Kombi seçimi esnasında cihazın kullanılacağı yerin büyüklüğünden bölgenin iklim şartlarına kadar pek çok husus dikkate alınmalıdır. Öyle ki aynı iki kombi modelinin dahi birbirinden farklı şartlara, büyüklüğe, bina yalıtım durumuna sahip dairelerde bazen aynı etkiyi göstermediği bilinmekte. Bu nedenle, evim / ofisim için hangi kombiyi almalıyım, diyorsanız yaşam alanınızın özelliklerini hesaba katmanız, bu hesaplar sonucunda ortaya çıkan verilere göre kombi seçmeniz nokta atışı bir tercihi de kolaylaştırabilir. Üstelik farklı çalışma prensiplerine sahip kombi çeşitleri içerisinde de bir model evsel mekânlar için çok idealken bir başka model ofis ortamlarında beklenen performansı gösterebilir. Siz de kombi alırken nelere dikkat edilmeli öğrenmek istiyor, yaşam alanınızda doğal gaz kullanımı ve sıcak su ihtiyaçlarını optimum şekilde karşılayacak bir kombi arıyorsanız yazımızdaki kriterleri dikkate alabilirsiniz.
Hangi Konut İçin Hangi Kombi?
Hangi kombinin eviniz, ofisiniz ve benzeri yaşam alanlarınız için en uygun model olduğunu öncelikle mekânın kendine özgü şartlarına göre belirleyebilirsiniz. Kombinin kullanılacağı alanın metrekare cinsinden büyüklüğü doğru kombi seçiminin en önemli kriterlerinden biri. Örneğin, 100 m2 ev için kombi seçimi gibi bir arayışa girdiğinizde bu gibi durumlardaki genel formülü uygulamanız avantajınıza olabilir. Uygun kombiyi seçmek için mahal alanı (A), bulunan kat, kat yüksekliği (H), ısı katsayısı (K) bilgilerini kullanıp şu yaygın formülden yararlanmak mümkün: Q = A * H * K. Bu sonuç sayesinde daireniz, eviniz, ofisiniz için hangi kombi daha iyi kolayca bulabilirsiniz. Bununla beraber uygun kombiyi bulurken yaşam alanınızın yalnızca metrekare cinsinden büyüklüğünü hesaba katmanız yanıltıcı olabilir. Örneğin, eviniz kuzey cepheye bakıyorsa kombinizin ısıtma alanı da yaklaşık 15 metrekare kadar düşebilir. Dairenizin kaçıncı katta bulunduğu da kombi seçiminde nokta atışı bir tercih yapmanızı kolaylaştıracaktır. Neden, derseniz örnek vermek gerekirse 120 metrekarelik bir ev için 20,000 kcal / h kapasitesindeki bir kombi ilk başta yeterli geliyor gibi görünebilir. Bununla beraber dubleks ev kombi seçiminde bu hesap yetersiz kalabilir. Kombideki pompa motorunun suyu üst katlara daha iyi yayması için daha yüksek kapasitedeki kombileri seçebilirsiniz. Ancak stüdyo dairede ya da görece küçük 2+1 dairede yaşıyorsanız hermetik kombiler işinizi görecektir. 160 metrekarenin üstünde bir dubleks daireye sahipseniz de hermetik kombiler yerine yoğuşmalı kombileri tercih edebilir, böylece konutunuzun büyüklüğüne uyum sağlayacak en doğru modeli seçebilirsiniz. Zira yoğuşmalı kombiler, daha büyük dairelerin ihtiyaçları gözetilerek tasarlandığı için geniş yaşam alanlarında çokça tercih edilmekte. Bulunduğunuz ilin, bölgenin ısı katsayısı da kombi seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus. Örneğin, ısı katsayısı 30 olan Adana, Antalya, Aydın, Hatay, İzmir, Mersin gibi şehirleri ısı katsayısı 60 olan Ankara, Eskişehir, Afyon, Artvin, Karabük, Konya, Kırşehir gibi kentler takip eder. İstanbul ise ısı katsayısı 45 olan bölgeler arasında yer alır. Bunlar kombi seçiminde mekânın özellikleri dikkate alınacağı zaman değerlendirilecek kriterlerdir.
