Isı Yalıtımı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Yaşam alanlarımızdaki ısıyı muhafaza edebilmemiz için birtakım önlemler almamız gerekir. Bu önlemler sayesinde ısıyı koruyabilir ve daha konforlu bir yaşam alanına sahip olabiliriz. Kışın ısınmak ya da yazın serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmamızı da sağlayacak bu önlemlerin başında ısı yalıtımı geliyor. Isı yalıtımı kısaca yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan işlemlerdir. Isı yalıtımı yapılan binalarda ısı verimliliği çok daha yüksek olur. Evler, iş yerleri, hastaneler, oteller, yurtlar gibi pek çok farklı mekanda ısı yalıtımının önemi büyüktür. Siz de binanızda ısı yalıtımı yaptırarak yaşam alanınızın konforunu yükseltebilirsiniz. Dilerseniz bunun için ısı yalıtımı nedir, ne işe yarar ve faydaları nelerdir gibi soruların yanıtını yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Isı Yalıtımı Nedir?

Isı yalıtımı nedir sorusuna kısaca şu yanıt verilebilir: Isı yalıtımı, binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında ısı geçişini azaltmak amacıyla alınan önlemler bütünüdür. Isı yalıtımı denildiğinde akla ilk olarak kışın ısınmak için ihtiyacımız olan ısıyı muhafaza etmek gelse de aslında ısı yalıtımı sayesinde yazın serinlemek için gerekli olan serin havayı da muhafaza etmiş olursunuz. Isı yalıtımı, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtasıyla konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek amacıyla yapılan işlemler bütünüdür. Isı yalıtımı yapılan binalarda kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığınız enerji azalır. Bu sayede daha rahat ve ısı verimliliği yüksek bir yaşama ortamına sahip olursunuz. Isı yalıtımı ile binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında ısı geçişini azaltan önlemler alınır.

Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Isı yalıtım işlemleri binaların pek çok farklı noktasına yapılabilir. Isı yalıtım dış cephe ile bütünleşmiş bir kavram olsa da binaların çatılarına, pencereler ve kapılara, garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlara veya havalandırma kanallarına da ısı yalıtım işlemleri gerçekleştirilebilir.

>>> Çatılarda ısı yalıtımı, levha veya şilte biçimindeki çeşitli yalıtım malzemelerinin kullanılmasıyla yapılır. Bazı binalarda çatı örtüsü ile tavan döşemesi arasında kullanılmayan boşluklar bulunur. Bu binalarda ısı yalıtımı tavan döşemesi üzerine serilerek uygulanır. Çatı arasının yaşam mekânı olarak kullanıldığı binalarda ise ısı yalıtımı çatı seviyesinde yapılır. Ahşap konstrüksiyon tipteki çatılarda ısı yalıtımı merteklerin arasına, altına veya üstüne yapılabilir. Son olarak betonarme kırma çatılarda ise ısı yalıtımı çoğunlukla beton yüzeyin üstüne yapılır.

>>> Duvarlarda ısı yalıtımı, genellikle çeşitli malzemelerin duvarlara monte edilmesiyle binanın dışından, içinden veya iki duvar katmanının arasından yapılır. Duvardan ısı yalıtımı yapılırken dıştan yapılan uygulamalarla cephenin tümüne ısı yalıtım malzemeleri sabitlenebildiği için ısı köprüleri oluşmaz. Bunun yanı sıra uygulama dış taraftan yapıldığı için duvarlar sıcak kalır ve yoğuşma meydana gelmez.

>>> Pencereler ve kapılarda ısı yalıtımı; kaliteli, sızdırmaz, doğru uygulanmış ve düşük ısı geçirgenlik değerlerine sahip doğramalar ve yalıtım camı üniteleri ile mümkün olabilir. Ayrıca binalardaki kapılar da enerji verimliliği göz önünde bulundurularak seçilmelidir.

