Ekomizer çeşitleri, bir alanda bulunan tasarruf unsuru olmasının yanı sıra kurulu kapasiteyi arttıran bir ısı transfer yüzeyi olarak da biliniyor. Çalışma prensibi sayesinde verim kaybını telafi eden ekomizer ile ilgili merak edilen her şeyi bu yazımızda derledik. Ekomizer nedir, ne işe yarar, ekomizer çeşitleri nelerdir gibi soruların yanıtı yazımızda sizleri bekliyor!
Ekomizer Nedir?
Ekomizer tanım olarak, enerji tüketimini azaltmaya yarayan ya da bir sıvıyı ön ısıtma gibi yararlı işlevleri yerine getirmeye yönelik olarak çalışan mekanik cihazlardır. Ekomizeri ayrıca herhangi bir ısı kazanının duman gazı sıcaklığını düşürerek, düşük sıcaklıktaki bu ısıyı geri kazanan ve yakıttan ekstra tasarruf edilmesini sağlayan ısı değiştiricisi şeklinde tanımlamak da mümkün. Sıcak su kazanı ve kızgın yağ kazanı gibi pek çok kazan tipinde kullanılabilen ekomizer, yaygın olarak buhar kazanlarında tercih edilir.
Ekomizer Çeşitleri Nelerdir?
Farklı özelliklerdeki ekomizer çeşitleri, kullanıcılarına birçok avantaj sağlıyor. Ekomizerler işletme basıncı, yakıt cinsi, gazların kirlilik durumu, işletmenin koşulları ve yerleşim şekli gibi unsurlar dikkate alınarak dikişli ya da dikişsiz siyah boru, paslanmaz boru, düz boru, U dirsek dönüşlü boru, helezon borulu, spiral borulu, kanatlı borulu olarak dizayn edilir. Ekomizer çeşitlerini ve özelliklerini gelin yakından inceleyelim!
Kanatlı Borulu Ekomizer
Bu tip ekomizerler doğalgaz, LPG gibi yakıtlardan elde edilerek nispeten daha temiz duman gazları ve sıcak hava gibi ısı kaynaklarından ısı kazanımı yaratmak için kullanılır. Düşük basınçlarda düz borulu, yüksek basınçlarda ise firkete yani U borulu olarak kullanılan ekomizerler, maliye ve kapasite olarak düşüktür.
Düz & Dirsek Dönüş Borulu Ekomizer
Kömür, fuel oil gibi yakıtlardan elde edilerek kirli duman gazlarından ısı kazanımı amacıyla kullanılır. Bu tip ekomizerler düşük basınçlarda düz borulu, yüksek basınçlarda ise dirsek dönüş borulu yani U borulu olarak tercih edilir.
Duman Borulu Ekomizer
Duman gazlarının verdiği kirlilik durumlarından etkileyen yapıda tasarlanan duman borulu ekomizerler, her türlü atık gazlarda kullanılabilir. Eşanjör tiplerinde olan ürünlerin ısı geçiş katsayıları düşük olduğundan yüzeyleri, kapladıkları alan ve hacim değerleri diğer tiplere göre daha yüksektir. Bu nedenle özel durumlarda kullanılırlar.
Helezon & Spiral Borulu Ekomizer
Duman gazlarının kirlilik durumundan etkilenmeyerek her türlü atık gazlarda kullanılan bir diğer ekomizer türü ise helezon ve spiral borulu olanlardır. Genellikle kanal, baca arası ya da baca içlerine yerleştirilerek kullanılır.
Ekomizer Uygulama Alanları Nelerdir?
Ekomizer çalışma prensibine göre buhar kazanlarında, kaynar su kazanlarında ve kızgın yağ kazanlarında çalışmaktadır. Peki ekomizer nasıl çalışır?
Buhar Kazanlarında:
Kazan beslenme suyunun ve taze kazan besleme suyunun ön ısıtılmasında kullanılan ekomizerler, degazör ısı ihtiyacının karşılanmasında da kullanılır. Bunların yanı sıra tesiste herhangi bir amaçla kullanılan suyun ısıtılmasında ve yine tesisteki herhangi bir mahallin ısıtılması amacıyla kullanılan suların ısıtılmasında kullanılır.
Kaynar Su Kazanlarında:
Tesisat dönüş suyunun ve taze sistem besleme suyunun ısıtılmasını sağlayan kaynar su ekomizerleri, degazör ısı ihtiyacını da karşılar. Bunun yanı sıra temel çalışma prensibi buhar kazanları ile aynıdır.
Kızgın Yağ Kazanlarında:
Kaynar su ve buhar kazanlarından farklı olarak kızgın yağ kazanlarında kullanılan ekomizerler, tesiste duyulacak 2 ila 4 ATÜ gibi düşük basınç ve kapasitedeki buhar ihtiyacını karşılar.
Ekomizerler emisyon salınımlarının da azalttığı için çevre bilincinin artmasına da yardımcı olur. Ekomizerler, fosil enerjinin daha çok kullanıldığı alan olan kazan uygulamalarında önemli derecede enerji kazanımı sağlar.
İklimlendirmeye dair ihtiyacınız olan birçok ürün ve cihaz Alarko Carrier‘da sizleri bekliyor!