Çoğunlukla doğalgaz tesisatlarının olmadığı ya da çekilmesinin mümkün olmadığı yerlerde alternatif bir ısıtma sistemi olarak sıklıkla tercih edilen kat kaloriferi, kazanlarda su ısıtılması ve bu ısıtılan suyun radyatöre ulaşması mantığı ile çalışır. Kat kaloriferinde ısınan su, bulunduğu ortamdaki tesisatta dolaşır ve mahalde ısı transferi yaparak konfor sağlanmış olur. Oldukça basit ve etkili bir çalışma prensibine sahip olan kat kaloriferi nedir, ne işe yarar ve çeşitleri nelerdir, gelin hep birlikte bu yazımızda inceleyelim.
Kat Kaloriferi Nedir?
Kat kaloriferi, bir mülk sahibinin bireysel olarak yaşam alanını ısıtma işlemini gerçekleştirmek üzere tercih edebileceği bir ısıtma sistemidir. Kat kaloriferi sistemi çerçevesinde birden fazla unsur yer alır. Bu unsurların arasında kalorifer kazanı, radyatörler, yerden ısıtma boruları, tesisat boruları ve baca tertibatı gibi elementler bulunur. Sistemin bütününe dahil olan bu parçalar, kat kaloriferi güç kaynağını çalıştırmak için ihtiyaç duyulan elementlerdir ve sistemin düzgün çalışabilmesi için her birinin kendine ait bir görevi vardır. Bina ister tek katlı ister çok katlı olsun, müstakil olarak etkili bir ısıtma sistemi sağlamak isteyenlerin tercih edebileceği bir ısınma yöntemi olarak karşımıza çıkar. Özellikle doğalgaz imkanlarının olmadığı alanlar için çok elverişli olan kat kaloriferi kullanımı, çeşitli fosil yakıtlarla veya elektrikle de çalıştırılabilir. Elektrikli kat kaloriferi nedir sistemi incelendiğinde, elektrik gücüyle çalışan versiyonu olduğunu söylememiz mümkündür. Kat kaloriferi kazanı, sistemde suyu ısıtma işlevini üstlenir ve mazot, LPG, kömür, odun ve benzeri yakıtlar kat kaloriferi kazanlarında yakıt olarak kullanılabilecek alternatiflerdir. Elbette yakıtın cinsine göre farklı kat kaloriferi çeşitleri ile karşılaşmak mümkündür. Buna yazımızın ilerleyen kısımlarında değiniyor olacağız.
Kat Kaloriferi Nasıl Çalışır?
Kat kaloriferi sistemleri, özellikle en yaygın ısınma yöntemi olan doğalgazın bulunmadığı alanlar için en uygun alternatif ısınma sistemleri arasındadır, bu nedenle de çalışma prensibi söz konusu olduğunda basit ve anlaşılır bir çalışma mantığı vardır. Özellikle küçük kullanım alanlı binalarda ya da tek katlı veya iki katlı villalarda kullanımı tercih edilen kat kaloriferleri, kazanlarda ısınan suyun borular vasıtasıyla radyatöre taşınması ve bu sayede ilgili alanın ısınması gibi kolay bir çalışma prensibine sahiptir. Kat kaloriferi kazanlarında su ısıtılır ve tesisat aracılığı ile radyatörlere ulaştırılır. Bu sayede ısınan su, bulunduğu ortamdaki boruları dolaşır ve mahal ile ısıtma terminali arasında bu şekilde ısı transferi gerçekleşmiş olur. Kat kaloriferi sayesinde küçük yapıların, villaların ya da metrekare olarak büyük olmayan dairelerin ısıtılması ve etkin bir ısınma sağlanması gayet mümkündür. Kaliteli ve hızlı bir biçimde gerçekleşen ısınma, ortamın da hızla ısınmasına olanak sunar. Kat kaloriferlerinin en büyük avantajı ise tek kazan ile fark edilir derecede etkili bir ısınma sağlayabilmesidir, bu da özellikle konu kat kaloriferi maliyetine geldiğinde orta ve uzun vadede bu yatırımın kendini çok kısa sürede amorti edebilmesi anlamına gelir.
Kat Kaloriferi Çeşitleri Nelerdir?
Söz konusu kat kaloriferi çeşitleri olduğu zaman bu ısıtma yöntemini çalışma prensibine göre ikiye ayırmak mümkündür. El ile yüklemeli kalorifer kazanları, bunlardan ilkidir. Manuel kazan olarak da bilinen bu sistem, isminden de anlaşılır olduğu gibi el yordamıyla çalıştırılır. Bir diğer kat kaloriferi çeşidi ise otomatik kazanlı kat kaloriferleridir. Elbette konfor ve pratiklik açısından çok daha uygun oldukları için günümüzde artık ağırlıklı olarak otomatik kazanlı kat kaloriferleri üretilmekte ve tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. Bu sistemde stoker adı verilen uygulama ile otomatik yakıt beslenmesi yapılmakta, ilave olarak da otomatik kül boşaltma özelliği de eklenebilmektedir. En konforlu ve son teknoloji kat kaloriferi modelleri için Alarko-Carrier’ın Kat Kaloriferi kategorisini incelemeye ne dersiniz?