Hava Temizleyici ve Nemlendirici Arasındaki Fark

Hava temizleyici ve hava nemlendirici ürünler, evinizde soluduğunuz havanın kalitesini ciddi oranda etkileyebilen ürünler olarak karşınıza çıkar. Benzer yapılara sahip olmalarına rağmen hava temizleyici ve nemlendirici ürünlerin kendine has farklılıkları ve hizmet amaçları vardır. Hava temizleyici ve nemlendirici arasındaki farklar nedir, hep birlikte bakalım.

Hava Nemlendirici Nedir?

Hava nemlendirme cihazlarının ana görevi, bulunduğu iç mekana su eklemektir; böylelikle hava nemlendiricinin bulunduğu ortamlarda genel nem oranı artar ve hava kalitesi yumuşar. Özellikle kuru kış aylarında insan sağlığına zarar vererek ciltte çatlamalara neden olan bu kuruluk, düzenli olarak hava nemlendirici kullanımıyla önlenebilir.

Hava Nemlendirici Ne İçin Kullanılır?

Hava nemlendiricinin kullanım alanları arasında öncelikle astım ve benzeri kronik solunum yolu rahatsızlıkları bulunan kişilerin yaşam alanları yer alır. Daha sağlıklı akciğerlerin en büyük yardımcısı olan hava nemlendirici cihazlar, öksürüğe ve solunum yollarını etkileyen alerjik reaksiyonlara iyi gelir. Astım yoğunluğunu hafifletmek, cilt kuruluğunun önüne geçmek ortamın havasını yumuşatarak daha kaliteli bir hava oluşturmak, hava nemlendiricilerin kullanım amaçları arasında yer alır. Buna ek olarak hava nemlendiriciler, özellikle hayatlarının ilk aylarında burun tıkanıklığı gibi problemlerle karşılaşan yenidoğan bebekler için de tavsiye edilir. Burun spreyi başta olmak üzere bebekler için önerilmeyen direkt ilaç kullanımının yerine bebeğin odasında düzenli olarak hava nemlendirici çalıştırarak bu problemlerin önüne geçmek mümkündür. Bebek Odası İçin Hava Nemlendirici yazımızı okuyarak bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hava Temizleyici Nedir?

Hava temizleyiciler, havanın içerisindeki kirleticileri havadan en etkin biçimde uzaklaştıran cihazlar olarak görev alır. Bu ürünler aynı zamanda alerji ve astım şikayetleri olan kişiler için de son derece faydalıdır. Özellikle HEPA filtreye sahip olan yeni nesil hava temizleyici modelleri, ortamda bulunan havayı bu filtreden geçirerek potansiyel olarak zararlı olabilecek hava kirleticilerini yakalar ve içerisine hapseder. Alerjilere sebep olabilen hava partiküllerini ortamdan uzaklaştırmak, dolayısıyla da daha temiz bir hava solumak için hava temizleyici cihazlara başvurulur.

Hava Temizleyici Ne İçin Kullanılır?

Evcil hayvan tüyleri, havadaki mikrop ve bakteriler ya da toz gibi partiküller, sadece astım ya da alerjik reaksiyon tanısı konmuş kişiler için değil, tamamen sağlıklı solunum fonksiyonları bulunan insanlar için de birer tehdit oluşturur. Hava temizleyiciler, bu ve bunun gibi zararlı hava partiküllerinin ortadan kaldırılması ve daha temiz bir hava ortamı oluşturulması için kullanılır. Tıpkı hava nemlendirici cihazlarda olduğu gibi hava temizleyiciler de bebek odası için oldukça uygun ürünlerdir. Toza, evcil hayvan tüylerine ya da benzeri tetikleyicileri alerjisi olan bebeğinizi odasında düzenli olarak hava temizleyici kullanarak bu zararlı etmenlere maruz kalmasını engelleyebilirsiniz. Hava temizleyiciler aynı zamanda bir iç mekanda istenmeyen kokuların oluşmasını da önler, sigara dumanı gibi zararlı dumanın sebep olduğu baskıları hafifler ve kötü kokuların ortamdan yok olmasını sağlar.

Hava Temizleyici ve Hava Nemlendirici Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bir hava temizleyici ve bir hava nemlendirici arasındaki en temel farkı şu şekilde özetlemek mümkündür: Hava temizleyici, içerisinde barındırdığı filtre sayesinde ortamda bulunan havayı filtreler, zararlı etmenleri hapseder ve havanın temizlenmesini sağlar. Hava nemlendiriciler ise havaya buhar katarak hava kuruluğunun önüne geçer. Cihazlar, bu suyu buhara çevirerek ve bu buhar taneciklerini ortamdaki havaya ekleyerek gerçekleştirir, böylelikle havayı yumuşatmış olur. Hava temizleyicilerin ortamdaki havaya nem ekleme fonksiyonu bulunmazken hava nemlendiricilerin de ortamdaki zararlı hava partiküllerini hapsetme gibi bir özelliği yoktur. Hava temizleyici ve hava nemlendirici arasındaki farkları şu şekilde sıralamamız mümkündür:

  • Hava temizleyiciler havadaki toz, polen, küf ve evcil hayvan tüyleri gibi alerjenleri azaltmak üzere tasarlanır. Hava nemlendiricilerinin bu alerjen etmenler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
  • Hava temizleme cihazları havadaki virüs ve bakterileri de hapsederek soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların bulaşıcılığını azaltır. Hava nemlendiricilerin böyle bir fonksiyonu bulunmamakla birlikte hastalık esnasında oluşan burun tıkanıklığı gibi semptomların daha hafif atlatılmasına yardımcı olur.
  • Hava nemlendiriciler, isminden de anlaşılacağı üzere havaya nem katar ve hava kuruluğunun önüne geçer. Hava temizleyicilerin havaya nem katma fonksiyonu bulunmaz.
  • İster ev tipi ister endüstriyel nemlendiriciler olsun, bu cihazların havayı temizleme işlevi yoktur. Nemlendiriciler sadece suyu buhara çevirerek ultrasonik teknoloji sayesinde havada su damlacıklarını titreştirir. Hava temizleyiciler ise kötü koku, evcil hayvan tüyü, bakteriler, mikroplar, virüsler ve sigara dumanı başta olmak üzere sağlığınız için zarar teşkil edebilecek tüm partikülleri içerisine hapseder.

Alarko Carrier Hava Temizleme Cihazları