Kombi Çeşitlerine Göre En Doğru Seçim
Kombi çeşitleri farklı konut tiplerine, daire özelliklerine, ofis durumlarına göre tasarlandığından söz konusu çeşitliliği de kendinize rehber edinebilirsiniz. Örneğin, bu cihazlar içerisinde popülerliğini her zaman koruyan yoğuşmalı kombiler pek çok yaşam alanında gayet verimli bir şekilde çalışır. Gaz hâlinde bulunan bir maddenin çevresine ısı verilmesi ile sıvı hâle dönüştürüldüğü yoğuşmalı kombiler, konvansiyonel kombilere kıyasla daha verimli olduğu için de tercih edilir. Bu verimlilik kendisini gazdaki su buharında gösterir. Şöyle ki; konvansiyonel kombilerin çalışma prensibinde oluşan su buharı direkt bacadan dışarı çıkarken yoğuşmalı kombiler ısı eşanjörü sayesinde su buharını enerjiye dönüştürüp yeniden kullanılabilir hâle getirir. Bu sayede doğalgaz kullanımında verim artar ve çevreye zararlı gaz salınımının miktarı azalır. Doğalgazdan elde edilen ısının büyük bir kısmının dışarı atılmasını engelleyen teknolojisi sayesinde yoğuşmalı kombiler daha az doğalgaz harcayarak ısınmanızı sağlayabilir.
Verimlilik için hangi kombi alınmalı sorusunun yanıtı da bu açıdan genellikle yoğuşmalı kombilerdir. İyi bir bina yalıtımına sahip daireniz varsa ve optimum panel radyatörüne sahipseniz yoğuşmalı kombiler ciddi ölçüde tasarruf yapmanızı, böylece daha az fatura ödemenizi de sağlayabilir. İstanbul şartlarını ve iyi izolasyona sahip normal daireleri hesaba kattığınızda 140 metrekareye kadar 20,000 kcal / h, 200 metrekareye kadar 26,000 kcal / h kapasiteli yoğuşmalı kombiler iyi bir seçim olabilir. Bununla beraber yoğuşmalı kombi alırken, cihazın kullanılacağı alanın metrekaresi, yalıtım durumu, hangi cepheye baktığına göre de farklı kapasitelerdeki ürünleri inceleyebilirsiniz. Gelişmiş teknolojisi ile modern ısıtma sistemleri arasında öne çıkan yoğuşmalı kombileri ise hermetik kombiler takip eder. Orta ve küçük daireler için genellikle hermetik kombiler uygun bir seçimdir. Bu nedenle öncelikle dairenizin metrekare cinsinden büyüklüğünü hesaba katabilirsiniz. Daireniz ara katta değilse, örneğin en üstte ya da altta ise hermetik kombiler ile ısınmanız güç olabilir. Kombi çeşitleri ve fiyatları ile konutunuzun ilgili özelliklerini kıyaslayarak en doğru seçimi yapabilirsiniz.
Kombilerde Sunulan Özelliklere Dikkat!
Konutunuzun, dairenizin, ofisinizin metrekare cinsinden büyüklüğünü hesap ettiniz. Kombi çeşitleri içerisinden yaşam alanınıza en uygun olanını belirlediniz. Buna ek olarak kombi modellerinde sunulan özellikler de önem arz eden bir diğer husus. Yaz-kış düzenli olarak sayısız iç mekânda kullanılan kombilerin pratik, sağlam ve güvenilir olması, uzun vadede tasarruf sağlayan avantajlar ile donatılması, çevre dostu olması da göz ardı edilemeyecek özellikler arasında. Örneğin, ergonomik bir kontrol paneli kombinizi kolay ve hızlı bir şekilde ayarlamanızı sağlar. Sade bir LCD ekran ile donatılan kombiler, bu sayede gerekli ayarlamaları zorlanmadan yapabilmenizin önünü açar. Cihazın monte edileceği yere göre de ilgili ölçüleri hesaba katmanız önemlidir. Örneğin, Alarko kombiler içerisinde 25,6 cm derinliği sayesinde en dar mutfak dolaplarına bile sığabilen modeller avantajınıza olabilir. Bir diğer önemli ayrıntı ise kombilerdeki genleşme tankıdır. Genleşme tankı kombi ve kazan gibi ısıtma cihazlarında bulunur. Isındıkça genleşmeye uğrayan, hacmi artan su kombi basıncının yükselmesine neden olduğu için bu durumda çeşitli arızalar baş gösterebilir. Bu arızaların önüne geçmek için kombilerde genleşme tankı bulunur. İdeal litrelerdeki genleşme tanklarına sahip kombiler sayesinde çeşitli arıza ve zararların önüne geçmeniz mümkündür.
Özellikle uzun vadede sorunsuz bir kombi kullanımı için genleşme tankı özelliklerine de dikkat edebilirsiniz. Kombinizin düşük ses seviyesinde çalışmasını da isteyebilirsiniz. Bu durumda ses kirliliğine neden olmayacak özellikler ile donatılmış kombileri tercih edebilirsiniz. Uzaktan kumanda sistemi ile çalışan kombiler de günlük hayatınızı katbekat pratik hâle getirebilir. Bu ve bunun gibi çeşitli özellikler de kombi alırken dikkat edebileceğiniz hususlar arasındadır.
Hangi kombiyi almalıyım sorunuz için aradığınız yanıt Alarko Carrier’de! En iyi kombi modellerini incelemek için hemen tıklayın!