Eviniz için izolasyon nedir? İzolasyon nasıl yapılır ve neden önemlidir? Yalıtım malzemeleri ve ürünleri satın alırken nelere dikkat etmeli? Eğer siz de evinize yalıtım yaptırmayı planlıyorsanız, A’dan Z’ye izolasyonu ele aldığımız bu yazımız tam size göre.
İzolasyon Ne Demek?
İzolasyon, ya da daha yaygın bilinen Türkçe adı ile yalıtım, ısı enerjisinin akışını engelleyen bir malzemedir. Yalıtım, kışın evin içindeki ısının kaçmasını ve yazın evin dışındaki ısının girmesini önlemek için kullanılır. En iyi yalıtım türü ve konumu, yerel ikliminize ve yalıtımın esas olarak ısıyı dışarıda mı yoksa içeride mi (veya her ikisini birden) tutmak için gerekli olduğuna bağlı olacaktır. Yalıtımınızdan iyi bir sonuç almanın ilk adımı, ikliminizin binayı nasıl etkileyeceğini anlamaktır. Yalıtımın etkili olabilmesi için iyi bir pasif tasarımla birlikte çalışması gerekir. Örneğin, yalıtım yapılırsa ancak ev yaz aylarında uygun şekilde gölgelenmezse, yalıtım sayesinde oluşan ısı içeride tutularak bir ‘fırın’ etkisi yaratabilir.
İzolasyon Neden Önemlidir?
İzolasyon, ısı akışına karşı bir bariyer görevi görür ve evinizi kışın sıcak, yazın serin tutmak için gereklidir. İyi yalıtılmış ve iyi tasarlanmış bir ev, yıl boyunca konfor sağlar, soğutma ve ısıtma faturalarını düşürür ve sera gazı emisyonlarını azaltır.
İzolasyon Çeşitleri
İzolasyon çeşitleri, bazen kompozit bir malzemede birleştirilen toplu ve yansıtıcı olmak üzere 2 ana kategoriye ayrılır.
Toplu İzolasyon
Toplu yalıtım, iletilen ve taşınan ısının transferine direnmek için yapısında hapsolmuş hava ceplerini kullanır. Isıl direnci, içinden ısı akışının yönünden bağımsız olarak esasen aynıdır.
Toplu izolasyon malzemeleri ve ürünleri, belirli bir kalınlık için bir R değeriyle gelir ve aşağıdaki gibi malzemeleri içerir:
• Cam yünü, keçeler ve rulolar (genellikle geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılır)
• Selüloz lifli gevşek dolgu (genellikle geri dönüştürülmüş kağıt liflerinden yapılır)
• Polyester (genellikle geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılır)
• Polistiren, genişletilmiş (EPS) veya ekstrüde edilmiş (XPS), sert levhalar
• Sert levhalar olarak poliizosiyanürat (PIR)
• Sert levhalar olarak poliüretan (PUR)
Yansıtıcı İzolasyon
Yansıtıcı yalıtım, yüksek yansıtma ve düşük emisyon (ısıyı yeniden yayma yeteneği) nedeniyle esas olarak radyan ısı akışına direnir. Yalıtım kabiliyeti, parlak yüzeyin yanında en az 25 mm’lik bir hava tabakasının varlığına bağlıdır. Yansıtıcı yalıtımın termal direnci, içinden ısı akışının yönüne göre değişir. Yansıtıcı yalıtım genellikle kağıt veya plastik üzerine lamine edilmiş parlak alüminyum folyodur ve tabakalar, akordeon tipi keçeler veya çok hücreli keçeler olarak piyasada mevcuttur. Bu ürünler, yansıtıcı folyo laminatlar (RFL) olarak bilinir. Herhangi bir folyo yalıtımı elektriksel olarak iletken olduğundan, tüm tesisatta elektrik kabloları ve ekipmanları ile temas riski göz önünde bulundurulmalı ve riski ortadan kaldıracak önlemler alınmalıdır.
