Hidrofor basınç ayarı, hidrofor kullanıcılarının sık sık karşılaştığı bir konu olarak karşılarına çıkar. Eğer siz de bir hidrofor sistemi kullanıyorsanız, hidrofor basıncı ayarlama konusu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Hidrofor basınç ayarı kaç olmalı, nasıl ayarlanmalı ve hidrofor basıncı hakkında bilmeniz gereken diğer soruların yanıtları bu yazıda sizi bekliyor.
Hidrofor Basıncı Nedir?
Hidrofor, düşük basınçlı suyun yükseltilmesi için kullanılan bir silindirik pompa türüdür. Bu cihaz, suyu hava yardımıyla sıkıştırır ve basıncın artmasına yardımcı olur. Bununla birlikte hidrofor üzerinde hidrofor tankı, hidrofor basınç şalteri ve hidrofor pompası gibi pek çok farklı element bulunur. Özellikle çok katlı, toplu ikametlerin söz konusu olduğu binalarda şebeke suyunun basıncı yeterli olmadığı zamanlarda hidrofora ve sağladığı basınca başvurulur. Özellikle apartman binalarının üst katlarında yaşayanlar, musluklarından az su aktığına dair şikayetlere sahip olabilir. Bunun sebebi, su pompalama sisteminin, yani hidrofor düzeneğinin bulunmaması olabilir. Bununla birlikte hidrofor sisteminin bulunduğu alanlarda su akışında istenen düzeylere ulaşılabilmesi için doğru bir hidrofor basınç ayarı yapılmış olması çok önemlidir. Bu noktada devreye giren hidrofor basıncı, dengeli bir biçimde ayarlandığında sistemin performanslı bir biçimde çalışmasına öncülük eder.
Hidrofor Basıncı Neden Düşer?
Hidrofor basıcının düşmesinin altında yatan sebeplerin arasında hidrofor basınç şalteri arızası ya da hidrofor basınç tankı arızası yer alabilir. Hidroforlar, periyodik bakım gerektiren cihazlar olduğu için gerekli bakımların yapılmaması durumunda bu tarz hidrofor arızaları ile karşı karşıya kalmak oldukça olasıdır. Hidrofor basıncının düşmesine dair birkaç farklı sebep sunmamız mümkündür:
• Hidroforun çalışmaması: Bu noktada öncelikli olarak bakılması gereken nokta elektrik problemleridir. Sigortanın sağlam olup olmadığı kontrol edilmeli, su deposunda yeterli su olduğundan emin olunmalıdır. Eğer depodaki su bitmişse flatör enerjiyi kesmiş olabilir, bu da hidroforun tamamen çalışmasını durdurmuş olabilir.
• Hidroforda pompanın sık sık devreye girmesi: Bu durumda hidrofor kolektör çıkış vanasını kapatmak gerekir. Eğer buna rağmen hidrofor basıncı aynı kalıyorsa bina tesisatında meydana gelen bir su kaçağını söz konusu olabilir.
• Hidroforun su basmaması: Bazı durumlarda hidroforun motorunda ya da pompasında arıza görülebilir ve cihaz, normal çalıştığı halde su basmayabilir. Bu da depodaki suyun bittiği anlamına gelir ve hidrofor basınç ayarının dengesinin şaşmasına sebebiyet verebilir.
• Hidrofordan gürültü gelmesi: Eğer gürültünün kaynağı hidrofor motoruysa, motorda bir sıkışma ya da motor sargısında bir hasar meydana gelme ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun için hidrofor konusunda bilgili ve uzman bir teknik ekipten yardım almak gerekir.
Hidrofor Basınç Ayarı Kaç Olmalı?
Bir hidroforun ne zaman devreye gireceği ve ne zaman devreden çıkacağı, hidrofor basınç ayarı ile yapılır. Alt seviye basıncı ve üst seviye basıncı ayarları, hidrofor basınç ayarında en önemli hususlardır. Hidrofor, ilgili tesisattaki su basıncı en alt değere ulaştığında çalışmaya başlamalı, basınç ayarlanan en üst seviyeye geldiğinde ise çalışmayı durdurmalıdır. Peki bu bağlamda hidrofor basıncı kaç olmalı? Hidrofor denge tankları, 6-10-16-25 olmak üzere farklı bar işletme basınçları ile üretilmekte ve söz konusu işletme basıncının yüzde 50 üzerinde test edilmektedir. Böylelikle hidrofor tankının işletme basıncı, hidrofor pompasının maksimum basıncından daha yüksek bir seviyede tutulmalıdır. Alt basınç ve üst basınç değerleri arasındaki farkın ise ideal olarak 2 olması beklenir. Bu basınç değerinin binadaki kat sayısına göre değişebileceğini de belirtmek gerekiyor.
Hidrofor Basınç Ayarı Nasıl Ayarlanır?
Bu ayarlama, hidrofor basınç şalteri ayarı üzerinden gerçekleştirilir. Eğer kendiniz hidrofor basıncını ayarlamak istiyorsanız, öncelikle basınç şalterinin kapağını açmanız gerekmektedir. Burada yaylı vida alt basınç değerini (halt), yivli vida ise üst basınç değerini (hüst) ifade eder. Dengeli ve ideal bir kullanım için alt basınç değeri ile üst basınç değerinin birbirine çok yakın olmaması gerekmektedir; aksi halde şalter atabilir ve hidrofor arıza verebilir. Yine hidrofor üzerinde yer alan manometre üzerinden basınç değerlerini takip etmeniz mümkündür. Alt basınç ile üst basınç arasında 2 bar basıncı varsa, bu ideal bir hidrofor basınç ayarıdır.
Alt basınç değerini ayarlamak için önce su basıncını kesmeli, ardından da basıncı ayarlamak istediğiniz seviyeye gelenek kadar beklemelisiniz. Sonrasında musluğu kapatarak izole bir tornavida yardımıyla halt vidası sıkarak gevşetebilirsiniz. Burada özellikle izole bir tornavida kullanıyor olmanız, güvenliğiniz için oldukça mühimdir.
Üst basınç ayarı söz konusu olduğunda ise benzer durumun tam tersi işlemini uygulamanız gerekir. Musluğu açıp su akmaya başladıktan sonra şebeke suyu alt basınç değerinden daha yüksek olacağı için hidroforun çalışmayacağını gözlemeyeceksiniz. Yine izole bir tornavida yardımıyla hüst vidasını sıkarak gevşetebilir ve hidrofor çalışana kadar bu işlemi devam ettirebilirsiniz. Hidrofor çalışmaya başladığı andan itibaren doğru hidrofor basınç ayarı yapılmış sayılır.
En kaliteli hidrofor çeşitleri için Hidrofor sayfamızı ziyaret edebilir ve size uygun olan hidroforu hemen satın alabilirsiniz.