Kombi ve petek temizleme işlemi, bu ısıtma cihazlarının uzun yıllar kullanılmasının ardından ihtiyaç duyulan uygulamalardan biri. Yaz – kış demeden çokça kullanılabilen kombi ve peteklerin ilk günlerindeki gibi verimli çalışması için periyodik olarak temizleme işlemlerinin de gerçekleştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde kombi ve peteğinizden eskisi gibi verim alamama ihtimaliniz olduğu gibi bu cihazların geri dönülemez arızalar yaşaması da söz konusu olabiliyor. Petek ve kombi temizliği, duruma göre bireylerin kendi başına gerçekleştirebileceği bir işlemken kimi zaman profesyonellerden de destek alınması gerekebiliyor. Hangi durumda kombi petek temizleme uygulamasını kendiniz yapabilir hangi durumda teknik servisten destek alabilirsiniz? Hepsi ve daha fazlasını bu yazıda bulabilirsiniz!
Etkili Kombi ve Petek Temizliğinin Püf Noktaları
Kombi petek temizliği nasıl yapılır öğrenmek için inceleyebileceğiniz yazımızda önce temizlik malzemeleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Eviniz ya da ofisinizdeki peteklerin temizlenebilmesi için, kolay erişilebilir temizlik ekipmanlarını temin edebilirsiniz. Peteklerin temizlenmesi için alabileceğiniz temizlik malzemeleri ise deterjan, bez, kalorifer peteği fırçası, çıkacak pisliğin zemine temas etmesini önleyecek bir örtü olarak sıralanabilir. Petek temizliği uygulamalarında bu malzemelerden yararlanarak genel temizlik işlemi uygulayabilirsiniz. Peteğin dış yüzeyinde zamanla meydana gelen kir, pas, lekeleri böylece mükemmelen silebilirsiniz. Bununla beraber petek temizliğinin çok daha ayrıntılı ve hatta esas konusu kalorifer tesisatı temizliği. Bu etapta ise yapmanız gereken ilk iş kombinizi kapatmak olacaktır. Kombi ve petek temizliği nasıl yapılır diye sorulduğunda, problem tesisat ise önce kombinizi kapatmanız gerekiyor. Ardından tesisat içerisinde yer alan suyu boşatmanız elzem. Bunun içinse genellikle banyolarda suyun tahliyesi amacıyla vanalar bulunuyor. Vanaların olmadığı evlerde ise radyatörlerde yer alan purjör vanasından kalorifer peteklerindeki kirli suyu boşaltabilirsiniz. Bu tahliye esnasında, kirli suyun zemine temasını önlemek için de ilgili yere kova yerleştirmeniz iyi olacaktır. Örneğin, banyolarda tahliye için bulunan vanayı eliniz ile ters yöne çevirerek işe başlayabilirsiniz. Kapatılan bu sıcak su vanasının üstündeki bijonu da boru anahtarınız ile aralayabilirsiniz. Bu işlemin ardından pis suyun leğene akmasını sağlayabilirsiniz. Eğer sorun bu gibi işlemler ile halledilemeyecek gibiyse de teknik servis desteğinden yararlanmanız avantajınıza olacaktır.
Petek Temizliği Ne Sıklıkta Yapılmalı?
