Gerek merkezi sistemlerin gerekse de kombilerin vazgeçilmez elemanı olan petekler, yaşam alanlarımızda ısınmamızı sağlayan iklimlendirme elemanlarındandır. En yaygın olarak duyduğumuz kalorifer peteği; merkezi ısıtma sistemlerinde sıcak su dolaştırılarak ısıtmanın sağlandığı radyatör panellerinin adıdır. Kalorifer peteği imal edildiği malzeme ve benzediği şekillere göre çeşitli isimlerle bilinmektedir. Başlıca radyatör tipleri şu şekildedir: Döküm radyatör, dilimli çelik radyatör, panel radyatör, levha tipi çelik radyatör, alüminyum radyatör ve sadece elektrikli ısıtmada kullanılan elektrikli yağlı radyatör. Radyatör ismiyle de adlandırılan peteklerin kullanımında bilinmesi gereken birtakım noktalar yer almaktadır. Örneğin; petek nasıl açılır, ne tarafa doğru kapatılır, reglaj ayarı nasıl yapılır soruları gibi. Petek kullanımını daha verimli gerçekleştirebilmeniz için bu sorular ve daha fazlasına yazımızda yanıt verdik. Petek kullanımı ile ilgili mutlaka bilinmesi gereken noktalara gelin hep birlikte bakalım!
Petekler Nasıl Açılır?
Havaların soğumasıyla birlikte petekleri açmanızın vakti gelmiş demektir. Kalorifer peteklerini doğru bir şekilde açarak evinizin en iyi şekilde ısınmasını sağlayabilirsiniz.
- Termostatik petek vanaları saat yönünün tersine yani sola doğru çevirdiğinizde açılır.
Eğer petekleri doğru bir şekilde açmış olmanıza rağmen radyatörlerde ısınma meydana gelmiyorsa peteklerin bakımının yapılması gerekiyor olabilir. Kombi petek sistemi zamanla balçık ve çamur oluşturur bundan dolayı petekleriniz tam verimli ısıtmak yerine bölgesel olarak ısınır. Böyle bir durumda hem eviniz arzu ettiğiniz şekilde ısınmaz hem de kombinin sürekli devreye girmesi sebebiyle yakıt maliyetleriniz artar. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız petek bakımını yaptırarak tüm bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.
Petekler Nasıl Kapatılır?
Petekler nasıl açılır sorusu kadar merak edilen bir başka soru da kalorifer peteği nasıl kapatılır sorusu. Kalorifer peteğini havaların ısınmasıyla birlikte kapatabileceğiniz gibi kışın da bazı odalardaki petekleri kapatabilirsiniz. Örneğin; eğer eviniz merkezi ısıtma ile ısınıyorsa ve kış aylarında ev çok sıcak oluyorsa dilediğiniz odaların peteklerini kapatabilirsiniz.
Kullanılmayan petekler nasıl kapatılır?
- Termostatik petek vanaları kadran 0’ı gösterecek şekilde saat yönünde döndürülerek kapatılır.
- Termostatik vana yoksa radyatörün sağ tarafında yer alan ikinci vanayı bulup daha fazla dönmeyene kadar saat yönünde çevirerek de petekleri kapatabilirsiniz.
- Eğer vana kapağında vida varsa bir tornavida yardımıyla vidayı gevşetene kadar saat yönünde ters çevirin. Çünkü kilitli vanalar, çevrilmeye çalışıldığında hiçbir şeye etki etmeyen kapaklara sahiptir. Altındaki gerçek vanaya ulaşmak için vidayı çıkardıktan sonra kapağı da çıkartın. Kapağı çıkardıktan sonra vanayı bir pense kullanarak saat yönünde çevirerek peteği kapatmış olursunuz.
Bunları Unutmayın!
>>> Vananın üzerindeki metale çıplak elle dokunmayın zira vana sıcak olabilir.
>>> Herhangi bir peteği kapatmak istediğinizde sadece bir adet radyatör vanasını kapatmanız yeterlidir. Çünkü peteklerin çalışması için ikisinin de açık olması gerekir.
>>> Evinizdeki bir peteğin vanasını kapatsanız dahi diğer petekler normal şekilde çalışmaya devam eder.
Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?
Petekler nasıl açılır kapanır artık biliyorsunuz. Petek kullanımında bilmeniz gereken bir başka ayar da reglaj ayarı. Peteklerin eşit şekilde ısınmasını sağlayan ve kombi petek vanalarını kapatıp açarak yapılan basit bir ayarlama olan reglaj ayarı aynı zamanda doğalgaz sarfiyatını da azaltır.
Petek Reglaj Ayarı Aşamaları
- Peteklerde reglaj ayarı yapmak için öncelikle kombinizin açık olduğundan emin olun.
- Evde bulunan tüm kalorifer peteklerinizin alt ve üst vanalarını tamamen açın.
- Evinizdeki bütün petekleri; kombiye en yakın olandan başlayarak, en uzak olana doğru sıralayın. Yaptığınız bu sıralama aynı zamanda peteklerinizi en çok ısınandan en az ısınana doğru sıralamanızı sağlar. Çünkü kombiye en yakın olan petek her zaman en çok ısınan petektir.
- Bu sıralamanın ardından en çok ısınan peteğinizin (1. sıradaki peteğin) su giriş vanasını yani üst vanayı tamamen kapatın. Kapatma işleminin saat yönüne çevrilerek yapıldığını unutmayın!
- Daha sonra kapattığınız bu vanayı bu kez 1 cm kadar (1 tur değil dikkat edin) çevirin. (Saat yönünün tersine doğru.)
- Bu işlemden sonra en çok ısınan ikinci peteğinizin vanasını 2 cm kadar açın.
- Tüm bu işlem son peteğe kadar bu mantıkla devam etmelidir.
- En az ısınan 8. peteğe gelindiğinde ise bu peteğini su giriş vanası (üst vana) tamamen açık bırakılmalıdır.
Tüm bu ayarlamaları yaptıktan sonra yaklaşık 10-15 dakika kadar bekletin ve kalorifer peteklerini tekrar kontrol edin. Eğer hepsi eşit şekilde ısınmamışsa ufak ayarlamalarla eşitlemeye çalışın. Bunun için kalorifer peteğinin sıcaklığına göre üst vanaları biraz daha açarak en ince ayarı tutturabilirsiniz. Peteklerin hepsinin eşit şekilde ısındığına emin olduğunuzda reglaj ayarını doğru bir şekilde yapmışsınız demektir.
Reglaj Ayarı Tasarruf Sağlar mı?
Petek reglaj ayarının yapılmasındaki amaç evin bütün kısımlarını eşit şekilde ısıtmaktır. Reglaj ayarı yapmak, doğalgaz sarfiyatını azaltır ve tasarruf sağlar.
Eviniz ya da işyeriniz için aradığınız en kaliteli, şık ve dekoratif radyatör modelleri Alarko’da sizleri bekliyor! Alarko radyatör çeşitlerini ve fiyatlarını hemen keşfedin!