Yaşam alanlarımıza konfor katan klimalar, doğru şekilde kullanılmadığında kimi zaman çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Klima alerjisi de bu sağlık problemlerinden en yaygın olanı. Ev, işyeri ya da klima kullanılan herhangi bir ortamda bulunduğunuzda klima alerjisi sorunu yaşama olasılığınız yüksek. Özellikle de alerjik hastalıklara yatkın kimselerde bu duruma daha sık rastlanıyor. Peki klima alerjimiz olup olmadığını nasıl anlarız, klima alerjisi belirtileri nelerdir? Bu soruların yanıtını sizler için derledik, keyifli okumalar!
Klima Alerjisi, Klima Hastalığı Nedir ve Neden Olur?
Klima kullanımı özellikle alerjik bünyeye sahip kişiler tarafından oldukça titizlikle yaklaşılması gereken bir konu. Klima kullanımında aşırıya kaçmak, alerjen filtreli klimalar tercih etmemek ve klima bakımını düzenli olarak yaptırmamak birtakım sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Halk ağzında klima alerjisi olarak da bilinen klima hastalığının asıl adı lejyoner hastalığı.
Yaşam alanlarında kullanılan klimaların eğer hijyeni ve temizliği iyi yapılmazsa, “lejyonella” adı verilen bir bakteri üremesi gerçekleşiyor. Çoğunlukla akarsu, sauna, hamam, jakuzi, havuz, duş başlığı gibi sulu ve nemli ortamlarda ya da klimalarda üreyen lejyonella bakterisi; insanlarda solunum yoluyla bulaşıyor. Özellikle bağışıklık sistemi güçlü olmayan ve alerjiye yatkın kimselerde bu bakteri üst solunum yolu hastalığı olarak kendini gösteriyor.
Lejyoner, Klima Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Klima alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Ateş,
- Halsizlik,
- Bir türlü geçmeyen kuru öksürük,
- Baş ağrısı,
- Balgam çıkarma gereksinimi,
- Balgam çıkarmada zorluk yaşama,
- Eklem ağrıları,
- Nefes darlığı,
- Bilinç bulanıklığı,
- Uykuya meyilli olma durumu.
Lejyoner hastalığının belirtileri temel olarak bu şekildedir. Eğer uzun süreli olarak bu şikâyetlerle başa çıkmaya çalışıyorsanız en kısa sürede bir hekime görünmenizde yarar var. Zira lejyoner hastalığı tedavi edilmediğinde de akciğere yerleşerek zatürreye sebep olabilir.
Klima ile ilgili ayrıca en sık görülen hastalıklar sinüzit, faranjit ve laranjit denilen gırtlak iltihabı, şakaktan başlayan baş ağrıları, burun eti şişmesi, ense ağrıları ve daha ileri aşamada da akciğer enfeksiyonları oluyor. Eğer bu hastalık ya da hastalıkları işaret eden belirtileriniz varsa da yine bir doktora başvurmalısınız.
Klima Alerjisinden Korunmak İçin Bunlara Dikkat!
- Klima alerji ve hastalıklarından korunmak için ilk adım kaliteli ve doğru bir klima seçimi yapmak. Bu yüzden klima seçiminizi yaparken cihazın nem ayar modunun bulunmasına dikkat edin.
- Klimaya karşı alerji olmamak ve daha sağlıklı bir klima kullanımı gerçekleştirebilmek için ayrıca evdeki klimanızda da otomobilinizdeki klimada da polen filtresi bulunmasına dikkat edin.
- Klima bakımınızı düzenli olarak yaptırın. Yılda 1 ya da 2 kez klima bakımı yaptırmak ideal olandır.
- Evde ya da ofisteki klima eğer doğrudan sizin üstünüze vuruyorsa cihazın rüzgâr panellerini ayarlayın, eğer böyle bir şey mümkün değilse oturduğunuz yeri değiştirin. Çünkü klima çalışırken direkt karşısında oturmak birçok hastalığa sebep olabilir.
- Klima kullanılan ortamın ısısını yazın da kışın da 20-24 derece arasında tutmaya özen gösterin.
- Klima kullanılan ortamın nemini %45-60 arasında tutmaya dikkat edin.
- Cihazı, ısıyı kademeli olarak artırarak ya da azaltarak kullanmaya özen gösterin.
- Eve dışarıdan geldiğiniz zaman ortamı aniden soğutmayın.
Tüm bu noktalara dikkat ederek daha sağlıklı bir klima kullanımı gerçekleştirebilir ve böylece klima alerjisi gibi birçok sağlık sorununa karşı önleminizi alabilirsiniz. Eğer yaşam alanlarınız için doğru klimayı arıyorsanız Alarko Carrier ile beğeninize sunulan son teknoloji, enerji tasarruflu ve şık tasarıma sahip klima modellerini inceleyebilirsiniz.