Söz konusu tatil ve seyahat etmek olduğu zaman özellikle yaz aylarında keyfinin paha biçilmez olduğunu söyleyebiliriz. Satın aldığımızda bizi zenginleştiren tek şey olan tatil, ister tek başına ister ailece çıkılsın, yılın yorgunluğunu atmak ve keyifli vakit geçirmek için planlanabilecek en güzel aktivitelerden biri. Hal böyleyken hiçbirimiz bunca emek, çaba ve masraf eşliğinde planladığımız tatilimizde hasta olmak ve seyahatin tüm keyfini kaçırmak istemeyiz. Tatilde hasta olmak, sadece bütün bir seyahat boyunca mutsuz ve keyifsiz bir biçimde vakit geçirmenize neden olmaz, aynı zamanda tatile birlikte çıktığınız aile üyelerinize ve sevdiklerinize de bulaştırma riskini beraberinde getirerek olumsuz bir hava yaratır. Bu nedenle de tatile hasta olmamak için elimizden geleni yapmamız gerekir. Eğer siz de bu yaz tek başınıza ya da yakınlarınızla birlikte bir tatil planladıysanız, tatilinizi sağlıklı ve yüzde yüz formda geçirmek için bu ipuçlarımızdan yararlanabilirsiniz.
Tatile Çıkmadan Önce…
Doktorunuzu ziyaret edin.
Eğer yurt dışına, özellikle de daha az gelişmiş toplulukların ikamet ettiği bir ülkeye seyahat ediyorsanız, aşılarınızın tam olduğundan emin olmanız gerekir. Aşılar, yeni varış noktalarında risklerle mücadele etmenize yardımcı olacak güçlü bir araçtır. Ziyaret ettiğiniz ülkedeki herhangi bir sağlık riski için önceden araştırma yaptığınızdan emin olun; bu konudaki resmi sağlık kaynakları, gezginler için seyahat sağlığı bilgileri sağlar. Ayrıca, nereye gittiğinize ve diğer faktörlere bağlı olarak ihtiyaç duyabileceğiniz aşılar hakkında tavsiye almak için tatilinizden önce doktorunuza mutlaka danışın. Bazı ülkelerin tıpkı vize ve pasaport zorunluğu gibi giriş için belli başlı aşıların yapılmış olma zorunluğu da bulunabiliyor.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirin.
Uçağa binmeden önce C vitamini almak, uçaklarda kolayca yayılabilen mikroplara karşı korunmak için bağışıklığınızı güçlendirmenize yardımcı olabilir. Tatil öncesi sürece yayarak planınıza entegre edebileceğiniz düzenli bir egzersiz programı da ayrıca genel sağlığınızı iyileştirmenize ve enfeksiyonlarla savaşmak için formda kalmanıza yardımcı olur.
Uçakla seyahat ediyorsanız havalandırma konusunda dikkatli olun.
Hepimizin bildiği üzere uçaklarda merkezi bir havalandırma sistemi bulunur ve yolcular olarak bu sistem üzerindeki kontrolümüz oldukça kısıtlıdır. Koltukların hemen üzerinde yer alan klima çıkış noktalarını size zarar vermeyecek ve sizi çarpmayacak şekilde ayarladığınızdan emin olun; yoksa tatil destinasyonunuza henüz varmadan klima çarpmasından dolayı hasta olabilir ve bütün tadınızı kaçırabilirsiniz. Eğer tatiliniz ilerledikçe klima çarpmasıyla karşı karşıya kaldığınızdan şüpheleniyorsanız, hemen Klima Çarpmasına Ne İyi Gelir yazımızı okuyabilirsiniz.
Medikal bir kit hazırlayın.
Evde düzenli olarak aldığınız ilaçları yanınıza almanın yanı sıra, soğuk algınlığı semptomlarıyla savaşmak için bazı ilaçlar ve ilk yardım malzemeleri almayı ihmal etmeyin. Sivrisineklerin sıtma ve sarı humma gibi ciddi hastalıkları taşıdığı bölgelere seyahat ediyorsanız sivrisinek kovucu ürünler de çok önemli olabilir.
Tatilde…
Otel klimalarına karşı tetikte olun.
