Güneş enerjisi, güneşin radyasyonundan elde edilir ve elektrik ya da ısıya dönüştürülebilir. Tamamen ücretsiz olarak erişilebilir olan ve teknolojinin de katkılarıyla hem insanoğluna hem de dünyaya sayısız fayda sağlayabilen güneş enerjisi, global olarak giderek daha sık tercih edilen bir enerji kaynağına dönüşüyor. Peki güneş enerjisi faydaları nelerdir? Güneş enerjisi kullanarak doğaya, çevreye ve insanlara nasıl katkılar sağlayabiliriz? Devamı bu yazımızda.
Güneş Enerjisinin Faydaları Nelerdir?
1. Güneş enerjisi çevreye dosttur.
Güneş enerjisinin çevreye faydaları söz konusu olduğunda bu enerji kaynağının sağladığı sayısız avantajdan bahsetmek mümkündür. Güneş enerjisi, diğer enerji kaynakları ile kıyaslandığında çevre üzerinde çok daha az negatif etkisi bulunmaktadır. Sera etkisi yaratan gazlar üretmeyen bu enerji türü su kirliliğine de yol açmaz. Bununla birlikte güneş enerjisi kullanmak için çok az suya ihtiyaç duyulur; özellikle 20 kat daha fazla suya ihtiyaç duyan nükleer güç santralleri ile kıyaslandığında. Solar enerji üretimi gürültüye de yol açmadığı için şehir içi alanlarda da rahatlıkla kullanılabilir.
2. Güneş enerjisi enerji verimliliğine katkıda bulunur.
Haneler için kendi elektriğini üretebilmek kadar verimli ve bütçe dostu çok az yöntem vardır; bunu sağlamak için güneş enerjisi ve faydalarından yararlanmak da yöntemlerden bir tanesi. Aileler evlerinin çatılarına güneş panelleri monte ederek tedarik bakımından çok daha az enerjiye ihtiyaç duyar, bu da enerji tasarrufu ve bütçe katkısı bakımından oldukça olumlu sonuçlar doğurur. Buna ek olarak kullanmadığınız ve arda kalan elektriği tedarikçilere geri satarak daha fazla para bile kazanabilirsiniz. Solar paneller sayesinde yaptığınız yatırımın karşılığını kısa bir sürede alabilir ve bir yandan kendi aileniz adına enerji tasarrufu sağlarken diğer yandan ek gelir elde etme şansı yakalayabilirsiniz. Unutmamak gerekir ki ne kadar çok enerji üretirseniz tedarikçinizden o kadar az enerjiye ihtiyaç duyar, bu da enerji bakımından kendi kendine yetebilen bir sistem kurmanız için oldukça elverişli bir adımdır.
3. En yoğun saatlerdeki enerji kullanımını optimize eder.
Yapılan araştırmalara göre enerji talebi, daha çok 11:00-16:00 aralığında ve akşam üstü saatlerinde en yoğun halini alıyor. Doğal olarak bu saat aralıklarında enerji temin etmenin birim maliyeti de en yüksek noktasında oluyor. Solar enerji ise maksimum üretimine tam olarak bu saat aralıklarında erişiyor. Bu saat aralıklarında üretilen elektrik, gece üretilen elektrikten çok daha değerli oluyor. Güneş enerjisi ile elde edilen elektriğin de eklenmesiyle bu saat aralığında harcanan maliyeti kısmak mümkün.
4. Güneş enerjisinden dilediğiniz zaman dilediğiniz yerde faydalanabilirsiniz.
Güneş enerjisinin yararları ve kullanım alanları çok çeşitli olmakla birlikte pek çok farklı alanda ve sektörde kullanılabiliyor. Bununla birlikte aslında işin özüne baktığınızda güneş ışığının olduğu her yerde solar enerji mantığından yararlanmak mümkün. Güneş enerjisinin bu özelliği, özellikle farklı elektrik kaynaklarının bulunmadığı uzak bölgeler için elverişli cinsten. Dünya genelinde elektriğe doğrudan erişimi olmayan geniş bir kitle olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu bölgelerde bağımsız güneş enerjisi sistemleri geliştirerek milyonlarca insanın hayatlarına katkıda bulunmak mümkün; bu da güneş enerjisinin insanlara faydalarından sadece bir tanesi.
5. Uzun mesafeli ulaşım esnasında daha az elektrik kaybı oluşmasını sağlar.
Enerjinin yaklaşık yüzde 3 ila 5’i kadarı nakliye ve dağıtım sırasında kayboluyor. Üretim ve tedarik noktaları arasındaki mesafe ne kadar büyük olursa, enerji kaybı da o kadar yüksek oluyor. Bu kayıplar her ne kadar tekil olarak bakıldığında çok önemli görünmese de nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde ciddi sorunlara ve performans problemlerine yol açabilir. Çatıda ya da bahçede yer alan güneş panelleri, bu mesafeyi önemli ölçüde kısaltarak güneş panellerinin verimliliğini bir kez daha arttırmış oluyor.
6. Şebeke güvenliğini arttırır.
Etrafta ne kadar çok santral olursa, şebekenin elektrik kesintileri meydana getirmeye olan hassasiyeti de o kadar azalır. Yüksek penetrasyonlu bir güneş enerjisi şebekesi, geniş bir alana yayılmış binlerce enerji üretim merkezinden meydana gelir, dolayısıyla aşırı yüklenmeden ya da doğal/insan kaynaklı felaketlerden kaynaklanan kesintileri uğrama riski de azalarak yüksek güvenlik önlemleri alınmış olur.
7. İstihdam yaratır.
Güneş enerjisi kullanmanın faydaları arasında aynı zamanda sağladığı istihdam da sayılabilir. Solar sistemler ile ilintili olan maliyetlerin büyük bir kısmı panellerin montajından oluşur. Bu da yerel olarak bir istihdam yaratılmasına ön ayak olur. Evlerde güneş panelleri ve solar sistemler kullanmak, yerel ekonomiye katkıda bulunarak yerel topluluklara pozitif etkiler bırakır.
Eğer siz de eviniz için bir güneş enerjisi sistemi kurmayı planlıyorsanız Alarko’nun Güneş Kolektörü ve Isı Pompası ürünlerine göz atabilirsiniz.