Hava nemlendirici bebekler için kullanıldığında bebeğinizin kuruyan cildini rahatlatabilir ve burun tıkanıklığına iyi gelebilir. Bununla birlikte bebek için hava nemlendirici kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar ve alınması gereken güvenlik önlemleri de yok değil. Bebek odası için hava nemlendirici satın almadan önce bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda derledik.
Hava Nemlendirici Nedir, Nasıl Çalışır?
Bebekler için hava nemlendirici kullanımının önemine geçmeden önce hava nemlendirici nedir ve çalışma prensibi nedir sorularına bakmak gerekiyor. Aslen merkezi sistem nemlendiriciler olarak bilinen profesyonel tipteki nemlendirici çeşitleri, endüstriyel amaçlı olarak sıklıkla kullanılıyor.
Hava nemlendiricilere bebek odası için gerekli ürünler listelerinde sıklıkla karşılaşıyor olabilirsiniz. Bu ürünler, bulunduğu alandaki havanın nem oranını havaya su buharı katarak arttırır. Hava kuruluğunu önlemek üzere tasarlanan bu cihazlar, havadaki nem oranını arttırarak özellikle cilt kuruluğu ve burun tıkanıklığı başta olmak üzere farklı hastalık semptomlarına iyi gelir.
Neden Bebek Odası İçin Hava Nemlendirici Kullanmalı?
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki bebek için hava nemlendirici kullanmak, tamamen ebeveynlerin seçimine ve tercihine bağlıdır. Bununla birlikte pek çok anne – baba, doğumdan itibaren bebek odasında hava nemlendirici kullanmanın faydalarını vurgulamakta ve kaliteli hava nemlendiricileri övmektedir. Bebeğinizin odasında hava nemlendirici kullanmak için ise pek çok olumlu sebebiniz bulunur.
Bir bebek sahibi olduğunuzda özellikle kış ayları yaklaşırken cilt kuruluğu, burun tıkanıklığı ve virüslerle çok sık karşılaşmaya başlayacağınızı anlıyorsunuz. Bu gibi durumlarda devreye giren hava nemlendiriciler, virüslerden kaynaklı hastalıkların semptomlarını giderme konusunda oldukça başarılıdır. Suyu buhara çevirme mantığına dayalı çalışan bu cihazlar, hava içerisinde nem oranını arttırarak ağız ya da burun yolu ile alınan havanın hafiflemesini sağlar. Bebeğiniz üst solunum yolu enfeksiyonları ile karşı karşıya kaldığında içine çektiği havanın kalitesi her zamankinden daha önemli hale gelir. Hava nemlendiriciler, bir yandan burun içerisindeki kanalları nemli tutarken diğer yandan mukozanın kalınlaşmasına da engel olur, böylece bebeğiniz burnundan çok daha rahat nefes alabilir.
Bu durum, kış aylarında yaşanan hava kuruluğunda da geçerlidir; kışın ellerimizin kuruması ve daha fazla nemlendirici krem sürme ihtiyacı hissetmemiz de tam olarak bundan dolayıdır. Havanın içerisindeki nem oranı azaldıkça daha sert ve kuru bir hava ile karşılaşırız, bu da cildimizin kurumasına, çatlamasına ve gerekli önlemler alınmadığında egzama gibi istenmeyen cilt hastalıklarına dönüşmesine de yol açabilir. Eğer yaşadığınız bölgede genel olarak kuru bir hava hakimse ve bebeğinizde cilt kuruluğu belirtileri ile karşılaşmak istemiyorsanız, odasında düzenli olarak hava nemlendirici barındırabilir ve onu periyodik aralıklarla çalıştırarak kuruluk riskinin önüne geçebilirsiniz.
Bütün bunlara ek olarak özellikle 0-6 ay arası bebeklerin hava nemlendiricinin çıkardığı “beyaz gürültüden” de hoşlandığını ve bu düzenli ses sayesinde sakinleşerek daha kolay uykuya geçtiklerini de söylemek mümkün.
Bebek Odası İçin Hava Nemlendirici Gerekli mi?
Satın aldığınız onca anne – bebek gereci dururken bir de bebek için hava nemlendirici gerekli mi diye düşünüyor olabilirsiniz. Zaruri bir ihtiyaç olmamakla birlikte bebek odasında hava nemlendirici kullanımı, yaşanılan bölgeye, bebeğin doğduğu mevsime ve genel olarak virüslere karşı direncine göre değişkenlik gösterebilir ve önem kazanabilir.