Kompozit İzolasyon
Kompozit yalıtım, toplu ve yansıtıcı yalıtımı birleştirir. Örnekler arasında folyo yüzlü levhalar, yansıtıcı folyo yüzlü battaniyeler ve folyo destekli keçeler sayılabilir. Folyonun yönü, en etkili olmasını ve yoğuşma riskini artırmamasını sağlamak için dikkatli bir şekilde düşünülmelidir. Yansıtıcı folyo izolasyonunun herhangi bir bina sisteminin sıcak tarafında olması gerekir. Genel olarak, daha soğuk iklimlerde, bu, folyoyu, folyo ile tavan malzemesi (örneğin alçıpan) arasında bir hava boşluğu olacak şekilde, dökme yalıtımın iç tarafına (folyo içe bakacak şekilde) yerleştirmek anlamına gelir. Sıcak nemli iklimlerde ise klimalı binalarda, bunun tersi daha iyi bir çözümdür (folyo dışa dönük).
İzolasyon Nasıl Yapılır?
Eviniz için etkili bir şekilde çalışan iyi bir izolasyon, ikliminiz için doğru ürünün seçimini gerektirir. Başta çatı izolasyonu olmak üzere doğru ürün, evin konforu ve enerji performansında önemli bir fark yaratacaktır. Ancak, doğru ürün çoğu zaman yeterli değildir. İyi performans göstermesi ve yoğuşma problemlerinden kaçınması için doğru şekilde uygulanması ve kurulması hayati önem taşır. İzolasyon, evin inşası sırasında dahil edilmelidir. Yüksek performanslı ürünleri inşaat sırasında kurmak, evinizin ömrü boyunca daha düşük enerji faturaları ile sonuçlanan iyi bir yatırım olacaktır. Mevcut evler için tavanınıza, duvarlarınıza ve zemininize izolasyon ürünleri eklemek her zaman yenilemenin etkili bir parçası olabilir. Bununla birlikte, sonraki tadilatlarda bazı yalıtımların güçlendirilmesi zor olabilir; ancak elbette bu yöntem de seçilebilmektedir.
İzolasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler
• İzolasyon, ısı akışını yavaşlatan veya engelleyen bir malzemedir.
• İzolasyon, kışın evin içinde ve yazın evin dışında ısının korunmasına yardımcı olan, pasif olarak tasarlanmış herhangi bir evin önemli bir parçasıdır.
• Herhangi bir İzolasyon ürününün performansı – ısı akışına ne kadar iyi direndiği – R değeri olarak bilinir. R değeri ne kadar yüksek olursa, yalıtım seviyesi o kadar yüksek olur.
• İyi yönlendirme, konforunuzu önemli ölçüde artırabilir ve ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarınızı azaltabilir. Eviniz için en iyi yön, iklim bölgenize uyan yöndür.
• ‘Toplam R değeri’, yalıtım dahil olmak üzere bir çatı, tavan, duvar veya zeminin çeşitli bileşenlerinin R değerini bir araya getirir.
• Evinize en uygun izolasyon tipi ve R değeri, ikliminize ve yapı tipinize bağlı olacaktır.
• Yoğuşma veya yangın riskini en aza indirmek için tüm yalıtım, ürün özelliklerine uygun olarak dikkatlice yapılmalıdır.
• ‘Termal köprüler’, zemin, duvar veya çatı bileşenlerinden ısı transferi için yollardır. Isı akışı ve yoğuşma riskini önlemek için tanımlanmaları ve yalıtılmaları gerekir.
• Bazı yalıtım türleri bir profesyonel tarafından kurulmalıyken, bazıları kendinizin yapabileceği niteliktedir.
İzolasyon sonrası evinize kaliteli ve uzun ömürlü bir klima taktırmak istiyorsanız Alarko’nun klima modellerini incelemeye hemen başlayabilirsiniz.