Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Oda sıcaklığını düzenlemek için kullanılan doğalgaz ile kombiler hayatımızın vazgeçilmezi olmuş durumda. Özellikle kış aylarında sıklıkla kullanılan ürünler evin ve kullanılan suyun sıcaklığını kontrol edebilmek için herkesin tercihi. Ev yaşamında her mevsimin vazgeçilmezi olan kombilere düzenli olarak bakım uygulanması şart. Çünkü kombi cihazları zaman geçtikçe tozlanabilir veya mekanizmasında bazı aksaklıklar meydana gelebilir. Evinizi bu risklerden korumak için düzenli olarak kombinizin bakımını ve işleyişini kontrol etmelisiniz. Kombi bakımı demek sadece kombilerle sınırlı değil. Bununla birlikte kombi borularını ve doğalgaz peteklerini de kontrol etmelisiniz. Bu yazımızda size kombi bakımı nasıl yapılır sorusunun detaylı ve etkili bir şekilde yanıtını ve ayrıca püf noktaları vereceğiz. Yazımızdaki başlıkları inceleyerek belirli zaman aralıklarıyla kombinize bakım yapabilirsiniz. Unutmayın ki kombinin bakım durumu ürünün işlevini de etkiler. Kombinizden maksimum verimi almanız için sizlere bahsedeceğimiz unsurları dikkatle inceleyin, evinizin ustası olun!

Kombi Bakımında Neler Yapılır?

İyi bir kombi bakımı uygulaması birçok detayda gizlidir aslında. Bu işlemi sadece belirli zaman aralıklarıyla uygulayacağınız için oldukça dikkatli ve detaylı bir şekilde ilerlemeniz gerekir. Çünkü kombi çeşitlerinin mekanizmaları biraz karmaşık olabilir. Bu süreci hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerletebilmek amacıyla sistemli olarak ilerlemeye özen gösterin. Bakımı düzenli bir şekilde yaptığınız takdirde işiniz hızlı bitebilir. Şimdi size kombi bakımı sırasında dikkat etmeniz gereken faktörlerden bahsedeceğiz. Genel olarak bahsettiğimiz maddelere dikkat ettiğinizde işlemin daha pratik bir şekilde bittiğini siz de fark edeceksiniz.

Evde kombi bakımı nasıl yapılır gibi soruları şu maddelerle cevaplayabiliriz:

  • Öncelikle kombinizin elektriğini kesin. Bu işlemi fişi çekerek veya devreyi kapatarak yapabilirsiniz.
  • Tüm vanaları kapatın. Genellikle kombinin alt kısmında bulunan ana vanayı ve ocağın etrafındaki gaz vanasını özellikle ihmal etmeyin.
  • Kombideki mevcut suyu boşaltın. İşlem sırasında evinizin kirlenmemesi için yanınızda mutlaka su kabı bulundurun.
  • İlk olarak filtre temizliğiyle başlayın. Şebeke ve eve bağlı olan doğalgaz filtrelerini kombinin altında bulabilirsiniz. Bu filtreler kombinin alt kısmında tıpa şeklinde yer alır.
  • Eşanjör aksamını inceleyin. Kombinin verimli bir şekilde ısıtmasını sağlayan bu parçanın bakımlı olması oldukça önemli. Eğer kirli ve tozlu bir görünümdeyse parçayı fırça yardımı ile temizleyebilirsiniz.
  • Baca temizliğine göz atın. Sistemdeki hava dönüşümünü için önemli olan bu parçanın temiz olması kombinin verimini artırır.
  • Fan motorunu ihmal etmeyin. Eğer kombiniz çalışma sürecinde fazla ses çıkarıyorsa motorun bakımsız olması sebep oluyor olabilir.
  • İncelediğiniz tüm parçaların tozlu ve hasarlı olmamasına dikkat edin. Bu tip sorunlar kombinizin çalışmasına ve mekanizmasına zarar verebilir.

Kombi bakımını gerçekleştirirken yukarıdaki maddelere dikkat etmeniz zamandan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Gelişmiş özelliklerle öne çıkan Alarko kombi modellerinin bakımı da bu şekilde yapılır. Alarko kombi bakımı nasıl yapılır gibi sorularınız varsa yukarıda belirtiğimiz maddelere göz atabilirsiniz. İyi bir bakım için kombi mekanizmasındaki parçalara da biraz hakim olmanız gerekir. Eğer bahsettiğimiz bu maddeler size yabancı geldiyse Kombi Temizliği Nasıl Yapılır? yazımıza göz atabilirsiniz. Tabi bu maddeler evinizde bulunan kombi tipine göre de değişkenlik gösterebilir. Bunun için kombinizin yapısına da biliyor olmanız gerekir. Kombiler yoğuşmalı ve yoğuşmasız yapısıyla farklılaşır. Kombi bakımı yaparken bu unsurları da dikkate almayı unutmayın!