Eğer bebeğinizde burun tıkanıklığı ve öksürük ile birlikte soğuk algınlığı belirtileri varsa ilaç takviyesinden önce hava nemlendirici kullanımına başvurmak tavsiye edilir. Sıklıkla soğuk algınlığına yakalanabilecek olan bebeğiniz her hastalandığında ilaçlara sarılmak, en doğru yol olmayabilir. Bu nedenle de burun spreyleri ya da öksürük şurupları gibi ilaçlarla tedaviye başlamadan önce doktorunuzun da onayı ile önce hava nemlendirici kullanarak bu semptomların giderilmesi ya da hafifletilmesi sağlanabilir. Hava nemlendiriciler, özellikle soğuk algınlığı geçiren bebeklerin yaşadığı yan etkileri hafifletme konusunda başarısı kanıtlanmış ürünler olarak karşımıza çıkar.
Aynı şekilde eğer bebeğinizin cildi aşırı derecede hassassa ve egzama gibi cilt problemlerine yatkınlığı varsa, düzenli olarak hava nemlendirici kullanmak doğru bir tercih olabilir. Bebeğinizin odasındaki havayı yumuşatmak için haftanın 1-2 gecesi hava nemlendirici çalıştırabilir ve bu belirtilerin azalmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz.
Bebeğinizde burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı, egzama ve cilt kuruluğu gibi belirtiler olmadığı bazı durumlarda da hava nemlendirici kullanımına başvurulabilir. Eğer yaşadığınız coğrafi bölge itibariyle bebeğinizin odasındaki hava daima kuru kalıyorsa, hava kuruluğundan doğabilecek problemlerin önüne geçebilmek için hava nemlendirici kullanmak ve gerekli önlemleri önceden alabilmek önem taşır. Her ne kadar yaz aylarında ihtiyaç duyulmasa da kurak bölgelerde özellikle kış mevsiminde hava nemlendiriciler oldukça faydalı ürünler olarak karşınıza çıkar.
Bebek Odasında Hava Nemlendirici Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli?
Bebek için hava nemlendirici tavsiyelerine geçmeden ve bir satın alma kararı almadan önce ürünlerin kullanımına dair önemli püf noktaları bilmek gerekir. Bir elektronik cihaz olduğu için bebek odasında hava nemlendirici kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı güvenlik önlemleri vardır. İşte onlardan bazıları:
- Bebek odasında hava nemlendirici kullanımına dair en önemli nokta, cihazın filtresinin daima temiz tutulmasıdır. Kirli filtreli bir hava nemlendirici içerisinde bakteri barındırabileceği için havaya nemden ziyade bakteri ve virüs yayabilir ve çocuğunuzu olduğundan daha da hasta edebilir. Bu nedenle de hava nemlendiricinizin filtresini düzenli aralıklarla değiştirmeniz ve kirlenmesine izin vermemeniz gerekir.
- Yine daha temiz, hijyenik ve güvenli bir kullanım için hava nemlendiricinin içerisindeki suyun günlük olarak tazelenmesi ve kullanmadığınız anlarda dökülmesi gerekir.
- Eğer bebeğinizin alerjisi ya da astım gibi solunum yolu rahatsızlıkları varsa, doktorunuza danışmadan kesinlikle hava nemlendirici kullanımına başlamamanız önerilir.
- Sürekli olarak nem ürettikleri için hava nemlendiriciler potansiyel bir küf kaynağı oluşturabilir. Bu küf, zaman içerisinde hava nemlendirici sistemi içerisinde birikerek siz farkında olmadan bebeğinizin odasına yayılmaya başlayabilir. Bunun önüne geçebilmek hava nemlendirici suyu olarak için musluk suyu yerine içme suyu kullanılması tavsiye edilir.
- Bebeğiniz emeklemeye ya da yürümeye başladıysa hava nemlendiricisini kesinlikle ulaşamayacağı bir yerde barındırmalı ve cihaz açıkken bebeğinizi asla odada cihazla tek başına bırakmamalısınız.
- Bebek odasında hava nemlendirici kullanımını abartmamak da bir o kadar önemli; bebeğinizin odasındaki havanın aşırı nemli ve rutubetli olması da istenmeyen sonuçlara yol açabilir, bu nedenle de cihazı her daim kontrollü bir biçimde ve kullanım talimatlarına uyarak kullanmak gereklidir.
- Cihaz çalışır konumdayken bebeğiniz ile arasında en az 2 metre mesafe olmasına dikkat etmeniz önerilir.
Alarko Carrier’ın üstün kaliteli, endüstriyel tipteki nemlendirici modellerine Nemlendirici sayfasından ulaşabilirsiniz.