İçerisinde yer alan sıvı sensör sayesinde odanın ısısına göre sıcaklık ayarlaması yapabilen termostatik vana, hem doğalgaz hem elektrik masrafları özelinde tasarruf etmenize olanak sunuyor. Özellikle soğuk kış aylarına evinizin ısısını ideal dereceye ayarlamak, istenen derecede tutmak ve yeri geldiğinde peteklerin açılıp kapanmasını sağlamak için termostatik vana kullanmayı deneyebilirsiniz. Eğer siz de evinizde doğalgaz ve elektrik faturalarınızda tasarrufa yer açmak istiyorsanız, kalorifer peteklerinizde termostatik vana tercih edebilir ve farkı kısa bir süre içerisinde gözlemlemeye başlayabilirsiniz. Diyelim ki, bir termostatik vana satın aldınız ve onu kullanmaya hazırsınız; aldıktan sonra termostatik vana montajı nasıl yapılır? Optimal bir kullanım seviyesine ulaşabilmek için son kullanıcı olarak bilmeniz gereken termostatik vana ayarı ve dereceleri nelerdir? Hepsi ve daha fazlası, termostatik vana montajını mercek altına aldığımız bu yazımızda.
Termostatik Vana Montajı Nasıl Yapılır?
Öncelikle termostatik vana montajı gerçekleştirirken tercih ettiğiniz vananın kalorifer peteklerinizin bağlantısına birebir uyduğundan emin olmanız gerekiyor. Kalorifer peteğinizin barındırdığı bağlantı tipine göre farklı malzemeden elde edilen termostatik vanalarla karşılaşmanız mümkün. Bununla birlikte yine petek termostatik vana montajı yapmadan önce ürünün termostat kafasının yere paralel olması şartı aranıyor. Bazı evlerde radyatörlere giren su borusu evin duvarlarında yer alırken bazılarında bu su boruları yerde bulunabiliyor. Bu tarz durumlarda radyatör termostatik vana montajı için yedek parça kullanmak gerekebiliyor.
Söz konusu termostatik vana montaj şekilleri olduğu zaman her ne kadar radyatörün, kalorifer peteğinin ve söz konusu termostat vanasının yapısına göre farklılıklar oluşabilse de aslında çoğunlukla standart bir yöntem izleniyor. Termostatik vana montajı yaparken öncelikle vanayı peteğe kafası yere paralel gelecek şekilde monte etmek gerekiyor. Montaj esnasında vana ve sensör ayrı ayrı monte ediliyor. Böylelikle vananın daha iyi performans gösterebilme olasılığı arttırılıyor ve kalorifer tesisatı çok daha verimli bir biçimde çalışabiliyor. Termostatik vana montajı esnasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da suyun akış yönü oluyor. Düzgün çalışan bir termostatik vana sistemi için vananın suyun akış yönüne takılması gerekiyor. Kısaca özetlemek gerekirse, aşağıdaki adımlar takip edildiği sürece termostatik vananızdan maksimum verim elde edebilirsiniz:
- Vanadan başlığı çıkarın ve sensörü 5’e getirin.
- Sensör gövdesinin alt kısmının biraz daha serbest olduğundan emin olana kadar rakor somununun sensör gövdesine doğru yukarıya dönük olmasını sağlayın.
- Vananın üzerine sensörü bastırın; sensör yataylığını sağlamak için sakal göstergesinin üstte, sensör dikeyliğini sağlamak için ise skala göstergesinin önde olmasına özen gösterin.
- Bir yandan sensörü vana üzerinde sıkıca tutarken diğer yandan rakor somununu elinizle saat yönünde döndürün ve bağlantıyı sağlamlaştırın.
- Sensörü vana üzerinde tutmaya devam ederek metal rakoru tamamen sıkıştırın.
- Dilediğiniz oda sıcaklığını ayarlayarak termostatik vananızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Termostatik Vana Derece Ayarları Nelerdir?
Termostatik vana derece ayarları, genellikle 1’den 5’e kadar bir gösterge üzerinde belirlenir ve sensör üzerindeki ayar kadranını çevirerek ayarlanabilir. Algılayıcının değerlerini, tekabül ettikleri sıcaklık değerlerini ve konut alanlarında hangi odalar için uygun olduğunu şu şekilde sıralayabiliriz:
- Algılayıcı Değeri *: 8-10 sıcaklık değerini ifade eder, konut alanlarında donma koruması için kullanılır ve radyatörün kullanılmadığı durumlarda vananın ayarlanacağı noktayı ifade eder.
- Algılayıcı Değeri 1: 12-14 sıcaklık değerini ifade eder, uzun süreli lokasyon değişimleri için tercih edilir.
- Algılayıcı Değeri 2: 16-18 sıcaklık değerini ifade eder, konut alanlarında yatak odalarında kullanılır.
- Algılayıcı Değeri 3: 20-22 sıcaklık değerini ifade eder, konut alanlarında çalışma odalarında kullanılır.
- Algılayıcı Değeri 4: 24-26 sıcaklık değerini ifade eder, konut alanlarında çocuk odaları ve oturma odaları için kullanılır.
- Algılayıcı Değeri 5: 28-30 sıcaklık değerini ifade eder, konut alanlarında banyo ve duşlar için tercih edilir.
Termostatik Vana Ayarı Nasıl Yapılır?
Termostatik vana reglaj ayarı yaparken odanızın sıcaklığını yukarıda belirtilen sensör değerlerine ve söz konusu oda tipine göre belirleyebilir ve rahat edebilirsiniz. Termostatik vananın plastik başlığı içerisinde yer alan sıvı sensör, oda sıcaklığı arttığında genleşir ve gövde miline basınç uygulayarak vananın kapanmasını sağlar. Oda sıcaklığı düştüğünde ise büzülen bu algılayıcı, içeride sıkışmış olan yay milini geriye iterek vananın tekrar açılmasına olanak sunar. Oldukça basit bir çalışma prensibine sahip olan termostatik vanalar, konforlu bir yaşam standardı oluşturmak için elverişli olmakla birlikte optimum oda sıcaklığını bulma konusundaki yeteneği sayesinde de faturalarınıza olumlu katkı sağlar.
Termostatik vana hakkında tüm detaylara Termostatik Vana Nedir konulu yazımızdan ulaşabilir, Alarko Carrier’ın panel radyatör modellerine ise bu sayfadan erişebilirsiniz.