az kullanılan kombiler arasında yer alıyor. Bunun temel sebeplerinden biri, bacalı kombilerin özellikle fırtınalı havalarda atık gazı içeriye geri verme ihtimali olarak biliniyor.
- Hermetik Kombi: Kombi çeşitlerinden biri olan hermetik kombi konvansiyonel kombi olarak da biliniyor. Bu kombilerde yanma sırasında ihtiyaç duyulan hava fan kiti ile dışarıdaki hava kaynağından alınıyor ve oluşan atık gaz da aynı sistemle dışarı atılıyor. Bacalı kombilerden daha emniyetli olma özelliğine sahip hermetik kombiler, bacalılardan daha sık şekilde kullanılıyor. Atık gazı direkt kendi borusundan çıkaran hermetik kombi modelleri, herhangi bir bina bacasına bağlanmadığı için bacası uygun olmayan binalarda da rahatlıkla kullanılabiliyor.
Yanma Tiplerine Göre Kombi Çeşitleri
- Konvansiyonel (Klasik) Model Kombi: Yanma ile oluşan atık gazı doğrudan dışarı atan kombi çeşitleri konvansiyonel kombiler olarak biliniyor. Bu kombiler günümüzde en sıklıkla kullanılan kombiler arasında yer alıyor.
- Yoğuşmalı Kombi: Hermetik kombi ailesinin bir üyesi olan yoğuşmalı kombinin çalışma prensibi diğerlerinden farklılık gösteriyor. Yoğuşmalı kombi çeşitleri, yanma sonucu oluşan atık gazı hemen atmayarak atık gazın sıcaklığından yararlanmak için farklı bir ünitede gezdiriyor. Bu üniteden aldığı ısı ile yakıt tasarrufu sağlayan yoğuşmalı kombiler, verimlilik açısından öne çıkmayı başarıyor. Öyle ki normal kombilerin verimi %80 ile %92 arasında değişirken yoğuşmalı kombiler, %105 ile %109 arasında değişen verimle çalışıyor. Yoğuşmalı kombi modelleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.
Eşanjör Tiplerine Göre Kombi Çeşitleri
- Tek Eşanjörlü Kombi: Bu kombilerin çalışma prensibi, ana eşanjörün brülörden aldığı ısıyla sıcak suyu ve kalorifer peteklerini ısıtmaya dayanıyor. Tek eşanjörlü kombi çeşitlerinde şebeke suyu doğrudan ana eşanjörden geçerek ısınıyor. Bu kombilerde kalorifer suyu ve çeşme suyu aynı eşanjörün içinde farklı kanallardan geçiyor.
- Çift Eşanjörlü Kombi: Tek eşanjörlü kombilerin aksine, çift eşanjörlü kombi modellerinde sıcak su ve kalorifer sistemi ayrıdır. Tek eşanjörlü kombi modellerinde şebeke suyunun mevcut eşanjörden geçmesi ve ısınma sırasında suyun kireç bırakarak mevcut eşanjörü tıkayabilmesi durumu söz konusuyken çift eşanjörlü kombi bu durumu önler. Ayrıca bu kombilerde şebeke suyunun ikinci eşanjörden geçmesi ile kombi sistemi kullanıcıya istenen sıcaklığı daha verimli bir şekilde sağlar ve de doğrudan şebeke suyunun içinden geçmemesi sayesinde kireçlenme engellenir.
Elektrikli Kombi Çeşitleri
Kombi çeşitlerini yanma tipine, eşanjör tipine ve baca tipine göre incelediğimizde yukarıdaki kombileri görüyoruz. Bunların yanı sıra bir de elektrikli kombiler bulunuyor. Elektrikli kombi modellerinde bacalı kombilerde olduğu gibi atık gaz sistemine ihtiyaç duyulmaz. İçerisinde elektrikli ısıtıcıların kullanıldığı elektrikli kombilerde yakıt fiyatlarının yüksek seyretmesi, bu kombilerin çok sık tercih edilmemesinin sebebidir.
Kombi çeşitleri ile ilgili detaylı bilgi edindiğiniz bu yazıdan sonra hangi kombiyi alacağınıza daha kolay karar verebilirsiniz. En iyi kombi modellerini incelemek için Alarko Carrier’ı ziyaret edin!
Hangi kombiyi almalıyım sorunuza yanıt bulmak için kombi alma rehberi yazımızı mutlaka inceleyin!