Klima Dış Ünite Temizliği Nasıl Yapılır?

Yaşam alanlarımızın havasını arzu ettiğimiz gibi şekillendirebilmemize olanak sunan klimalar, düzenli olarak temizlenmesi ve bakım yapılması gereken cihazlar arasında yer alıyor. Evinizde ya da ofisinizde kullandığınız klimaların iç-dış üniteleri bulunduğu ortam ve konumu sebebi ile yoğun toz kütlelerine maruz kalır. Bu sebeple yaz ve kış sezonunda -yılda 2 kez olmak üzere- klima bakımı yaptırmanız gerekir. Klima bakımı ve gerekli temizliklerini düzenli olarak yaptırdığınızda hem daha sağlıklı bir ortam havası soluyabilir hem de klimanızın ömrünü ve performansını arttırabilirsiniz. Klimaların iç ünite bakımı ve dış ünite bakımı olmak üzere 2 farklı bakım aşaması bulunur. Bu yazımızda sizlere klima dış ünite bakımı ve klima dış ünite temizliği hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz. Klima dış ünite temizliği nasıl yapılır, bu işlem teknik yardım almadan yapılabilir mi ve temizlik esnasında dikkat edilmesi nelerdir gibi soruların yanıtı için okumaya hemen başlayın!

Klima Dış Ünite Temizliği Aşamaları

Klima Dış Ünite Temizliği 5

Klima dış ünitesi temizliği için izlenmesi gereken bazı adımlar bulunuyor. Ancak bu adımları evde kendiniz yapmak yerine işin uzmanından yardım almanızı öneririz. Klima temizlik ve bakım işlemleri için yetkili servisten yardım alarak, uygulamaların daha sağlıklı ve doğru bir şekilde yapılmasını sağlayabilirsiniz. Klima dış ünite temizliği aşamaları şu şekildedir:

  • İlk olarak panel nemli bir bez yardımıyla iyice temizlenir.
  • Ardından bir fırça ile fan temizliği yapılır.
  • Daha sonra fan motoru temizliği de bir fırça yardımıyla yapılır.
  • Kart ve kart kutusu da fırça ile güzelce temizlenir.
  • Motor yatakları ve rulmanları yağdanlık yardımıyla yağlanır.
  • Serpantin tarağı kullanılarak serpantin lamelleri taranır.
  • Kondanser serpantini basınçlı su ve kimyasal ilaçla temizlenir.
  • Kompresör ayakları anahtar ile kontrol edilir.
  • Elektrik panosu fırça kullanılarak temizlenir.
  • Son olarak parçaların kontrolü yapılır. Eğer arızalı parça varsa klima kullanıcısı bilgilendirilir ve gerekirse ekstra ücret ile parçaların değişimi ya da onarımı yapılır.
  • Ve dış ünite çalışır bir durumda teslim edilir.

Klima Dış Ünite Temizliği 6

Klima dış ünitesi nasıl temizlenir sorusuna adım adım verilecek en doğru yanıt bu şekilde. Bu aşamaların neler olduğunu bilmeniz ancak yine de temizlik için bir uzmandan yardım almanız, önerimizdir.

Klima Dış Ünite Temizliği Yaparken Bunlara Dikkat!

  • Klima dış ünite temizliğinin kış ve yaz aylarında klima bakım servisleri tarafından yapılması gerekir.
  • Mecbur kalınmadıkça klima dış ünitesi su tutarak yıkama gibi bir işleme maruz bırakılmamalıdır. Özellikle inverter klimaların bilinçsiz bir şekilde yıkanan dış üniteleri, cihazın ana kart ve dış ünite kartlarına zarar verebilir.
  • Klimanın dış ünitesinin temizlenebilmesi için elektrik bağlantısının kesilmesi şarttır.
  • Klima dış ünite temizliği klima için özel olan temizleme ürünleri ile yapılmalıdır.

Klima Dış Ünite Temizliği 7

  • Kullandığınız klimanın markası, modeli, çeşidi ve kapasitesi ne olursa olsun yılda 2 kez mutlaka bakımını yaptırmalısınız.
  • Klima bakımı ve temizliğinin uzun süre yapılmaması hem sağlığınızı hem de klimanızın performansını olumsuz yönde etkiler.
  • Klima dış ünite temizlik ve bakımının düzenli olarak yapılması klimanızın daha randımanlı çalışmasını ve enerji tasarrufu sağlar.

Evde Klima Bakımı ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Klima Dış Ünite Temizliği 3

Evde klima dış ünite temizliği yapmak her ne kadar zor ve bilgi gerektiren bir iş olsa da evde klima bakımı yapmak ve klimanın performansını yükseltmek oldukça kolaydır. Klimanızın yüksek performanslı ve etkin bir şekilde çalışması için öncelikle her yıl 2 kez klima bakımını yaptırmanız gerekir. Bunun yanı sıra klimanızın filtre temizliğini ihmal etmeyin. Klima filtre temizliği için bir fırça ya da elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz. Filtredeki tozu elektrik süpürgesinin ince ucuyla ya da fırçayla temizleyebilirsiniz. Eğer filtrede çok fazla toz birikmişse filtreyi yarım saat boyunca suda bırakıp ve iyi havalandırılmış bir yerde kurutabilirsiniz.

Klimanızın filtre temizliğini yaparken hava filtresini sert kıllı fırçalarla veya diğer sert temizlik araçları ile ovmamaya özen gösterin. Ayrıca hava filtresi tamamen kurumazsa veya kapalı, nemli bir alanda kurutulursa filtrede kötü koku oluşabilir. Kurutma işlemi yaparken aynı zamanda hava filtresini doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamaya ve saç kurutma makinesini kullanmamaya da dikkat edin.

Bunların yanı sıra klimanızın soğutma performansını arttırmak için şunları yapabilirsiniz:

  1. Set sıcaklık ayarlarını yapın. İdeal konfor sıcaklık değeri 23 ila 25 ⁰C aralığındadır. Aynı zamanda odadaki bütün kapı ve pencerelerin kapalı olmasının, oda içerisindeki ısınının korunmasında önemli bir etken olduğunu unutmayın.
  2. Klima çevresinde yer alan engelleri ortadan kaldırın. Klimanın iç ya da dış ünitesinin önünde engeller olması, cihazın üflediği havayı tekrar emiş yapmasına neden olur. Bu yüzden de klimanız etkin bir soğutma performansı sunmaz. Dolayısıyla klima önünde bir engel olmamasına dikkat edin.
  3. Klimanızın hava filtresini düzenli olarak kontrol edin. Yukarıda bahsettiğimiz şekilde klima hava filtresinin temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Her 2 haftada bir ya da klimanızda uyarı belirdiğinde, iç ünite ekranında CF ekran kodu yandığında filtreyi temizlemeniz büyük fayda sağlar.

Alarko Carrier Klimaları

Klima bakımı ve klima dış ünite temizliği ile ilgili bilmeniz gerekenler bunlar. Eğer klimanızdan kötü kokular geliyorsa muhtemel sebepleri ve çözümleri için “Klima Neden Koku Yapar?” yazımızı incelemeyi unutmayın!