Yenilenebilir enerji kaynakları özellikle fosil yakıtların her geçen yıl azalması ile beraber daha fazla önem kazanıyor. Temiz enerji kaynağı olan yenilenebilir enerji kaynakları arasında dünyanın farklı yerlerinde olduğu gibi Türkiye’de de kullanılan belli başlı enerji türleri bulunuyor. Bu türlerden biri de güneş enerjisi. Herhangi bir gaz salınımı olmadan doğrudan güneş ışığından üretilen temiz bir enerji kaynağı olan güneş enerjisi bir ısıma enerjisidir. Pek çok avantajı bulunan güneş enerjisi ülkemizde de her geçen yıl daha da yaygınlaşarak kullanılıyor. Eğer siz de güneş enerjisinden faydalanmak ve bunun öncesinde de güneş enerjisi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızın devamını inceleyebilirsiniz. Güneş enerjisi nedir, güneş enerji sistemleri nelerdir, güneş enerjisinin avantajları nelerdir gelin hep birlikte bakalım!
Temiz Enerji Kaynağı: Güneş Enerjisi
Güneş enerjisi nedir kısaca şu şekilde anlatılabilir: Güneş enerjisi, güneşten doğal yollarla elde edilen enerji kaynağıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan güneş enerjisi karbon salınımı yaymaz, doğal ve çevrecidir. Güneşin yaklaşık olarak %90’ı hidrojenden oluşur. Güneşin içerisinde bulunan hidrojenlerin birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm esnasında kütle kaybı karşılığı enerjinin meydana gelmesi ile güneş enerjisi ortaya çıkar. Farklı tepkimeler üzerinden ortaya çıkan güneş ışınları, atmosfer sayesinde belirli bir oranda dünyaya yansır. İnsan sağlığını tehdit etmeyecek noktada yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının, özel paneller ile elektriğe dönüşmesi yenilenebilir bir kaynak olan güneş enerjisi kaynağını hayatımıza dahil etmiştir.
Güneş enerjisinden faydalanmanızı sağlayacak Wolf marka güneş kolektörlerini incelemek için hemen tıklayın!
Güneş Enerji Sistemleri Nedir?
Güneş enerji sistemleri, güneşten aldığı kaynak ısıyı enerjiye dönüştürebilen sistemlerdir. Dünyaya yansıyan güneş ışınlarından yararlanmak maksadıyla oluşturulan düzenekler olarak da tanımlayabileceğimiz güneş enerjisi sistemleri petrol ve doğalgaz gibi kaynaklara göre daha az maliyetlidir.
Solar enerji olarak da bilinen güneş enerjisinden bu sistemler sayesinde faydalanılabilir. Güneş enerji sistemlerinde elektrik enerjisi üretiminde ana kaynak güneş ışınlarıdır. Güneş enerji sistemlerinin çalışma prensibi şu şekildedir:
“Foton” adı verilen ve enerji yüklü olan güneş ışınları güneş paneline çarpar. Fotonların taşımış olduğu enerji elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülür. Silikondan üretilen güneş hücreleri sayesinde panele çarpan fotonlar elektriksel bir gerilim oluşturarak elektrik enerjisini açığa çıkarır. Özellikle panellerin üst ve alt kısımlarında voltaj oluşumu sağlanır. Bu sayede elektrik devresi ile elektrik teçhizatı üzerinden enerji akışı gerçekleşir. Bu akış ve sistem ise “fotovoltaik” olarak bilinir. Güneş panellerinden ulaşan doğru akım alternatif akıma dönüştürülmek suretiyle elektrik enerjisi elde edilir.
Güneş enerjisi elde etmek için yapıların farklı noktalarına güneş panelleri montaj edilir. Ayrıca süreç içerisinde daha pek çok ekipman kullanılır. Güneş enerjisi elde edecek cihazı hazır hale getirmek için konnektör, paralelleme panosu, güneş paneli, alçak gerilim pano ve şalt ekipmanları gibi birçok sistem kullanılması gerekir. Güneş enerji sistemlerinde devamlı olarak enerji akışı sağlanmak suretiyle elektrik enerjisi ve sıcak su elde edilir.
Güneş Enerjisinin Avantajları Nelerdir?
- Güneş enerjisi tükenmeyen enerji kaynakları arasında yer aldığından kullanımı için herhangi bir yakıta ihtiyaç bulunmaz.
- Güneş enerjisi bol ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.
- Temiz ve çevrecidir. Güneş enerjisinde çevreyi kirletici etkisi bulunan duman, gaz, karbon monoksit, kükürt ve radyasyon gibi atıkları yoktur.
- Özellikle yerel uygulamalar için hayli elverişli bir sistemdir.
- Güneş enerjisi, enerjiye ihtiyaç duyulan pek çok yerde kullanılabilir.
- Güneş enerjisi dışa bağımlı bir enerji kaynağı olmadığı için ileride doğabilecek ekonomik bunalımlardan bağımsızdır.
- Güneş enerjisinde işletme giderleri oldukça düşüktür. Bu yüzden diğer enerji kaynaklarına göre daha az maliyetlidir.
- Güneş enerji santrallerinin bakımı diğer enerji tesislerine göre çok daha kolaydır.
Güneş Enerjisinin Dezavantajları Nelerdir?
- Güneş enerjisinin en önemli dezavantajlarından biri kesikli bir enerji kaynağı olmasıdır.
- Enerji ihtiyacının çok fazla olduğu kış aylarında güneş ışınımı azdır, geceleri ise hiç yoktur.
- Güneş enerjisinin elektrik üretmek için kullanılması durumunda, güneş enerji santrallerinin yatırım maliyetlerinin yüksek olması da bir dezavantajdır.
- Küçük ve akü destekli güneş enerji sistemlerinde kullanılan aküler dayanıksız ve dolayısıyla da kısa ömürlü olabiliyor. Bu da küçük güneş enerji sistemlerinin dezavantajlarından biridir.
- Güneş enerjisi sürekli olmadığından ısı depolama gerektirmektedir. Oysa depolama imkânları yüksek maliyetli ve sınırlıdır.
- Güneş enerjisinin yoğunluğu azdır ve sürekli değildir. İstenilen anda istenilen yoğunlukta bulunamayabilir.
- Güneş kuleleri kurulurken göçmen kuşların göç yollarından uzakta olmalıdır. Aksi halde bu sistem hayvanlar için büyük bir dezavantaj oluşturmaktadır.
Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları
Güneş enerjisi sistemleri pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Güneş enerjisi kullanımının en yaygın olduğu alanları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Endüstriyel alanlar
- Farklı özel sektörlerden fabrikalar
- Müstakil evler
- Soğuk hava depoları
- Binalar
- Tarım ve hayvancılıkla ilgili çeşitli alanlar
- Akaryakıt istasyonları
- Oteller
- Hastaneler
- Elektrik enerjisinin ulaşmadığı yerleşim yerleri
- Elektrik enerjisi için park ve bahçeler
- Trafik, sokak ve işaret lambaları
Güneş Enerji Sistemleri Hangi Amaçlar İçin Kullanılabilir?
Güneş enerji sistemlerinin sıcak su temini, binaların ya da herhangi bir yerin ısıtılması/soğutulması, buhar elde edilmesi, solar paneller aracılığıyla meyve ve sebzelerin ısıtılması, elektrik üretilmesi, hidrojen üretilmesi, deniz suyunun arıtılması, saf su ve tuz üretilmesi gibi pek çok farklı amaç için kullanıldığı bilinmektedir.