Termostatik Vana Nedir? Nasıl Çalışır?

İklimlendirme sistemlerinde tasarruf sağlamak için ürünleri kontrol edilebilir kılmak oldukça önemli. Özelikle kombili ısıtma sistemlerinde ortama uygun sıcaklık ayarı yapmak tasarruf etmenin başlıca adımları arasında yer alır. Peki evlerde sıklıkla tercih edilen kombilerde her odaya özel sıcaklık ayarı yapmak mümkün mü? Bu soruya termostatik vanalarla cevap vermek mümkün.

Termostatik vana çeşitleri radyatörlerin özel olarak kontrol edilmesini sağlıyor. Bu ürünlere ısıtma sisteminizde yer vererek mekana özel sıcaklık kontrolü gerçekleştirebilirsiniz. Peki neden termostatik vana tercih etmelisiniz? Bu sorunun cevabını bulmak için öncelikle termostatik vanaları tanımanız gerekli. Bu yazımızda size termostatik vanalar hakkında ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri derledik. Başlıklarımızı ayrıntılı olarak inceleyerek termostatik vanayla alakalı tüm soru işaretlerinizi giderebilirsiniz.

Termostatik Vana Nedir?

Özellikle kış aylarında evlerdeki ısı dengesini sağlamak için her odaya ayrı sıcaklıkla ısıtmak mantıklı olabilir. Çünkü gerekli olan sıcaklık her oda için değişkendir. Yani bir odanın konumu ve cephesi gibi unsurlar sıcaklığı önemli ölçüde etkiler. Bu durumlara çözüm getirmek için termostatik vanalar devreye girer. Termostatik vanalar ortamın ısısının kontrol altına almak için radyatörleri belirli bir derecede sabitler. Her radyatörün ayrı ayrı kontrol edilmesini sağlayan ürünler böylece evlerin fazla veya yetersiz ısınmasını önler. Bununla birlikte fazla doğalgaz kullanımının önüne geçmek için termostatik vanalar idealdir. Şimdi gelin termostatik vanaların çalışma prensibi ve görevlerine bir göz atalım.

Termostatik Vana Ne İşe Yarar?

Termostatik vanaların iklimlendirme sistemlerindeki başlıca görevi, sistemin sürekli olarak çalışmasını önlemektir. Bununla birlikte ürünler radyatörün bulunduğu mekanın ısısını istenen seviyede tutar. Termostatik radyatör vanalarının üzerinde dereceler bulunur. Genellikle 1’den 5’e kadar sunulan dereceler mekanın sıcaklığını belirlemek için önemli bir ölçüttür. İstediğiniz sıcaklığı ayarlamak için vanayı bu derecelere getirmeniz yeterlidir. Bu konuyu ayrıntılı olarak termostatik vana kullanımı başlığımızda ayrıntılı olarak ele alacağız. Şimdi gelelim termostatik vanaların çalışma prensibine.

Termostatik Vana Nasıl Çalışır?

Termostatik vanalar her ne kadar dışarıdan basit bir parça gibi görünse de aslında sistemli bir çalışma yapısına sahiptir. Mekanı istenen sıcaklığa sabitlemek amacıyla derece ayarı yapıldıktan sonra vanalar çalışmaya süresince aktif olarak yer alır. Şimdi gelin termostatik vana çalışma prensibini kısa bir örnekle anlatalım.

  • Diyelim ki vananızın ısı ayarını 2 dereceye getirdiniz. Radyatör sıcaklığı 2 dereceyi geçtiği anda termostat vanasının üzerinde bulunan pim sıcak su akışını yavaş yavaş kısar. Bununla birlikte vanalar sıcaklığı düşürme sürecinde basıncı dengelemek adına oransal olarak hareket eder. Böylece radyatörün yüksek sıcaklık yaymasını önler. Radyatör sıcaklığı ayarlanan derecenin altına indiğinde ise termostat vanaları tekrar çalışmaya başlar. Sıcak suyun radyatör üzerinde dönmesini sağlayarak odayı tekrar ısıtır. Bu işlem döngüsel olarak devam eder ve odanın sabit sıcaklıkta kalması sağlanır.

