Yaşam alanlarımıza konfor katan kombiler kullanım sıcak suyu ihtiyacı ve ısınma ihtiyacı için son derece verimli iklimlendirme cihazları olarak öne çıkıyor. Pek çok iklimlendirme cihazında olduğu gibi kombilerde de kimi zaman birtakım arızalar ve istenmeyen durumlar meydana gelebiliyor. Bunlardan en sık karşılaşılanı da kombi basıncı ile ilgili senaryolar. Kombi basıncının çok düşmesi ya da çok fazla yükselmesi, kombinin çalışma performansını hatta ömrünü etkilediği için gerektiği durumda el atılması büyük önem taşıyor. Kombi basıncı yükselmesi demek tesisat basıncının 2,5 – 3 bar seviyesini aşması anlamına geliyor. Peki basınç yükseldiğinde kombi basıncı nasıl düşürülür? Kombinizin yüksek basınçtan zarar görmemesi için işte kombi basıncı düşürme ile ilgili bilmeniz gerekenler!
Kombi Basıncı Neden Yükselir?
Kombi basıncının yükselmesinde pek çok faktör etkili olabilir. Kombi basıncı yükseldiğinde düşürmek kadar, kombi basıncının sürekli olarak yükselmesini önlemek de son derece önemli. İşte kombi basıncının yükselmesine neden olan etkenler:
- Doldurma musluğunun açık bırakılmış olması,
- Doldurma musluğunun arızalı olması.
- Plaka eşanjör arızası,
- Genleşme tankı ön basıncının eksik ya da membranın delik olması.
- Genleşme tankı ön basıncının gereğinden çok yüksek olması.
- Otomatik bypass olmayan cihazlarda tesisatın hidrolik anlamda sıkışması.
Kombi basıncı neden yükselir sorusuna verilebilecek yanıtlar yukarıdaki gibidir. Bu durumlardan biri meydana gelmiş ise kombinizin basıncı 2.5 – 3 bar seviyesine yükselebilir.
Basıncın 2.5 – 3 Bar Seviyesinin Üstünde Olduğu Durumlarda Kombi Basıncı Nasıl Düşürülür?
Kombi basıncının yükselmesi durumunda müdahale etmek için ilk olarak kombi basıncının 2.5 – 3 bar seviyesinin üstünde olduğundan emin olunmalıdır. Eğer kombinizin basıncı 1.5 bardan 2 bara kadar yükseliyorsa endişe edilmesine gerek yoktur çünkü bu bir arıza değildir. Kombiler kış moduna geçildiği zaman içinde bulunan suyu ısıtır ve su ısındıkça genleşir. Bu sebeple basınç değerinde ufak tefek oynamalar olabilir.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır. Bu durumda emniyet ventili açılır ve kombideki suyu dışarıya atmaya başlar.
Eğer kombinizin basıncı bir anda 3 barın üzerindeyse yetkili servisten destek almanız ve kendi başınıza müdahale etmemeniz en doğrusu olacaktır. Ancak kombiye fazla su basıldığı zaman şunları yapabilirsiniz:
- Kombinize en yakın durumda bulunan radyatörden su alın: Kombiye fazla su basıldığı zaman basıncı azaltmak için en ideal yöntemlerden biri kombiye yakın radyatörün hava alma purjöründen hava/su almak olacaktır. Bunun için kaloriferin üst yan kısmında bulunan müşür bölümünü düz tornavida ya da hava alma anahtarı ile açın. Su gelene kadar açık tutun. Bu bölümün altına bir kova yerleştirerek suyun akmasını bekleyin. Su alırken basınç değerini kontrol edin ve basınç yeteri kadar düştüğünde işlemi sonlandırın.
- Tahliye vanasını açın: Her marka ve model kombide olmasa da birçok kombide tahliye vanası bulunur. Cihazın alt kısmında tıpkı doldurma musluğu gibi monteli durumda bulunan tahliye vanasını açarak yüksek olan basıncı düşürebilirsiniz.
- Eğer bu işlemleri yapmanıza rağmen basınç düşmüyorsa ya da yükselmeye devam ediyorsa mutlaka teknik servisten yardım alın.
Kombi Basıncı Düşürülmezse Ne Olur?
Kombi su basıncı yükselmesi durumunda düşürülmesi gerekir. Peki kombi basıncı düşürülmezse ne olur, kombi basıncının yükselmesi tehlikeli midir?
Kombinin basıncını gösteren manometrede 3 bar seviyesinin üstünde bir değer okunuyorsa çoğunlukla kombiler emniyet ventilinden su sızdırmaya başlar. Yani bu durumda emniyet ventilinden su sızıyor olması demek emniyet ventilindeki bir arızayı değil kombideki basınç yüksekliği sorununu işaret eder. Eğer kombi basıncı düşürülmezse su sızdırma devam eder ya da başka bir takım problemlere sebep olabilir. Cihazın olması gerekenden daha falza enerji tüketmesi de bu sorunlar arasında yer alır. Üstelik bu sorunlar kombinin tamamen arızalanmasına kadar varabilir. Bu yüzden kombi basıncı yükseldiğinde ve kombi su sızdırmaya başladığında cihazın su seviyesinin düşürülmesi büyük önem taşır.
Kombi Basıncı Kaç Olmalıdır?
Kombi basıncı yükseldiği zaman su tahliyesi, basınç düştüğü zaman ise su takviyesi yapılması önemlidir. Ayrıca unutulmamalıdır ki kombinin basıncı ne çok yüksek ne de çok düşük olmalıdır. Peki ideal kombi basıncı kaç olmalı? Kombinin en ideal şekilde çalışabilmesi için basıncın 1.2 bar seviyesinde olması gerekir. Eğer kombi basıncı 1.2 – 1.5 bar seviyesinde ise bu normal kabul edilir. Ayrıca cihazın kimi durumda 1.5-2 bar seviyesinde olması da bir arıza olduğu anlamına gelmez. Ancak kombi basıncı gereğinden çok yükselirse yani 2.5-3 bar seviyesinin üstüne çıkarsa burada bir problem olduğu kabul edilir.
Eğer kombinizin basıncı bir anda yükseldiyse ve yukarıda saydığımız uygulamalara rağmen düşmüyorsa en güvenli çözüm için teknik destekten yardım almayı unutmayın! Alarko Carrier uzman teknik destek ekibi ile iletişime geçmek için hemen tıklayın! Yeni bir kombiye ihtiyaç duyuyorsanız ise birbirinden üstün teknolojik özelliklere sahip, yüksek verimli kombi modellerimizi de inceleyebilirsiniz.
Kombi basıncı neden yükselir ve kombi çalışırken basınç yükseliyorsa ne yapılmalıdır sorularının yanıtı detaylı olarak yazımızda sizleri bekliyor!