Kombi Suyu Nasıl Boşaltılır?

Kombi bakımında en önemli noktalardan bir tanesi kombi suyu boşaltmaktır. Bu işlem, kombi suyu boşaltma amacınıza göre farklılık gösterebilir: Kombi içindeki suyu tamamen boşaltmak mı istiyorsunuz yoksa kombi içerisindeki su basıncının herhangi bir sebeple yükselmesinden kaynaklı uygun değere kadar su basıncını düşürmeniz mi gerekiyor? Her iki senaryoda da kombi suyu nasıl boşaltılır, hangi vana kullanılır ve bu işleme hangi durumlarda ihtiyaç duyulur, detayları bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Kombi Suyunu Neden Boşaltmalıyım?

Eğer kombinin içindeki suyu tamamen boşaltmak istiyorsanız, yani amacınız kışın uzun süre kullanılmayacak olan cihazı donmaya karşı korumaya almaksa, bu durumda radyatör sistemi donmaya karşı savunmasız kalabilir. Ayrıca bulunduğu yer nedeniyle donma ihtimali olan kombilerin suyunun tamamen boşaltılması sürecinde plaka eşanjör içerisinde su kalır, bu da plaka eşanjörün donma riskini doğurur. Dolayısıyla bu işlem yalnızca yetkili servis teknisyeni tarafından yapılmalıdır.

Kombinin içindeki su basıncı yükselmiş ve bu sebeple su basıncı düşürülmek isteniyorsa; bu durumda kombide bir arıza olma ihtimali yüksektir. S doldurma vanası kaçırıyor olabilir, genleşme tankının gaz basıncı düşmüş veya tank menbranı delinmiş olabilir ya da  plaka eşanjör delinmiştir. Bu sebeplerden biri veya birkaçından kaynaklı su basıncı yükselir ve bu durumda da servis müdahalesi gerekir.

Kombinizin size yaz kış sorunsuz bir biçimde hizmet edebilmesi için bakımlarını düzenli olarak yaptırmanız gerekir. Düzenli olarak yaptırdığınız kombi bakımları ve alacağınız önlemler, cihazınızın ömrünü uzatmakla birlikte daha konforlu ve kaliteli bir kombi kullanımı vadeder. Söz konusu bakımlardan bir tanesi de, kombi fazla suyu nasıl boşaltılır sorusunun cevabını bilmektir. Kombinin suyu nasıl boşaltılır bildiğiniz takdirde kombinin fazla suyunu boşaltmak için herhangi bir yetkili servise ihtiyaç duymaz, ilgili sorunu kendiniz çözebilirsiniz.

Kombi suyu, kombide ya da tesisatta gereğinden fazla su olması durumlarında boşaltılma ihtiyacı duyar. Bu durumda sistem basıncının artması kaçınılmazdır, dolayısıyla da kombi içindeki su nasıl boşaltılır, bilmek gerekir. Normal koşullarda kombinin su basınç değeri 1 ila 1,5 bar basınç arasında kalmaktadır. 2’nin üzerinde olduğu durumlarda ise kombi suyu fazladır anlamına gelir. Kombi fazla suyu boşaltma yapılarak küçük basınçların rahatlatılması gerekir. Bu, son tüketici olarak kolaylıkla yapabileceğiniz bir işlemdir.

Kombi Suyu Nasıl Boşaltılır?

Birçok kombide tahliye hortumu olmadığı gibi, bazı kombilerde boşaltma vanası da yoktur. Boşaltma vanası olmayan kombilerdeki doldurma vanası, boşaltma vanası olarak değerlendirilip yanlış işlem yapılabilir. Aslında boşaltma vanası olmayan kombilerde, soğuk su giriş vanası kapatılarak doldurma vanası boşaltma amaçlı da kullanılabilir ancak bu, son kullanıcının yapabileceği basit bir işlem değildir ve yetkili servis desteği gerektirir. Kombinin altında yer alan bir tahliye borusu varsa, kombi içinde biriken fazla su rahatlıkla boşaltılabilir. Kombi su tahliye vanası üzerinden bunu yapabileceğiniz gibi kalorifer peteklerinde bulunan tahliye müşürünü veya tesisatta (genelde banyoda en alt noktada olur) yer alan ana tahliye musluğunu kullanarak da kombinin fazla suyunu boşaltabilirsiniz. Şimdi bu iki yönteme daha yakından bakalım:

Kombi su vanasını kullanarak kombi suyu boşaltma: Her kombinin genellikle iki adet filtresi, bir doldurma vanası, bir de boşaltma vanası bulunmaktadır. Kombi suyunu boşaltırken kombinin altında yer alan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirmeniz gerekir. Suyun gelmesi kesilene kadar beklemeniz ve tüm fazla suyun boşaltıldığından emin olmanız tavsiye edilir. Kombinin güncel basınç değerini ise manometre üzerinden kontrol edebilir ve bar basıncının istenen seviyelere geri gelip gelmediğini tespit edebilirsiniz.

Petekler üzerinden kombi suyu boşaltma: Herhangi bir boşaltma vanası bulunmayan kombi modellerinde kombi suyu boşaltma, petekler üzerinden yapılır. Eğer kombinin altında boşaltma vanası bulunmuyorsa herhangi bir peteğin hava alma purjörü üzerinden suyu boşaltmak mümkün olur. Bunun için purjörün altına bir kova ya da ufak bir kap koyabilirsiniz. Petek havası alır gibi vanayı gevşetmeli ve su kesilene kadar beklemelisiniz. Böylelikle tahliye vanası bulunmayan kombinizin suyunu kolaylıkla ve hızlı bir biçimde boşaltmış olursunuz.

Kombi Suyu Boşaltırken Hangi Vana Kullanılır?

Kombi suyu boşaltılırken kombinin alt kısmında yer alan kombi tahliye vanası kullanılır. Boşaltım esnasında vananın saat yönünün aksine çevriliyor olması oldukça önemlidir; saat yönüne çevirmeyi denediğiniz takdirde vana daha da sıkışacak ve bu sefer sizin için fazla kombi suyu boşaltma işlemi daha yorucu olacaktır. Yine aynı şekilde vanayı gevşetirken olabildiğince kontrollü olması ve ufak hareketler ile çevirme işlemini sağlamalısınız.

Kombi Suyu Boşaltırken Nelere Dikkat Etmeli?

  • Kombi suyunuzu boşaltmadan önce fazla suyu biriktireceğiniz kap ya da kovayı mutlaka önceden hazırlayın ve tahliye borusunun altına yerleştirin.
  • Yerden ısıtma sistemlerinde tesisat yere döşenmiş olduğu için kombinin fazla suyunu boşaltma imkanınız bulunmaz. Fazla kombi suyundan kaynaklanan bir arıza ile karşılaştığınızda yetkili servis çağırmanız gerekir.
  • Bazı durumlarda kombinin üzerinde yer alan tahliye vanası ve emniyet ventili karıştırılabilir. Bu gibi durumlarda kesinlikle emniyet ventiline müdahale edilmemeli, kombi tahliye vanasının hangisi olduğu konusunda kararsız kalındığında fazla su boşaltımı garanti bir yöntem olan petekler üzerinden gerçekleştirilmelidir.
  • Kombi tahliye vanası, genellikle ıslak zemin olan banyo, balkon ya da mutfak gibi alanlarda yer alır. Havlupanın altında oval bir musluk şeklinde de karşınıza çıkabilen kombi tahliye vanası, markaya ve modele göre farklılık gösterebilir.
  • Kombi suyu boşaltırken kombinin kesinlikle kapalı olması gerekir.