Dış Cephe Isı Yalıtım Uygulaması Aşamaları

  1. Uygulama Yüzey Hazırlığı: Dış cephe ısı yalıtım uygulamasına başlamadan önce uygulama yapılacak yüzeyin mekanik sağlamlığı ve uygulamaya uygunluğu kontrol edilmelidir.
  2. Subasman Profilinin Montajı: Dış cephe ısı yalıtım uygulamasının ikinci aşaması subasman profili montajıdır. Bu işlem dış cephe ısı yalıtım sistemini darbe, zemin rutubeti vb. etkilere karşı korumak ve sisteme terazisinde bir başlangıç vermek amacıyla yapılır. Subasman profili montajı yerden minimum 30 cm yukarıda, bina çevresini saracak şekilde uygulanır.
  3. Isı Yalıtım Levhası Yapıştırma Harcının Hazırlanması ve Levhaların Yapıştırılması: Isı yalıtım levhası yapıştırma harcı uygulaması uygulama yüzeyinin yapısal özelliğine göre, yüzey eğrilikleri olan kısımlar için noktasal öbek ve kenarlar boyunca şerit yöntemi ile düz yüzeylerde ise taraklı mala uygulaması yöntemi ile yapılır.
  4. FKD veya FKD-S Isı Yalıtım Levhalarının Dübellenmesi: Bu işleme ısı yalıtım levhalarının yapıştırılmasından 24 saat sonra başlamalıdır.
  5. Kenar ve Köşe Profillerinin Uygulanması: Kenar ve köşeler mekanik zorlama sonucunda kaplamalarda çatlama riski ile karşı karşıya bulunduğundan düzgün ve dayanıklı bir detay oluşturmak için yapıda uygun şekilde fileli veya filesiz alüminyum veya PVC profiller kullanılmalıdır.
  6. Isı Yalıtım Levhası Sıva Harcı ve Donatı Filesinin Uygulanması: Isı yalıtım levhalarının yapıştırma işleminden en az 24 saat sonra ilk kat sıva tabakası çelik mala kullanılarak uygulanmalıdır. İlk kat sıva tabakasını uygularken tüm yüzeylerin kaplanmasına dikkat edilmelidir. Bu aşamada harcın kuruması beklenmeden mala yardımıyla donatı filesi, yukarıdan aşağı doğru harç içerisine eşit şekilde yerleştirilmelidir.
  7. Dekoratif Son Kat Kaplama ve/veya Boya Uygulaması: Dekoratif son kat boya uygulamasını yapmadan önce yüzey emiciliğini dengelemek ve kaplama ile yüzey arasındaki aderansı artırmak maksadıyla astar uygulaması yapılmalıdır. Dekoratif son kat boya uygulaması, ikinci kat sıva ve astar uygulamaları tamamen kuruduktan sonra yapılmalıdır. (yaklaşık 6-7 gün sonra)

Isı Yalıtımının Faydaları Nelerdir?

  • Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcanılan enerjiyi azaltır.
  • Isı yalıtımı sürekli artan enerji faturalarında olumlu bir değişme yaşanmasını sağlar.
  • Doğru yalıtım uygulamaları ile ısıtma ve soğutma giderlerinizde %40 -60 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.
  • Isınma için ayrılan ekstra bütçeleri ortadan kaldırır.
  • Çevre kirliliğini azaltır.
  • Konutların ömrünün uzamasına yardımcı olur.
  • Konutunu değerini arttırır.
  • Yaşam alanlarında arzu edilen konfor şartlarını sağlar.
  • Isı yalıtım uygulamaları, konutları küf ve nemden uzak tutar.
  • Isı yalıtımı, konutlarınızı olası olumsuz dış etkenlerden koruyacağı için bakım, onarım vb. masraflarınızın azalmasını sağlar.
  • Isı yalıtımı ile duvar birimlerinde incelme sağlanır ve iç mekanlarda ekstra hacim kazanılır.

Isı Yalıtımının Uygulandığı Alanlar Nereler?

Isı yalıtımı pek çok farklı alana uygulanabilir. Düz teras ve eğik çatılara, binanın dışa bakan duvarlarına ve iç duvarlarına, çıkma tabanlarına, toprakla temas eden duvar ve döşemelere, garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvar ve döşemelere, kombi ile ısıtılan binalarda katları ayıran döşemelere, tesisat boruları, havalandırma kanalları, vanalar vb. tesisat elemanlarına ısı yalıtımı uygulanabilir.

Isı Yalıtımı Malzemeleri Nelerdir?

Camyünü, taşyünü, ekspande polistiren (EPS), ekstrude polistiren (XPS), poliüretan (PUR), fenol köpüğü, cam köpüğü, ahşap yünü levhalar, genleştirilmiş perlit (EPB), genleştirilmiş mantar (ICB), ahşap lişi levhalar ısı yalıtımı malzemeleri arasında yer alır.

Siz de doğru ısı yalıtımı uygulaması ile yaşam alanlarınızın konforunu arttırabilirsiniz.

Alarko Carrier Hava Temizleme Cihazları