Yukarıda bahsettiğimiz döngüye nazaran termostat vana faydalarının başında enerji tasarrufu geldiğini söyleyebiliriz. Çünkü bu sistem radyatörlerin fazla ısınmasını engellediği orantıda fazla yakıt harcanmasını da önler. Evinizdeki radyatörlerin vanalarını termostat özellikli modellerle değiştirerek enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Termostatik vanaları yakından tanıdığımıza göre ürünlerin kullanımını incelemeye geçebiliriz.

Termostatik Vana Nasıl Kullanılır?

Termostatik vanalar kolay kullanımları sayesinde ev içinde her an rahatlıkla kontrol edilebilir. Vanayı aktif etmek için tek yapmanız gereken plastik başlığı istenen dereceye getirmek. Buna ek olarak bilmeniz gereken asıl nokta ayar konumlarına karşılık gelen dereceler. Çünkü ayar konumlarına tekabül eden dereceler vanalarda her zaman yazmayabiliyor. Bu dereceler termostat vanalarının modellerine göre değişkenlik gösterse de aşağı yukarı aynı şekilde konumlandırılıyor. Genellikle 1 ila 5 arasında sunulan ayarlama konumlarına karşılık gelen dereceleri şu şekilde özetleyebiliriz:

Ayar Konumu *

 

1 2 3 4 5
Odada Sağlayacağı Sıcaklık 12° 16° 20° 24° 28°

Ayar konumlarının karşılık geldiği sıcaklık dereceleri yukarıda gördüğünüz tablodaki gibi. Peki bu dereceleri hangi mekana ve mevsime göre seçmeliyiz? Eğer daha önce hiç termostatik vana kullanmadıysanız bu konu hakkında size birkaç öneride bulunabiliriz. Eğer merkezi ısıtma sistemine sahipseniz termostatik vana ayarında komşularınızla ortak bir karar almanız gerekebilir. Buna ek olarak merkezi sistemde termostatik vanaların genellikle 2 veya 3 ayarında sabitlendiğini de söylemeden geçmeyelim. Bireysel ısıtma sistemine sahipseniz mevsime ve odalara özel olarak birkaç ayarlama önerisinde bulunabiliriz.

  • Radyatörün hiç kullanılmadığı durumlarda vanayı * konumuna getirmek yeterlidir.
  • Tatil ve seyahat durumlarında evinizin ısısını korumak için vanayı 1 noktasına ayarlamanız yeterlidir. Böylece evinizi aşırı soğuma probleminden kurtarmış olursunuz.
  • Oturma odası ve yatak odası için ortalama termostat vanası ayarı 2 noktasında tutmak mantıklı olabilir. Bu ayar dinlendiğiniz alanların konforu için yeterlidir.
  • Salon gibi geniş alanların sıcaklığını dengede tutmak için ısı ayarına 3 konumuna getirmek yeterli olabilir. Böylece sıklıkla vakit geçirdiğiniz bu alanların konforunu korumuş olursunuz.
  • Banyo gibi havalandırma bulunan mekanlarda ise 4 konumu ideal. Böylece havalandırmadan gelen soğuk havanın evinizin sıcaklığını etkilemesine engel olabilirsiniz.

Ev konforuna ve enerji tasarrufuna önem veriyorsanız yukarıdaki önerilerimize dikkate almanızda fayda var. Termostatik vanalarınızı odalara ve mevsime göre ayarlayarak evinizin sıcaklık dengesini koruyabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak vanaların etrafına fazla eşya yerleştirmeme özen göstermelisiniz. Çünkü havasız ve sıkışık bir alanda konumlandırılan vanalar sıcaklık algılama fonksiyonunu kaybedebilir. Bunun sonucunda termostatik radyatör vananızdan verim alamayabilirsiniz. Termostatik vanalar hakkında ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri sizinle buluşturduk. Termostatik vanalar hakkında ayrıntılı bilgi almak ve Alarko Carrier’ın yüksek verim sunan ürünlerini incelemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Petek olarak da bilinen radyatörlerin kullanımı hakkında detaylı bilgi almak için “Petekler Nasıl Açılır, Nasıl Kapatılır?” yazımızı inceleyebilirsiniz.