Detaylarıyla Panel Radyatör

Bundan onlarca yıl önce evlerimizi ısıtmak için tercih edilen ve halen de bazı konutlarda ve çeşitli mekanlarda kullanılan sobaların yerini alan panel radyatörler, pek çok farklı özelliği ile kapalı alan ısıtma yöntemlerinden. Ortamın ısı ihtiyacına mükemmel bir çözüm olan bu ürünler hakkında aklınızı kurcalayan konulara, bu yazıda açıklık getiriyoruz. Panel radyatör nedir, çeşitleri nelerdir, seçimi nasıl yapılmalıdır, temizliği nasıl olur, kaç litre su alır, gibi soruların yanıtını bulacağınız yazımıza, panel radyatör tanımıyla başlıyoruz.

Panel Radyatör Nedir?

Panel Radyatör Nedir?

300/400/500/600/900 mm olarak farklı yüksekliklerde, 400-3000 mm arasında çeşitli uzunluklarda üretilen panel radyatörler, ev veya ofis gibi iç mekanları ısıtmak için kullanılan yaygın bir ısıtma sistemidir. Çoğunlukla metal ve alüminyum panellere sahip olan bu ürünler, mekanlardaki uygun duvarlara monte edilerek ortamın ısısını artırmak şeklinde işlev görür. Panel radyatörlerin çalışma prensibi içinde, içinden sıcak su geçen borular yer alır. Bu borular sayesinde sıcak su, radyatörün dış yüzeyini ısıtır ve bu sayede sıcaklık ortama yayılır. Çeşitli boyutlarda olabilen bu ürünlerin tasarımlarının da günümüzde son derece modern olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik üzerlerindeki vana sayesinde sıcaklığı da dilediğiniz şekilde ayarlamanız mümkün. Kısacası enerji verimliliği ve kolay kurulum avantajı ile birlikte gelen panel radyatörler, oldukça yaygın bir ısıtma çözümüdür. Yazının devamında panel radyatör tipleri hakkındaki detayları görebilirsiniz.

Panel Radyatör Tipleri

Panel radyatörlerin en çok tercih edilen dört farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunları aşağıda görmek mümkün.

  1. Standart Panel Radyatör: 11/21/22/33 standart, kompakt ventilli veya askı saçsız yaylı konsollu tiplerdir. Bu tip radyatörler, bir vana veya termostatik valf ile donatılmıştır ve daha sınırlı alanlara monte edilerek daha az yer kaplar. Ayrıca bu tipteki panel radyatörlerde askı saçı yerine yaylı konsollar kullanıldığı için ürünlerin duvara montajı son derece pratiktir.
  2. Hijyenik Panel Radyatör: 10/20/30 konvektörsüz ve kapaksız, hijyenik tiplerdir. Sisteminde konvektör ve kapak bulunmayan bu panel radyatörler, ortamı, doğrudan sıcaklık yayarak ısıtır.
  3. Düz ve Çizgili Yüzeyli Panel Radyatör: 11/21/22/33/20 düz yüzeyli veya çizgili düzlem yüzeyli tiplerdir. Bu panel radyatörler ise adından da anlaşılabileceği gibi panellerin yüzey tasarımının dikine girintili veya girintisiz çalışıldığı tipleri anlatır.
  4. Konvektörsüz Monoblok Panel Radyatör: 20 dik hijyenik (konvektörsüz kapaksız) düzlem yüzeyli veya çizgili düzlem yüzeyli monoblok tiplerdir. Bu türdeki panel radyatörler, diğer çeşitlerin aksine dikey olarak monte edilir. Hijyenik radyatörlerle aynı özelliklere sahip olan konvektörsüz monoblok panel radyatörlerin kurulumu da oldukça kolay yapılır.

Panel Radyatör Seçimi

Panel radyatör seçimi, belli etkenlere bağlı olarak gerçekleştirildiğinde oldukça verimli bir kullanım avantajı sağladığı için bu konuya özellikle değinmemizde yarar var.  Aşağıda panel radyatör seçimini etkileyen unsurları görebilirsiniz.

Isıtma İhtiyacı: Bildiğiniz üzere panel radyatörlerin kullanılacağı alanın büyüklüğü, o mekanın ısıtma ihtiyacını da doğrudan etkilemekte. Dolayısıyla tercih edilecek radyatörün büyüklüğü, odanın metrekaresine göre seçilmelidir.

Malzeme: Panel radyatörler farklı malzemelerden yapılmış olabilir. Kaliteli ve dayanıklı malzemelerden yapılmış bir panel radyatör, uzun ömürlü olacak ve daha az bakım gerektirecektir. Bu sebeple siz siz olun, panel radyatör tercihinde akıllı seçimler yapmaya gayret edin.

Kurulum Kolaylığı: Son olarak kurulum işleminin de panel radyatör seçiminde önemli bir faktör olduğunu belirtelim. Kolay monte edilebilen bir panel radyatör tercih ederek doğru tercih yapabilirsiniz.

Panel Radyatör Havası Nasıl Alınır?

Peki, panel radyatör havası nasıl alınır, biliyor musunuz? Cevabınız hayırsa dert etmeyin! İşte, adımlar!

  • Önce güvenlik! Panel radyatör havasını almadan önce ısıtma sistemini kapatın. Bu, radyatördeki suyun dolaşımını durdurarak işlemi daha etkili hale getirecektir.
  • Ardından radyatörün üstündeki pürjör vanasını, basit bir tornavida yardımıyla saat yönünde çeyrek tur kadar çevirerek açın. Bu işlem, havanın radyatörden çıkmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu esnada petekten su gelme ihtimaline karşı çalıştığınız alan altına küçük bir kova ya da kap yerleştirerek etrafın ıslanmasının önüne geçebilirsiniz.
  • Radyatörden hava çıkana kadar bekleyin. Bu süreç birkaç dakika sürebilir ve sıvı ses çıkana kadar devam etmelidir.
  • Hava çıktığında, hava tahliye vanasını tekrar saat yönünün tersine çevirerek kapatın.
  • Son olarak havayı almak için kullandığınız vanayı kapattıktan sonra radyatör giriş ve çıkış vanalarını tekrar açın. Ardından, ısıtma sistemini tekrar açın ve radyatörün ısındığından emin olun. İşte, bu kadar!

Panel Radyatör Kaç Litre Su Alır?

Yazımızın sonunu, panel radyatör kaç litre su alır, sorusunun yanıtı ile getiriyoruz. Markası ve modeline göre değişmekle birlikte standart bir alüminyum panel radyatör, genellikle ortalama 2,5 litre kadar su almaktadır.

Ayrıca kalorifer tesisatı döşeme ile ilgili aklınızdaki soru işaretlerini de Kalorifer Tesisatı Nasıl Döşenir? Başlıklı yazımızı okuyarak giderebilirsiniz.