Söz konusu klimalar olduğunda hemen hemen hepimizin bir nebze aşina olması muhtemel. Ancak çatı tipi klima dendiğinde çalışma prensibinden tasarımına pek çok hususta belirgin farklılık görülebilir. İşte, bu sebeple yazımızın ana konusunu çatı tipi klima nedir, montajı nasıl yapılır ve bu cihazlar nerelerde kullanılır, gibi soruların cevapları oluşturuyor. Okumaya devam ederek çatı tipi klimalar hakkında detaylı bilgiler edinmek mümkün.
Çatı Tipi Paket Klima Nedir?
Çatı tipi paket klima, adından da anlaşılabileceği üzere dış ortama monte edilen bir paket tip cihazdır. Çoğunlukla endüstriyel ve ticari uygulamalar için tercih edilen bu ürünler, kullanım esnekliği ve verimlilikleri ile öne çıkmakta. Kabaca bir tanım yapmamız gerekirse çatı tipi klimaların, ticari ve endüstriyel binalar, alışveriş merkezleri, fabrikalar ve büyük ofisler gibi geniş mekanlarda kullanılan büyük kapasiteli bir iklimlendirme sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Bu tip klima sistemleri mekanın geneline soğutma, ısıtma ve havalandırma sağlamak amacıyla tasarlanmıştır, cihazın iç ve dış ünite olarak görev gören bölmeleri tek bir gövdede bulunur, bu sebeple paket tip cihaz olarak adlandırılır. Bu tip cihazlar bir çok özelliği kendi içinde gömülü kontrol altyapısı ile yönetebilen kompleks iklimlendirme cihazlarıdır. İyi tasarlanmış bir çatı tipi klima uygulamasında ısı geri kazanımı, enerji tasarrufu sağlayan en önemli özelliklerden biridir. Bu üründe ısı geri kazanımını iki farklı teknoloji ile yapmak mümkündür:
Tamburlu Isı Geri Kazanımı: Çatı tipi paket klima modellerinde tamburlu ısı geri kazanım özelliği yaygın şekilde kullanılır. Bu özellik, enerji verimliliğini artırmaya yönelik bir sistem olup, cihazdan dış ortama atılacak olan enerjinin bir kısmının sisteme geri kazandırılması esasına dayanır. Çatı tipi klima cihazında iç ünite olarak adlandırılan bölmede, hava ısıtma, soğutma ve/veya nemlendirme yapılarak koşullandırılır ve mahale üflenir, aynı zamanda da mahalden dış ortama atılacak olan dönüş havasının ortamdan emişi gerçekleştirilir. Tamburlu ısı geri kazanım sisteminde, üfleme ve emiş arasında bir döner enerji transfer silindiri yerleştirilir. Bu silindir, hava üfleme ve hava emiş/atış bölümleri arasında bir transfer yüzeyi görevi görür. Emiş havasındaki ısı, rotor, tambur ya da silindir olarak adlandırılan eşanjör aracılığı ile üfleme havasına aktarılır. Böylece mahale verilecek hava ile zaten ısıtılmış olan ve mahalden dönen dönüş havası arasında tambur aracılığı ile ısı transferi yaptırılarak atık ısının geri kazanımı sağlanmış olur.
Termodinamik Isı Geri Kazanımı: Termodinamik ısı geri kazanımında cihaz içerisine ilave bir soğutucu akışkan devresi yerleştirilir. Cihaz içerisine yerleştirilen soğutucu akışkan bataryalarının biri atış havasının olduğu tarafa diğeri ise ana çevrimin olduğu bataryanın hemen önüne yerleştirilir. Bu sistemde tıpkı ana sistemde olduğu gibi bataryalar, ilave bir kompresör ve genleşme vanası bulunur. Dışarıya atılacak mahal dönüş havası ile mahale verilecek hava arasında sistemdeki ilave eşanjörler sayesinde ısı transferi gerçekleştirilir. Aktif ısı geri kazanım sistemi olarak da adlandırılan bu sistemin ilk yatırım maliyeti tamburlu sisteme göre daha uygun olmakla birlikte, uygulamanın en doğru şekilde seçilmesi ve ısı geri kazanım sistemlerinden maksimum verim alınabilmesi için tasarımın uygulama ve dış hava şartları da göz önünde bulundurularak bir uzman tarafından yapılması büyük önem taşımaktadır.
Isı geri kazanım sistemleri dışında çatı tipi klima cihazlarında ekonomizer adı verilen sistemlerle de enerji verimliliği desteklenmektedir. Serbest soğutmaya olanak sağlayan ekonomizer damperleri, dış hava sıcaklığı ile iç ortam hedef sıcaklıkları birbirine yaklaştığında cihazın gelişmiş kontrol alt yapısı sayesinde gerekli miktar taze havanın mahale verilmesini sağlayarak kompresörlerin iş yükünü azaltır ve enerji tasarrufu sağlar.
Çatıya Klima Montajı Nasıl Yapılır?
Çatıya klima montajı bir dizi dikkatli adım ve profesyonel yaklaşım gerektiren bir işlemdir. İlk olarak montaj yapılacak çatının tipi ve malzemesi değerlendirilir. Ardından uygun bir konum seçilerek çatıya monte edilecek klima ünitesinin uygunluğu kontrol edilir. Montaj alanı belirlendikten sonra ise çatıya uygun dayanıklı montaj braketleri ve destek yapıları eklenir.
Tüm bu aşamalardan sonra klimanın elektrik bağlantıları ve soğutma hattı gibi tesisat işlemlerinin gerçekleştirilmesi gelir. Bu aşamada klima ünitesiyle iç mekan arasında hava sirkülasyonunu sağlayacak kanal bağlantıları da kurulur. Montajın tamamlanmasının ardından sistem test edilir ve işlevselliği kontrol edilir. Unutulmamalıdır ki çatıya klima montajı, uzman bir ekip tarafından yapılması gereken karmaşık bir süreçtir. Güvenlik standartlarına uygun olarak gerçekleştirilen montaj, klima sisteminin uzun ömürlü ve etkili şekilde çalışmasını sağlar. Profesyonel montaj, enerji verimliliğini artırır, kullanıcı güvenliğini sağlar ve çatıya monte edilen klima ünitesinin sorunsuz çalışmasını garanti eder. Dolayısıyla siz de çatı tipi klimanızın kurulumunu yapmak isterseniz bu konudaki uzmanlardan servis desteği alabilirsiniz.