Klima Filtre Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Yaz kış kullanılabilen iklimlendirme cihazlarından biri olan klimalar ev ve işyerlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kış aylarında ortamın havasını yumuşatan yaz aylarında ise ortama serinlik katan klimaların gerek bakımının gerek de temizliğinin düzenli olarak yapılması büyük önem arz ediyor. Klima filtre temizleme işleminin, yıllık klima bakımının aksatılmadan yapılması hem cihazın performansını olumlu etkiliyor hem de olası arızalanma ve problemlerin önüne geçerek cihazın ömrünü uzatıyor. Peki klima filtre temizliği nasıl yapılıyor? Evde kendi klima filtremizi temizleyebilir miyiz? Klima filtresini temizlemek neden önemlidir? Bu ve benzer tüm soruların yanıtı yazımızın devamında sizleri bekliyor. Keyifli okumalar!

Adım Adım Klima Filtre Temizliği

Klima filtreleri nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız klima filtre temizliği aşamalarına gelin adım adım birlikte bakalım!

Klima filtre temizleme işlemi için yapılması gereken ilk şey sigorta kutusundan şalteri indirmek ve elektriği kapatmak olmalıdır. Böylece temizlik süresince meydana gelebilecek olası istenmeyen durumların önüne geçmiş olursunuz. Klima filtresi temizleme aşamaları elbette klimanın türüne ve modeline göre farklılık gösterir. Klima filtre temizliğinde sadece cihazın içerisinde bulunan ‘toz filtresi’ temizlenir. Bazı cihazların içerisinde yıkanmaması gereken filtreler bulunabiliyor (iyonizer, plazma filtre vb.)

Duvar tipi klima, salon tipi klima ve kaset tipi klimalarda filtre temizliği şu adımlarla yapılmalıdır:

  1. Duvar Tipi Klima Filtresi Nasıl Temizlenir?

Evlerde en çok tercih edilen duvar tipi klimaların filtre temizliği son derece kolay. Yukarıda bahsettiğimiz gibi elektriği kapadıktan sonra filtre temizlemeye başlayabilirsiniz.

  • Duvar tipi klimalarda filtre temizliği için ilk olarak filtreyi üniteden tırnaklarını kaldırmak suretiyle çıkarın.
  • Klimanın filtresinde biriken toz ve birikintileri gidermek için bir fırça ya da elektrikli süpürgeden yardım alın.
  • Eğer filtrede çok fazla kir ve toz birikmişse, filtreye temizleyici dökün ve 15-20 dakika kadar bu şekilde bekletin; ardından iyice bol su ile durulayın.
  • Filtreyi duruladıktan sonra kurumasını bekleyin.
  • Filtrenin kuruduğundan emin olduktan sonra ise filtreyi tekrar yerine takın.
  • Filtrenin kuruduğundan emin olmak oldukça önemlidir. Eğer filtre tam kurumadan takarsanız kötü bir koku oluşabilir. Ayrıca filtreyi doğrudan güneş ışığına bırakmamaya ya da saç kurutma makinesi ile kurutmamaya da dikkat edin. Son olarak filtreyi temizlerken sert kıllı fırçalar veya diğer sert temizlik araçları kullanmamalısınız.
  1. Salon Tipi Klima Filtresi Nasıl Temizlenir?

Çoğunlukla mağazalarda, dükkanlarda ve insan sirkülasyonunun fazla olduğu mekanlarda kullanılan salon tipi klimaların da filtreleri düzenli olarak temizlenmelidir. Salon tipi klimanın filtresi nasıl temizlenir, gelin hep birlikte bakalım!

  • Salon tipi klimaların filtresini temizlemek için öncelikle filtreyi çıkarmanız gerekir. Bunun için hava emiş panelinin üst bölümünden tutun ve yavaşça öne çekin. Daha sonra hava filtresini çekerek çıkartın.
  • Tıpkı duvar tipi klimalarda olduğu gibi filtrede biriken toz ve kalıntıları yumuşak bir fırça ya da elektrikli süpürge yardımıyla temizleyin.
  • İhtiyaç duyulursa filtreyi yıkayın. Eğer tozların temizlendiğini düşünüyorsanız bu adımı her seferinde uygulamanıza gerek bulunmaz.
  • Filtreyi yıkadıysanız iyice kurumasını bekleyin.
  • Son olarak hava filtresini iterek tamamen sabitlenmesini sağlayın.