Yaz tatiliniz için eğer bir otel konforunu tercih ettiyseniz, elbette ilgili sıcak bölgedeki ekstrem hava koşullarıyla baş edebilmek adına karşınıza bol bol klima ve merkezi havalandırma sistemi çıkacaktır. Başta otel odanız olmak üzere otel içerisinde gezindiğiniz pek çok bölgede klimayla soğutulan alan olacaktır. Her ne kadar güney sıcağından kurtulmanın en etkili yollarından biri klima kullanımı olsa da, bu iklimlendirme yöntemine aşırı derecede maruz kalmak ya da çok düşük sıcaklıklar altında sürekli olarak klimayla serinlemek, sizi tatilde hasta olmaya itebilir. Tatilde hasta olmamak için dikkat etmeniz gereken altın kural, klima kullanımında hassas olmaktır. Otel odanıza vardığınızda klimanızın ayarını sizin ve sevdikleriniz için en uygun ayara getirmeli, buna ek olarak da uyurken eğer mümkünse klimanızı uyku moduna almalısınız. Klimada Uyku Modu yazımızı okuyarak bunu nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Odada geçirdiğiniz vakit boyunca belli bir süre ortamı klimayla soğuttuktan sonra onu fan moduna da almayı düşünebilirsiniz.
Şişe su için.
Seyahat ederken beslenme sorunlarının en yaygın kaynaklarından biri, buz da dahil olmak üzere içme suyudur. Çevresel nedenlerle musluk suyu içmeye teşvik edilmemize rağmen keşfettiğiniz her yerde suyun saflığından her zaman emin olamazsınız. Pek çok bölge, kendi ülkenizde alışık olabileceğiniz sanitasyon standartlarından yoksundur; bu durumda en iyisi güvende kalmak ve suyu kapalı şişelerden içmektir. Dişlerinizi fırçalamak için lavabonun yanında bir şişe bulundurmak ve içecek siparişi verirken yanında buz almaktan kaçınmak da iyi bir fikir olabilir.
Yedikleriniz konusunda dikkatli olun, riskli yiyeceklerden kaçının.
Yeni bir yeri keşfederken maceracı ve egzotik yiyecekleri denemeye hevesli hissedebilirsiniz, ancak risklerin bilincinde olmak önemlidir. Gıda kontaminasyonu, diğer gastrointestinal problemlerin de yaygın bir nedenidir. Ne yediğinize dikkat etmek sizi ishal, kolera ve diğer hastalıklardan koruyabilir. Çocuğunuzla seyahat ediyorsanız ve tatilde çocuğun hastalanmasını istemiyorsanız, onun da hangi besinlere yöneldiğini denetlemeniz gerekebilir. Taze, iyi pişmiş ve/veya çok sıcak servis edilen yiyecekleri tüketmek için elinizden geleni yapabilirsiniz. Meyve ve sebzeler söz konusu olduğunda yerel arıtılmamış su ile hazırlanmış salatalardan ve kendi soymadığınız çiğ meyvelerden kaçınmanızı da tavsiye ederiz.
Ellerinizi bol bol yıkayın.
Tatiliniz sizi yeni ortamlara ve bir dizi farklı bakteriye maruz bıraktığından düzenli olarak el yıkamak çok önemlidir. Tatilde grip olmaktan kaçınmak ve bakteri ve mikropları kendinizden uzak tutmak için yemek yemeden önce ellerinizi yıkadığınızdan emin olun ve onları düzenli aralıklarla iyice yıkayın, çocuklarınıza da aynı alışkanlıkları aşılayın. Ayrıca bir WC’nin yakınlarda olmadığı zamanlar için yanınızda portatif el dezenfektanı bulundurabilirsiniz.
Tatilden Sonra…
Tatil sonrası rutininize geri dönmeden önce iyice dinlendiğinizden emin olun. Bol miktarda sıvı alın ve vücudunuza ihtiyaç duyduğu suyu sağlayın. Herhangi bir semptoma dikkat edin ve dönüşünüzden sonra ateş, nefes darlığı veya ishal gibi herhangi bir belirti geliştirirseniz hemen doktorunuzdan destek isteyin.