Temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneş enerjisi, fosil yakıtların her geçen yıl azalması ile birlikte daha fazla önem kazanıyor. Herhangi bir gaz salınımı olmadan doğrudan güneş ışığından üretilen temiz bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinden faydalanabilmek için birtakım aygıtlar gerekiyor. İşte güneş kolektörü bu ürünlerden biri. Güneş enerjisini toplayarak bir akışkan yüzeye ısı olarak aktaran güneş kolektörleri, güneş enerjisini kullanarak iklimlendirme çözümleri sunar. Yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılabilmesi açısından büyük önem taşıyan iklimlendirme ürünlerinden biri olan güneş kolektörleri ile ilgili merak edilenleri bu yazıda topladık. Güneş kolektörü nedir, ne işe yarar, hangi alanlarda kullanılır gibi birçok sorunun yanıtı yazımızda sizleri bekliyor!
Güneş Kolektörü Nedir?
Güneş kolektörü, güneş enerjisini toplayan ve bir akışkana ısı olarak aktaran çeşitli tür ve biçimlerdeki aygıtlara verilen isimdir. Güneş kolektörleri ile elde edilen ısı sayesinde güneş enerjisinden ısıtma ya da sıcak su elde etme amaçlarıyla faydalanılabiliyor. Dayanıklı ve yıpranmayan yapısı ile uzun ömürlü olan güneş kolektörü aynı zamanda basit bir çalışma sistemine sahip bulunuyor. Sınırsız bir enerji kaynağı olan güneşten faydalanarak tükenmeyen bir kaynak sunan güneş kolektörlerini birçok farklı alanda kullanmak mümkün olabiliyor. Günümüzde hem ısıtma hem de sıcak su ihtiyacını karşılama amacıyla kullanılabilen güneş kolektörleri, bulunduğu konumun enlemine bağlı bir şekilde güneşi maksimum alacak bir açıyla sabitlenerek kullanılıyor. Sabitlenen açıyla oluşan ısı yerden ısıtma, duvardan ısıtma, radyatör gibi çeşitli ısıtma cihazlarına başka cihazlar aracılığıyla transfer ediliyor.
Güneş Kolektörü Ne İşe Yarar?
Güneş kolektörleri, yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağı olan güneş enerjisini toplayarak akışkan bir yüzeye ısı olarak aktarır. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmada önemli bir rol üstlenen güneş kolektörlerinden ısıtma ve sıcak su ihtiyacını karşılama konusunda faydalanılır. Farklı tür ve biçimlerde güneş kolektörü çeşitleri bulunur. Güneş kolektörü sistemleri şu şekildedir:
- Açık Sistemler: Açık güneş kolektörü sistemleri, normal kullanım suyu ile kolektörlerde bulunan suyun aynı olduğu sistemdir. Bu sistemler kapalı sistemlerle karşılaştırıldığında daha verimli ve daha uygun maliyetlidir. Açık sistem güneş enerjisi kolektörü, suyu kireçsiz olan yerlerde kullanılmaya elverişlidir.
- Kapalı Sistemler: Bir diğer güneş kolektörü sistemi olan kapalı sistemler, standart kullanım suyu ile ısıtma suyunun farklı olduğu sistemlerdir. Donma ve kireçlenmeye karşı çözüm olarak kullanılmakta olan kapalı sistemlerin maliyeti, açık sistemlere göre daha yüksektir. Ayrıca kapalı sistem güneş kolektörün verimliliği ise eşanjör nedeniyle düşüktür.
- Pompalı Sistemler: Pompalı güneş enerji kolektörü sistemleri, ısı transfer akışkanının sistem üzerinde pompa ile dolaştığı sistemlerdir. Bu sistemlerin deposunun konum olarak yukarı kısımda olma zorunluluğu bulunmaz.
- Tabi Dolaşımlı Sistemler: Bu sistemler ise ısı transfer akışkanının dolaştığı sistemlerdir. Bu sistemlerde depo kolektörün en üst seviyesindedir.
Kullanım tipi her ne olursa olsun güneş kolektörlerinin çalışmasındaki temel prensip, güneşten alınan ışığı kullanarak ısıya dönüştürmektir. Bu da güneş kolektörü ne işe yarar sorusuna en kısa ve net yanıtı vermeyi sağlar.
Güneş enerjisini ısı enerjisine dönüştürmeye yarayan güneş kolektörlerini 3 grupta incelemek mümkündür. Düzlemsel güneş kolektörü, parabolik güneş kolektörü ve silindirik-parabolik güneş kolektörlerini gelin yakından inceleyelim!
Düzlemsel güneş kolektörleri, düşük sıcaklık uygulamalarında tercih edilir. 150 dereceden düşük sıcaklıklarda düzlem kolektörünün uygulama alanları kullanma suyunun ısıtılması (akışkanlı kolektörler), bina ısıtma ve havalandırma (havalı kolektörler), tarımda ürün kurutma ve seracılık, su damıtma ve tuz üretimi şeklinde sıralanabilir.
Parabolik ve silindirik-parabolik güneş kolektörleri ise yüksek sıcaklık uygulamalarında tercih edilir. 150 dereceden yüksek sıcaklıklarda parabolik ve silindirik-parabolik kolektörlerinin uygulama alanlarından bazıları sulama için su pompaları, küçük pompalar ve güneş tencereleri, buhar jeneratörüyle elektrik üretimi, güneş fırınları, elektrik enerjisi üretimi şeklindedir.
Güneş Kolektörü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Benzersiz bir enerji kaynağı olan güneşten ısıtma soğutma, sıcak su ve elektrik ihtiyacını karşılama alanlarında faydalanma mümkün olabiliyor. Ancak tüm bu fayda alanlarını verimli bir şekilde kullanabilmek için doğru sistemler tercih etmenin önemi büyük. Bu yüzden güneş enerjisi kolektörü satın alırken birtakım hususlara dikkat etmek gerekiyor. Eğer siz de güneş enerjisi kolektörü satın almayı düşünüyorsanız öncelikle ihtiyaçlarınızı net bir şekilde belirlemelisiniz.
Güneş kolektörü alırken ayrıca alanında uzmanlık sahibi ve köklü markalara başvurmalısınız. Böylece hangi sistemin ihtiyacınızı karşılayabileceğini, bu sistemin simülasyonunu ve amorti süresi hesaplarını net bir şekilde öğrenebilirsiniz. Alarko Carrier ile beğenilerinize sunulan Wolf güneş kolektörü çeşitlerini inceleyerek, aradığınız güneş kolektörüne güvenle sahip olabilirsiniz.
Güneş kolektörü satın alırken elbette ki fiyat da önemli bir konu. Piyasada fiyat araştırması yaparak performans ve fiyat açısından en makul ürünlere yönelmelisiniz. En az fiyat kadar önemli bir başka konu da sistemin garanti süresi. Tüm bu kriterlere dikkat ederek, gereksinimlerinizi en iyi şekilde karşılayacak bir güneş kolektörüne sahip olabilirsiniz. Güneş enerjisi kolektörleri ile hem yenilenebilir hem de çevreci bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinden ısınma ve sıcak su ihtiyacınızı karşılama konusunda en iyi şekilde faydalanabilirsiniz.