 

  1. Kaset Tipi Klima Filtresi Nasıl Temizlenir?

Özellikle büyük mekanlarda kullanılan kaset tipi klimaların filtre temizliği için şu adımlar izlenmelidir:

  • İlk olarak Hava emiş kısmında yer alan ızgarayı kapak üzerinde yazılı bulunan yerlere basarak açın.
  • Ön ızgarayı 45 derecelik açıyla tutup, hafif bir şekilde yukarı kaldırın ve ızgarayı ileri doğru çekin.
  • Daha sonra hava filtresini tutun ve hafifçe iterken yukarı kaldırın. Ardından filtreyi ileri doğru çekin.
  • Klimadan ayırdığınız hava filtresini elektrikli süpürge ya da yumuşak bir fırça yardımıyla temizleyin.
  • Eğer toz ve kalıntının fazla olduğunu ve fırçayla temizlemenin yeterli gelmeyeceğini düşünüyorsanız filtreyi suyun altında güzelce yıkayın.
  • Duruladığınız filtreyi iyi havalanmış bir ortamda iyice kurutun.
  • Kuruduğunuzdan emin olduğunuz filtreyi kaset tipi klimanıza tekrar takın.
  • Eğer klimanızda bu özellik varsa filtreyi taktıktan sonra, “Filtre Sıfırla” düğmesine basın.

Klima Filtre Temizliği Yapmak Neden Önemli?

Pek çok klima kullanıcısı hem klimanın filtre temizliğini hem de bakımını aksatıyor. Ancak gerek klima temizliği gerekse de bakımı cihazın verimliliği açısından büyük önem arz ediyor.

Klimalar yalnızca ortam havasını ısıtan ya da serinleten değil aynı zamanda hava sirkülasyonu da sağlayan cihazlar olduğu için filtrelerde temizlenen toz, birikinti ve kirlerin temizliği sağlık açısından oldukça önemli. Filtrede biriken virüs ve bakteriler sağlığınızı tehdit edebileceğinden daha sağlıklı yaşam alanları için filtre temizliğini aksatmamanızı öneririz.

Filtrede biriken toz ve birikintiler yalnızca sağlık açısından tehdit oluşturmaz aynı zamanda cihazın performansı konusunda da tehdit oluşturur. Bu yüzden cihazın verimliliği ve performansı açısından da klima filtre bakımının aksatılmaması önemlidir. Ayrıca verimliliği düşen cihazın daha yüksek faturalara sebep olacağını da unutmayın! Klima filtresini temizlemediğinizde, klima çalıştığı zaman ortamda kötü kokular da oluşabilir. Tüm bu sebeplerden ötürü hem klima bakımı ve temizliğinin hem de klima filtre temizliğinin dikkate alınması gerekir.

Klima Filtresi Kaç Günde Bir Temizlenir?

Klima filtresi temizleme ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de filtrenin ne sıklıkla temizlenmesi gerektiği. Klima filtresi sık kullanılan iklimlendirme cihazlarından biri olduğu için özellikle çok fazla kullanıldığı dönemlerde sık sık temizlenmelidir. Klima filtre temizliği için en ideal periyod 15 günde bir şeklindedir.

Klima Bakımı ve Klima Filtre Temizliği Aynı Şey mi?

Klima bakımı ve klima filtre temizliği aynı şey değildir. Bu yüzden klima filtresini temizlemeniz klima bakımını yaptığınız anlamına gelmez. Klima filtre temizliği için sadece cihazın içinde bulunan toz filtresi temizlenir; klima bakımı cihazın hem iç hem dış ünitesini kapsayan ve uzman ekipler tarafından yapılması gereken bir bakımı kapsar. Klima filtre temizliğinin ayda 2 defa yapılması gerekirken klima bakımının yılda en az bir mümkünse 6 ayda bir olarak yapılması gerekir.

Eğer klima bakımı ve filtre temizliğini ihmal ederseniz cihazınızın performansının düşme ve bozulma olasılığı çok yüksek. Bu yüzden her ikisinin de aksatılmaması gerekir.

 

https://www.alarko-carrier.com.tr/tr/kategori/klimaAlarko Carrier Klimaları

HEPA filtre ile ilgili merak ettikleriniz “HEPA Filtre Nedir, Ne İşe Yarar?” başlıklı yazımızda sizleri bekliyor!