Plakalı Eşanjör Nedir, Ne İşe Yarar?

Isıtma sistemleri başta evler olmak üzere birçok alanın vazgeçilmezi. Bu ürünler bir alanın ısınmasını sağlarken bir fabrikanın enerji üretimine de destek olabilir. Bunun için kişisel kullanımın yanında ticari kullanımda da ısı sistemleri oldukça önemli bir noktada. Plakalı eşanjör çeşitleri bunun en büyük örneği.

Büyük konutlarda ve ticari alanlarda kullanılan plakalı eşanjörler ısı transferini gerçekleştirerek sıcaklığın yayılmasını sağlar. Bu özelliğinin yanında enerji üretiminde de kullanılan ürünlerin ısı enerjisini kaybetme olasılığı oldukça düşüktür. Sahip olduğu mekanizmayla kolay kullanıma sahip olan ürünler ısı enerjisini verimli bir şekilde kullanma imkânı sunar. Bu yazımızda size plakalı eşanjör hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz. Yazımızı inceleyerek plakalı eşanjörlere dair tüm soru işaretlerinizi giderebilirsiniz. Pratik bilgilerle evinizin ustası olmanız için Alarko Plus her zaman yanınızda!

Plakalı Eşanjör Nedir?

Plakalı eşanjörler ısı transferini sıvılar ile gerçekleştirir. İki farklı sıcaklıktaki akışkan arasında bu işlemi gerçekleştiren ürünler maksimum verimle hareket eder. Sıcaklık transferinde kullanılan ürünler büyük konutlardaki ısı transferini dahi pratik bir şekilde sağlamak için oldukça ideal. Plakalı eşanjörler soğutma amacıyla da kullanılabilir. Metal plakaların aktif rol oynadığı ürünlerle istediğiniz alanın sıcaklığını kontrol altında tutabilirsiniz. Plakalı eşanjörler genellikle sıvılar arası ısı transferinde kullanılsa da bu işlemi farklı elementlerle de gerçekleştirebilir. Sıvı gaz arası ısı alışverişi sağlamak için de bu ürünleri kullanabilirsiniz. Plakalı eşanjörleri tanımlamak için temel olarak bunlardan bahsetmek yeterli. Şimdi gelelim ürünlerin genel özellikleri ve kullanım alanlarına.

Plakalı Eşanjör Ne İşe Yarar?

Genellikle ısı değiştirici olarak da bilinen plaka eşanjörün görevi aslında daha fazlasıdır. Fonksiyonel kullanım ve maksimum verim sunan ürünler enerji üretiminde de sıklıkla tercih edilir. Ürünlerin enerji üretiminde aktif olarak rol alması için daha büyük bir mekanizmaya sahip olması gerekir. Bu konuya plakalı eşanjörlerin çalışma prensibini anlatırken değineceğiz. Şimdi gelin genel olarak plaka eşanjörlerinin özellikleriyle başlayalım. Kombide plakalı eşanjör ne işe yarar gibi sorular için ürünlerin niteliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yüksek verimle ısı aktarımı sağlar.
  • Sıvılar arasındaki düşük sıcaklık farklarında dahi aktarımı gerçekleştirir.
  • Elektrik üretiminde kullanılan yüksek sıcaklıktaki suyun hızla soğumasını sağlar.
  • Doğalgaz tesisatında kullanılan plakalı eşanjör kombideki suyla şebeke suyunu birbirinden ayrı tutar.
  • Güneş enerjisi sistemlerinde suyu hızla ısıtmak için kullanılır.
  • Sıvıların ısısını koruma özelliği sayesinde yerden ısıtma ve merkezi ısıtma sistemlerinde sıcaklık yayılımını gerçekleştirir.

Temel olarak sıvıların sıcaklığını koruma ve aktarma fonksiyonuna sahip olan ürünler bu sistemin olduğu her mekanizmada görev alır. Özellikle çok binalı konutlarda merkezi ısıtmayı sağlamak için plaka eşanjörleri oldukça önemlidir. Plakalı eşanjörleri gemi mekanizmalarında bile görmeniz mümkün. Gemilerin önemli bileşenleri arasında yer alan ana motor, camshalf ve su distilasyonu gibi parçaların soğutulmasında eşanjörler kullanılır. Ürünlerin kullanım alanlarındaki önemini anlamak için gelin bir de çalışma prensibine göz atalım.

Plakalı Eşanjör Çalışma Prensibi

Plakalı Eşanjör

Plakalı eşanjör nasıl çalışır gibi soruların cevabı ürün çeşitlerine göre küçük farklılıklar gösterebilir. Bu küçük farklılıkların dışında tüm ürünler temel olarak aynı şekilde çalışır. Temel mekanizmasında plakaların ve cıvataların bulunduğu eşanjörler bir gövde arasında monte edilir. Bu düzenekte her akış plakası paralel olarak ve cıvata ile sıkıştırılarak konumlandırılır. Plakaların yüzeyleri farklı akışkanlarla daima temas halindedir. Bununla birlikte farklı sıcaklıktaki sıvılar birbiriyle karışmaz. Bu dizilimde sıcak olan sıvı akış haldeyken, soğuk olan sıvı durgun yapıda bulunur. Böylece sıcak ve soğuk sıvılar arasındaki ısı alışverişi gerçekleşir. Isı veren sıvı, etkinliğini yitirdikten sonra eşanjör çıkışına yönlendirilir. Isı alan sıvı da istenen sıcaklığa ulaştıktan sonra çıkışa ulaşır. Bu döngü sürekli bir şekilde ilerleyerek ısı alışverişini hızlı bir şekilde gerçekleştirir. Bu süreçte plakalı eşanjör, üretildiği materyaller sayesinde sıcaklık kaybı oluşmasını önler. Böylece ısı transferinde maksimum verim sunar. Bu mekanizma soğutma işlemlerinde de etkinliğini aynı şekilde sürdürür.

Plakalı Eşanjör Temizliği Nasıl Yapılır?

Plakalı Eşanjör Görevi

Plakalı eşanjörler çalışma prensibi itibarıyla sürekli devinim halde olduğundan temizlik işlemleri de oldukça kolaydır. Bu ürünlerde toz gibi partiküllerin birikmesi uzun zaman alır. Fakat su yapısından kaynaklanan kireçlenme problemlerinin önüne geçmek için de düzenli olarak bakım uygulanması gereklidir. Çünkü plakaların içerisinde biriken kireç, suyun ısınmasını olumsuz yönde etkiler. Bunun sonucunda geç ısınma, tıkanıklık ve sızdırma sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Değiştirmesi oldukça masraflı olan bu ürünlerin temizliğinde çeşitli kimyasallar kullanılabilir. Bununla birlikte plakalı eşanjör temizliğine özel olarak geliştirilen makinelerinden de destek alınabilir. Kombi plakalı eşanjör temizliğinde de aynı süreç işler. Alarko Carrier’da bulunan eşanjör çeşitleri düşük bakım gideriyle öne çıkar. Uzun ömürlü kullanım sunan ve düşük bakım masrafına sahip olan bir ürün arıyorsanız Alarko APE serisini inceleyebilirsiniz.

Plakalı eşanjörler hakkında ekstra bilgi almak ve Alarko Carrier’ın sunduğu ürünleri tercih etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Eşanjörlerin yanında ısıtma sistemleri arasında önemli bir yeri olan kombilerin bakımı hakkında bilgi almak için “Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.