Petek temizletme süresi şehir, bölge bazında değişebiliyor. Bununla beraber 2 yılda bir kombi petek temizleme işlemi uygulanabiliyor. Bu tabii ki ortalama, yaklaşık bir değer olarak söyleniyor. Örneğin, yılda bir ya da 2,5 yılda bir defa petek temizliği işlemi ihtiyacı duyan evler, ofisler de olabiliyor. Birtakım acil durumlar da temizliği öne almanıza sebep olabilir. Mesela kömürlü yakıt kullanımından doğalgazlı yakıt kullanımına geçtiyseniz acilen bir petek temizliği yapmanız / yaptırmanız gerekebilir. Peki petekler temizlenmezse ne olur? Sonuç olarak bunlar bireylerin kendi tercihi de olabiliyor. Bununla beraber, temizlenmeyen peteklerin bir noktadan sonra az ısı ve yüksek faturaya neden olabilme ihtimali de var. Bunu göz ardı etmek yerine belirli zaman aralıklarında petek temizliği yapmanız, yaptırmanız oldukça önem arz ediyor. Bu temizlik işlemlerini periyodik olarak gerçekleştirmezseniz, peteğiniz hem evinizi, ofisinizi, sizi daha az ısıtacak hem de faturalara yine aynı ölçüde etki edecektir. Bunu önlemek için banyodaki vanayı ya da odanızdaki radyatörde yer alan purjörü gevşetmeniz, akabinde kirli suyu tesisattan çıkarmanız yeterli olacaktır. Bu işlemin yeterli gelmediği durumlarda ise mutlaka teknik destekten yararlanmanız olası aksiliklerin önüne geçmenizi sağlayacaktır. Yetkili Teknik Servisten destek almak ve fiyat bilgisi öğrenmek için tıklayın!
Kombi Petek ve Özellikleri Nedir?
Panel radyatör temizliği nasıl yapılır, sorusundan önce bu ürünün ne olduğuyla başlayalım. Panel radyatör ya da kombi peteği, en basit haliyle bir ısınma aracıdır. Ancak bu ısınma aracının bazı temel özellikleri var. Örneğin bu araçlar, ortamı ısıtmak için sıcak suyu kullanıyor. İçindeki sıcak suyun buharını dışarı ileten ve bu yolla ortamı ısıtan panel radyatör, bu sıcaklığı da uzun süre muhafaza ederek maksimum fayda sağlıyor. Günümüzde neredeyse her evde bulunan panel radyatörler, döküm çeşitlerine nazaran daha uygun fiyatlı ve estetik görünümlü için çok daha fazla tercih edilmekte. Aşağıdaki listede panel radyatörlerin bazı temel özelliklerini görmeniz mümkün.
- Tasarım olarak genelde iki tipi bulunur: Düz ya da dalgalı
- Panelin önü ve arkası bir kaynak işlemi ile birleştirilir.
- Panel radyatörün önü, ısı geçişini kolaylaştırmak adına ışınımlı olurken arkası ise taşınımlı olarak tasarlanmıştır.
- Kurulumu oldukça pratiktir.
- Diğer çeşitlerine nazaran daha ekonomiktir.
- Çok çabuk ısınır ve soğur.
- Standart, kompakt ve ventil garnitürlü olmak üzere 3 sınıfta incelenir.
Standart Panel Radyatörler: 5 farklı tipte, 5 farklı yükseklikte ve 27 farklı uzunlukta üretilir. Bu türdeki panel radyatörlerin yükseklikleri 300,400,500,600,900 mm ve uzunlukları ise 400 mm ila 3000 mm olarak çeşitlenmekte. Yüksek basınç toleransı ve su hacmi düşüklüğü sebebiyle tasarruf sağlar.
Kompakt Panel Radyatörler: Bu gruptaki panel radyatörlerin geniş bağlantı seçeneği bulunur. Yandan ve alttan bağlama imkanı vadeden kompakt panel radyatörler, aynı zamanda çift taraflı kullanım özelliğine sahip.
Ventil Garnitürlü Panel Radyatörler: Ventil garnitürlü panel radyatör, ismini radyatör içine monte edilmiş olan ventilden alır. Üzeri plastik kapakla kapatılan bu tür radyatörlerde, sıcaklık maksimum derecede muhafaza edilebilir.
Kombilerde en çok karşılaşılan problemlerden biri cihazdan su akması. Eğer kombi su akıtıyor ise cihazın parçalarında sorunlar olabilir. Kombi neden su akıtır diye merak ediyorsanız, sorularınıza yanıt bulmak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.