 Yoğuşmalı Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kombi Bakımı 1

Yoğuşmalı kombi modelleri çalışma prensibi ve teknik yapılarıyla diğer kombilerden ayrılır. Yoğuşmalı kombiler doğalgazın yanması sonucu oluşan su buharını sisteme geri kazandırır. Su buharının sisteme geri dönüşümü sonucunda daha az doğalgaz kullanılır. Böylece hem tasarruf sağlanır hem de atık gaz miktarı azalır. Yüksek verim ve tasarruf için herkesin tercihi olan yoğuşmalı kombilerin mekanizması da farklıdır. Bunun için yoğuşmalı kombinizin bakımını yaparken birkaç faktöre dikkat etmeniz gerekir. Bir önceki başlıkta bahsettiğimiz maddelerle birlikte bu faktörleri de dikkate alarak, bakımınızı pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yoğuşmalı kombi bakımında dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yoğuşmalı kombi içerisinde yer alan genleşme tankını kontrol edin. Alarko yoğuşmalı kombi modellerinde analog manometre özelliği mevcut. Bakım sırasında kolaylık sağlamak için bu ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Eğer kombinizde oda termostatı varsa sıcaklık ayarını kontrol etmelisiniz. Evinizin sıcaklık dengesini istediğiniz dereceye getirmek için termostat kontrolü oldukça önemli.
  • Kombi soğuk su girişi ve radyatör temizliğine özen gösterin. Su buharını enerjiye dönüştüren yoğuşmalı kombilerde maksimum verim için bu parçaların temiz kalması gerekli.
  • Kombi basınç kontrolünü ihmal etmeyin. Eğer basıncınız 1.2 ila 1.5 bar aralığında değilse su vanasıyla basıncı dengeleyebilirsiniz.

Kombi bakımıyla alakalı dikkat etmeniz gereken faktörler bunlar. Kombinizin türü ve teknik yapısını dikkate alarak bakım işlemini pratik bir şekilde uygulayabilirsiniz. Bu faktörleri göze alarak kusursuz bir kombi bakımı yaptınız. Peki bunun etkilerini nasıl gözlemleyebilirsiniz? Bunun için kombi peteklerine de göz atmanız şart!

 Kombi Petek Bakımı Nasıl Yapılır?

Petekler Nasıl Açılır

Kalorifer petekleri kombinin ürettiği sıcaklığın evin her noktasına yayılmasını sağlar. Bunun için petek bakımı da en az kombi bakımı kadar önemli. Petek bakımı kombi bakımından daha pratik bir süreç. Sizin için derlediğimiz maddeleri takip ederek peteklerinizi temizleyebilirsiniz. Düzenli olarak petek temizliği yaptığınız takdirde kombinizden daha fazla verim alabilirsiniz. Kusursuz bir petek bakımı için dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle peteklerinizin ısı vanasını kapatın. Bu kalorifer peteklerinin çalışmasını durdurur. Böylece güvenli bir şekilde petek temizliği gerçekleştirebilirsiniz.
  • Sonrasında petekte yer alan purjörleri açın. Açma işlemi öncesinde peteklerin altına bir kap koymayı ihmal etmeyin. Çünkü kirli su çıkışı gerçekleşebilir.
  • Suyun tamamen akmasını bekleyin. Böylece peteğiniz kir ve tozdan arınır.
  • Sonrasında ise petek aralarınız su ve fırça yardımıyla temizleyin.
  • Bağlantı aksamlarını ve boruları da kontrol ettikten sonra purjörleri kapatın.
  • Son olarak ise kombinizi açın ve tekrar ısınmasını bekleyin.

Petek bakımında dikkat etmeniz gereken genel unsurları genel olarak bu şekilde sıralayabiliriz. Bu maddeleri sırasıyla uygulayarak petek bakımınızı kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bu hususta ayrıntılı bilgi almak isterseniz Alarko Blog’da yer alan “Petek Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Kombi Bakımı Kaç Yılda Bir Yapılmalı?

Kombi bakımı dikkatle yapılması gereken ayrıntılarla dolu süreç. Her mevsim ihtiyaç duyduğunuz kombinizi uzun ömürlü kullanabilmek için bakımına dikkat etmeniz gerekli. Yukarıda bahsettiğimiz başlıkları inceleyerek kombiniz için düzenli bir bakım rutini oluşturabilirsiniz. Kombi bakımı ne kadar sürede yapılmalı gibi konular ise biraz ürünün yapısına ve kullanım sıklığına bağlı. Uzmanlar kombi bakımının en az yılda bir yapılması gerektiğini söylüyor. Eğer kombinizi her mevsim yoğun bir şekilde kullanıyorsanız 10 ayda bir gibi zaman aralığı belirleyebilirsiniz.  Kombi bakımı kaç yılda bir yapılır gibi soruların cevabı için ayrıca seçtiğiniz ürünün açıklamalarına da göz atabilirsiniz.

Kombiler evin sıcaklığını korurken konforunu artırır. Bunun için evinizde en çok ihtiyaç duyduğunu bu ürünün bakımını ihmal etmeyin. Maksimum verim ve güvenli kullanım için kombi bakımını düzenli aralıklarla uygulayın. Eğer evinizde güçlü ve tasarruflu bir kombiye yer vermek isterseniz Alarko ürünleri her zaman yanınızda.