Kombi kullanılan her evde bulunan radyatör petekler, yaşam alanlarımızı ısıtmada rol oynayan en önemli iklimlendirme ürünlerinden biri. Kombiler tarafından pompalanan sıcak su, tesisattaki borulardan geçer ve radyatör peteklere ulaşır. Bunun sonucunda da radyatör petek, kullanıldığı ortamın ısınmasını sağlar. Daha sonra bulunduğu ortamı ısıtan peteklerdeki su, kolon borularından tekrar kombiye döner. Kalorifer petek çeşitlerinin çalışma prensibi genel olarak bu şekilde özetlenebilir. Günümüzde son derece şık, dekoratif, zarif, kaliteli olarak tasarlanan radyatörler; uzun ömürlü ürünler olması sebebiyle de yıllarca kullanılabiliyor. Eğer siz de yaşam alanlarınıza radyatör petek döşetmeyi düşünüyor ve peteklerle ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız doğru adrestesiniz! Kalorifer petek çeşitleri ve özellikleri ile ilgili her şey yazımızda sizleri bekliyor.
Kalorifer Petek Modelleri Nelerdir?
Kalorifer petek modelleri, desen ve malzemesine göre farklılaşır şu çeşitlere sahip bulunur:
- Alüminyum Panel Petek Radyatörler
- Sac Panel Petek Radyatörler
- Döküm Petek Radyatörler
- Havlupan Petek Radyatörler
- Dekoratif Panel Petek Radyatörler
- Yerden Isıtmalı Petekler
En İyi Radyatör Petek Çeşitleri Hangisi?
Alarko panel radyatörler kaliteli ve uzun ömürlü bir radyatör arayışında olanların beklentilerini karşılıyor. Şık ve dekoratif görünümleriyle bulundukları ortamın güzelleştirilmesine katkıda bulunan Alarko radyatör modelleri, kaliteli ve uzun ömürlü olmasıyla da kullanıcı memnuniyeti sağlıyor.
En son teknoloji ile bilgisayar kontrolündeki bantlarla üretilen ve boyanan Alarko panel radyatörleri, yüksek verimlilik sağlar. Korozyona, kimyasal etkilere, hava şartlarına, darbe ve çizilmelere karşı dirençli olan Alarko radyatör çeşitleri aynı zamanda pürüzsüz yüzey tasarımına sahip bulunur ve böylece toz tutmaz. Bu özel yüzey tasarımı ve panjur kapak sistemi sayesinde radyatörleri kolayca temizleyebilirsiniz.
Üstelik Alarko radyatör panelleri her mekâna uygun seçeneklerle sunulur. 300-900 mm arasında 5 farklı yükseklikte üretilen radyatörlerimiz ortamın ısı ihtiyacına, mimari ve dekoratif tasarıma en uygun ürünü seçebilmenize olanak sağlar.
Radyatör Peteği Seçerken Bunlara Dikkat!
- Radyatör peteği seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kaloridir. Bu yüzden kalorifer tesisatı satın alacağınız zaman öncelikle kalori hesabı yapmalı ve buna göre fiyat teklifi istemelisiniz.
- Radyatör peteği alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında petek ölçüleri de önemli bir yere sahip bulunuyor. Kabataslak hesaplanan petek ölçüleri, oda metrajı gözetilmeksizin basit yöntemlerle sonlandırılıyor. Oysa en verimli ısıtma performansı için mekânın büyüklüğüne uygun olacak şekilde bir ölçü yapılmalı ve ortama uygun ölçülerde radyatör peteği tercih edilmelidir.
Bu kriterlere uygun olarak radyatör peteği seçtikten sonra uzun ömürlü bir kullanım için dikkat etmeniz gereken önemli noktalar da bulunuyor. Örneğin; bazı radyatörler içeriden yüksek miktarda paslandığı için sirkülasyon yapan sıcak suda atıklar oluşturur. Bu kirliliği yok etmek için petek temizliği yapılmalıdır.
Ayrıca eğer radyatörleri bir süre kullandıktan sonra peteklerde bir ısı kaybı olduğunu düşünüyorsanız mutlaka radyatör bakımı ve temizliği yaptırın. Boruların ve peteklerin içerisinde biriken toz, çamurlaşmış maddeler, bakteriler kimyasal solüsyon kullanarak ve petek temizleme makinesiyle temizlenmelidir.
Petek Kalori Hesabı Nasıl Yapılır?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yeni bir radyatör peteği satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında kalori geliyor. Petek kalori hesabı yapmalı ve çıkan değerlere uygun bir radyatör tercih etmelisiniz. Peki kalori hesabı nasıl yapılır?
Radyatör peteklerinin bulunduğu ortamı ısıtması; peteğin ölçüleri, ürettiği KCal ve odanın cephesi ile ilgilidir. Eğer eviniz teras ya da bodrum katta yer alıyorsa -ısı kaybı daha fazla olacağından- elde edilen sonuca %15 ilave edilmelidir.
Metre Bazında Petek Kalori Hesabı: Bir metre genişlikte ve 60 cm yükseklikteki bir peteğin 1800 KCal ısı verdiği göz önünde bulundurulursa, 10 ila 15 m² ölçüsündeki bir oda için bu ölçülerde bir peteğin yeterli olacağını söylemek mümkün. Siz de mekân büyüklüğüne uygun bir radyatör petek seçimi yapmak için bu bilgiye göre oranlama yapabilirsiniz.
Metreküp Bazında Kalori Hesabı: Eğer metrekare değil de metreküp bazında kalori hesabı yapmak isterseniz 1 m³ için 45 Kcal/saat enerji harcanacağını düşünmeli ve hesabı buna göre yapmalısınız.
Radyatör peteklerini daha uzun ömürlü kullanabilmenin yolu, bakım ve temizliğini düzenli olarak yapmaktan geçiyor. Radyatör peteği nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız tıklayın!