Hidrofor, su basıncının yetersiz kaldığı noktalarda devreye giren bir su basınçlandırma sistemidir. Hidrofor sistemleri özellikle apartman binalarında, müstakil villalarda ya da yüksek site binalarında kullanılır. Burada amaç, yüksekte yer alan katlara yeterli su gelmemesi durumunda basınçlı su ihtiyacını karşılamaktır. Hidrofor hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Hidrofor ne işe yarar?
Hidrofor, halk arasında “suyun basınçlandırması” olarak geçer. Hidroforun temel amacı, su basıncının yetersiz olduğu noktalarda devreye girmek ve şebeke suyunu basınçlandırarak ihtiyaç doğan alanlara su pompalamaktır. Hidroforlar, musluktan akan suyun basıncını arttırma işlevi görür.
Hidrofor nasıl çalışır?
Hidroforlar genellikle elektrikle çalışan cihazlardır. Cihazların bir adet genleşme tankı bulunur ve bu tank yardımıyla şebeke suyunun yetmediği yerlere su basılır.
Hidrofor nasıl bağlanır?
Hidrofor, direkt olarak şebeke suyuna bağlanabileceği gibi doğrudan şebeke hattına da bağlanabilir. Bununla birlikte şebeke hattına bağlanması durumlarında su kesintisi yaşanırsa hidroforun bulunması herhangi bir işe yaramaz. Hidrofor bağlantısı ve montajında cihaz için yer seçimi oldukça önemlidir. Hidrofor montajının yapılacağı yerin derinliğinin 7-8 metreyi geçmesi durumunda çift emişli derin kuyu hidroforları tercih edilmelidir. Hidrofor çevresinde bulunabilecek brülör ya da kazan gibi ısı kaynaklarından etkilenmeyecek bir noktada konumlandırılmalıdır. Bununla birlikte cihazın bakım ve onarım çalışmalarının rahatlıkla yapılabilmesi için etrafında rahatça dolaşılabilecek bir alanın bırakılması da oldukça önemlidir.
Hidrofor havası nasıl alınır?
Bir hidroforun çalışmamasının en yaygın sebeplerinden bir tanesi havasının alınmamış olmasıdır. Eğer elektrik bağlantısında herhangi bir sorun yoksa ve hidroforunuz çalışmıyorsa, ana sorun su deposundan kaynaklanıyor olabilir. Su deposundaki su bitmiş ise şamandıra elektriği kesilmeye zorlar ve bu da belli başlı hidrofor arızalarına yol açabilir. Bu gibi durumlarda hidrofor havası nasıl alınır, bilmek gerekir. Hidrofor havasını almak için önce su tankını suyla doldurmak gerekir. Ardından pompa yardımıyla havayı boşaltabilir ve hidroforu tekrar çalıştırabilirsiniz. Bunu yapmanıza rağmen hidroforunuz hala çalışmıyorsa onu kapatıp açmayı ve yeniden çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
Hidrofor basınç ayarı kaç olmalı?
Hidrofor basınç ayarı söz konusu olduğunda alt basınç ayarı ve üst basınç ayarı olmak üzere iki farklı metrik bulunur. Hidrofor basınç ayarı, ideal olarak bu iki değer arasındaki farkın 2 civarında olmasına tekabül etmektedir. Hidrofor basınç ayarı nasıl ayarlanır ve kaç olmalı gibi sorulara daha detaylı cevaplar bulabilmek için Hidrofor Basınç Ayarı Nasıl Yapılır konulu yazımıza göz atabilirsiniz.
Hidrofor neden sürekli çalışır?
Hidroforun sürekli olarak çalışması genel itibariyle bakıldığında tehlikeli bir durumdur. En sık karşılaşılan hidrofor arızalarından bir tanesi, hidroforun sürekli çalışır durumda olması ya da olağandışı sık aralıklarla devreye girmesidir. Bu gibi durumlarda kontrol etmeniz gereken noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür: Hidrofor pompa genleşme tankında bir arıza meydana gelmesi, hidroforun su kaçırması, şebeke suyunun kesilmiş olması, genleşme tankındaki lastiğin patlaması, tankın içerisindeki havanın bitmiş olması ya da hava basıncından kaynaklanan bir sorunun oluşması.
Hidrofor genleşme tankı ne işe yarar?
Hidroforlarda yer alan genleşme tankı, aynı zamanda denge tankı olarak da bilinir. Bu element, düşük su tüketim talepleri söz konusu olduğu zaman hidroforun çok sık devreye girmesini engeller. Sistemin on/off çalışmasının önüne geçmek için sistem basıncının belirli bir sınır içerisinde sabit olarak kalmasına yardımcı olur.
Hidrofor neden su basmaz?
Hidrofor arızaları söz konusu olduğunda sıklıkla karşılaşılan bir diğer durum da hidroforun su basmamasıdır. Bazen hidrofor normal çalıştığı ve görünürde herhangi bir sorun olmadığı takdirde su basmayabilir. Bu durum devam ederse akabinde cihazın elektrik motorunda ya da pompasında arızalanma görülebilir. Bu gibi durumlarda her şeyden önce depodaki suyun kontrol edilmesi gerekir; zira bu sorunun ana kaynağı, su deposundaki suyun bitmiş olmasıdır. Depoya yeniden su doldurduğunuzda bu sorunun çözülmüş olmasını beklersiniz. Bununla birlikte depodaki suyun yeterli olması durumlarında dahi hidrofor su basmıyorsa, sorun hidrofor emme hattında hava kaçağından dolayı meydana gelmiş olabilir. Flatör arızaları, emme hattındaki vananın kapalı olması, emme hattındaki filtrenin tıkanmış olması ya da pompada hava arızası oluşması da bu duruma sebebiyet verebilen arızalar arasındadır.
En sessiz hidrofor hangisi?
Piyasada pek çok farklı ihtiyaca ve bütçeye uygun hidrofor çeşidi bulmak mümkündür. En sessiz, en kaliteli ve en uzun ömürlü hidrofor çeşitleri için Hidrofor kategorimizi inceleyebilirsiniz.