Isınma ve sıcak su ihtiyacını giderme için kullanılan kombiler, farklı mekânlara ve farklı beklentilere uygun çeşitleriyle herkese hitap etmeyi başarıyor. Kombi çeşitleri arasında yoğuşmalı kombi, hermetik kombi, bacalı kombi gibi farklı seçenekler bulunuyor. Tüm kombi çeşitleri hakkında fikir edinerek, kombi seçimini en doğru şekilde yapabilirsiniz. Oksijeni dış ortamdan alan ve yanma sonucu ortaya çıkan gazları aynı sistem üzerinden atmosfere bırakan hermetik kombi, hava sirkülasyonu olmayan yerlerde de kullanılabiliyor. Özellikle küçük alanlar için ideal kombi çeşitlerinden olan hermetik kombiler ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik. Hermetik kombi nedir, yoğuşmalı kombi ile farkı nedir, nerelerde kullanılır ve avantajları nelerdir gibi soruların yanıtı yazımızda sizleri bekliyor!
Hermetik Kombi Nedir?
Hermetik kombi nedir sorusuna kısaca şu şekilde yanıt verilebilir: Hermetik kombi, ateşleme için gerekli olan havanın kombi içerisindeki fan ile alındığı ve oluşan atık gazın da aynı sistem üzerinden dışarıya atıldığı kombi türüdür. Yani hermetik kombiler doğal gazın yanması sonucu oluşan su buharını olduğu gibi atmosfere salar.
Hermetik Kombi Yoğuşmalı Kombi Farkı Nedir?
Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi hermetik kombiler, doğal gazın yanmasıyla oluşan su buharını olduğu gibi atmosfere salar. Yoğuşmalı kombiler ise oldukça yüksek bir ısıya sahip bu buharı kullanır. Yoğuşmalı kombilerin bu ısıdan faydalanması onları hermetik kombilere kıyasla %17 oranında daha daha verimli hale getirir. Ayrıca yoğuşmalı kombi, hermetik kombiye göre daha yeni bir teknolojidir. Yoğuşmalı kombi modelleri, hermetik kombilerin direkt olarak atmosfere saldığı su buharını eşanjör bloğu etrafında döndürerek yoğuşturur ve böylece içindeki suyu bırakan buharın ısısı sisteme tekrar dahil edilmiş olur. Yani atık gazın ısısı atmosfere salınmadan bir kez daha değerlendirilmiş olur. Yoğuşmalı kombi modellerinde bulunan özel sistemler, yoğuşmalı kombi fiyatlarının hermetik kombi fiyatlarına kıyasla daha yüksek seyretmesinin temel sebebidir.
Hermetik kombiler, yoğuşmalı kombilere göre daha ulaşılabilir ve uygun fiyatta olduğundan konut tiplerinde hermetik kombiler daha fazla tercih edilmektedir. Hermetik kombiler ilk yatırım olarak daha ekonomikken, yoğuşmalı kombiler uzun vadede daha fazla tasarruf sağlar. Ayrıca yoğuşmalı kombiler, hermetik kombilere kıyasla daha çevrecidir. Hermetik kombi mi yoğuşmalı kombi mi almalıyım diye düşünüyorsanız; küçük alanlarda hermetik kombiyi büyük alanlarda ise yoğuşmalı kombiyi tercih edilebilirsiniz.
Hermetik ve Bacalı Kombi Farkı Nedir?
Hermetik kombi mi bacalı kombi mi diye merak ediyorsanız her iki kombi çeşidi arasındaki farkları bilmenizde yarar var. Hermetik kombiler ile bacalı kombiler arasındaki en önemli farklı biri ortam havasını kullanıyorken diğerinin kullanmaması. Bacalı kombiler ortam havasını kullanırken, hermetik kombiler ortam havasını kullanmaz. Bu da şu anlama gelir: Bacalı kombi kullanılan dairelerde ortam sık sık havalandırılmalıdır, aksi durumda cihaz çalışmaz ve çeşitli sorunlar yaratabilir.
Bacalı kombilerde hava akışı baca ile sağlanırken hermetik kombilerde hava akışı fan ile sağlanır. Hermetik kombi çeşitleri dışarıya hava akım borusu ile bağlanır. Hermetik kombilerin sahip olduğu çift hava akım borusu temiz ve kirli havanın sirkülasyonunu sağlar. Bacalı kombilerdeyse hava akışı, kombinin bağlı bulunduğu bina bacası yardımı ile gerçekleşir. Yani atık gaz bina bacasından dışarıya gönderilir. Bu sebeple bacalı kombiler çevreci kombiler değilken; hermetik kombiler hava kirletmediğinden çevreci kombi çeşitleridir.
Hermetik Kombi Özellikleri Nelerdir?
Hermetik kombilerin öne çıkan özellikleri, bu kombi çeşitlerini daha yakından tanımanıza yardımcı olacaktır. Hermetik kombi özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Hermetik kombi modellerinde hava akışı fan ile sağlanır. Fan dışarıdan temiz havayı alır, brülörde yanma meydana gelmesine yardımcı olur, yanma sonucunda oluşan atık gazı yine dışarı gönderir.
- Hermetik kombi modellerinin yanma odası kapalıdır.
- Hermetik kombiler ortam havasını kullanmaz.
- Hermetik kombi çeşitlerinde bina bacası zorunluluğu bulunmaz. Hermetik kombiler hava akım borusu ile çalışma sağladığından montajı ve kullanımı için bina bacasının olmasına gerek yoktur.
- Hermetik kombi modelleri dışarıya bakan her bölgede rahatlıkla kullanılabilir.
- Hermetik kombiler iki bölüme ayrılır. Bunlardan birincisi taze hava alma ve atık gaz bacaları ayrı ayrı olan hermetik kombi, diğeri ise taze hava alma ve atık gaz bacaları iç içe olan hermetik kombi tipidir.
- Hermetik kombiler, orta ve küçük dairelerde kullanılabilir.
Konforlu ve verimli bir ısınma deneyimi yaşamaya giden yol yaşam alanınıza uygun bir kombi seçimi yapmaktan geçer. Alarko Kombi Sihirbazı ile size en uygun kombiyi sadece 3 adımda seçebilirsiniz.
Ayrıca kombi seçimi yaparken nelere dikkat edilmelidir diye merak ediyorsanız, sizler için hazırladığımız kombi satın alma rehberini inceleyebilirsiniz.
En verimli kombi çeşitlerinden olan yoğuşmalı kombiler ile ilgili merak ettiğiniz her şey “Yoğuşmalı Kombi Nedir, Özellikleri Nelerdir?” yazımızda sizleri bekliyor!