Havalandırma Sistemleri Hakkında Merak Edilenler

Evde, iş yerinde, kafede ya da herhangi bir ticari yapıda bulunan havalandırma sistemleri oldukça yaygın bir kullanım alanında sahip. İç mekanlarda hava kalitesini arttırarak sağlıklı bir yaşam ve çalışma ortamı sunan bu sistemler, konforlu ve güvenli bir yaşam alanı sunar. Havada bulunan zararlı maddelerin ve fazla nem birikiminin önlenmesini sağlayarak her daim temiz hava solumanızı destekler. İnsan sağlığı açısından önemli bir yere sahip olan havalandırma sistemleri kullanımları sırasında enerji tasarrufu sağlayarak verimli bir kullanım gerçekleştirmeyi hedefler. Peki havalandırma sistemleri tam olarak nedir, neden bu kadar önemlidir? Bu yazıda sizin için havalandırma sistemleri hakkında merak edilenlere değindik. Haydi gelin detayları birlikte inceleyelim.

Havalandırma Sistemi Nedir, Ne İşe Yarar?

Havalandırma sistemleri hakkında detaylara değinmeden önce havalandırma sistemi nedir, ne işe yarar sorularını yanıtlayalım. Havalandırma sistemi bir yapı içerisindeki kirli, nemli havanın dışarı atılarak temiz ve taze havanın içeri alınmasını ifade eder. Mekanik ya da doğal yöntemler ile gerçekleşen bu süreç ortamdaki hava kalitesini arttırmanı amaçlar. Havada bulunan toz, kötü koku, mikroorganizma gibi maddelerin dışarı atılmasını sağlayan bu sistemler insan sağlığını olumlu bir şekilde etkiler. Bir nevi içerideki havanın temizlenmesini sağlayan havalandırma sistemleri yaşam alanlarını daha konforlu bir hale getirmektedir.

Havalandırma Sistemleri Nelerdir?

Havalandırma Sistemleri Nelerdir?

Havalandırma sistemleri nelerdir, diye baktığımızda karşımıza birden fazla seçenek çıkıyor. Yaşam alanlarının adeta kahramanı olan havalandırma sistemi çeşitleri, kullanılacak alana göre uygun bir seçenek sunabiliyor. Bu sistemler üç ana kategoriye ayrılıyor olup bunlar aşağıda verildiği şekildedir.

  • Doğal Havalandırma

Ortamın doğal yollar ile havalanmasını sağlayan sistemleri kapsayan doğal havalandırma sistemleri, pencere, kapı ve bacaları kapsar. Mekanın doğal bir şekilde havalandırılmasını ifade eden bu sistemler kapalı ortam içerisinde doğal hava akımlarını kullanarak termal etkiler sayesinde temiz havanın içeride dolaşmasını sağlar. Bu havalandırmalar ev gibi ortamlar için uygun olup kalabalık ve büyük alanlarda tek başına yetersiz kalabilmektedir.

  • Mekanik Havalandırma

Mekanik havalandırmalar fan, motor ve mekanik aksamlar kullanılarak içerideki havanın dışarı atılması ve içeriye hava alınmasını sağlar. Bu havalandırma sistemleri hava kalitesini kontrol altında tutmak isteyen kalabalık ve büyük yerler için tercih edilir. İç hava kalitesinin yanında sıcaklık ve nem seviyesinin kontrolünü sağlama gibi işlevlere de sahip olan bu havalandırmalar, polen, toz ve zararlı partiküllerin girmesini engelleyebilme özelliği ile de öne çıkmakta. Mekanik hava filtreleri vantilatör, hava filtresi, nem kontrol ünitesi, hava dağıtım kanalları gibi ekipmanlar ile birliktes çalışır. Bu sayede iç mekân oksijen oranı artar. Mekanik havalandırma sistemleri teknolojik gelişmelerle birlikte gelişmiş ve farklı çeşitleri bulunmaktadır.

  • Hibrid Havalandırma

Doğal ve mekanik havalandırmanın bir kombinasyonu olarak karşımıza çıkar. Doğal havalandırmanın yetersiz olduğu durumlarda mekanik havalandırma devreye girerek hibrid bir çalışma kombinasyonu ortaya çıkar. Ortam kalabalıklaşmaya başladığında ve doğal havalandırmanın yetersiz kaldığı durumlarda mekanik fanlar yani havalandırmalar devreye girerek mekânın hava kalitesi sabit bir düzeyde tutulur.

Havalandırma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Bilindiği üzere yukarıda da bahsettiğimiz gibi havalandırma sistemleri kapalı alanlardaki hava kalitesini arttırmaya ve sabit tutmaya yardımcı olmak için önemlidir. İç mekanlardaki hava değişimini sağlayan bu sistemler sağlıklı bir şekilde taze havayı oluşturur. Peki havalandırma sistemleri nasıl çalışır? Öncelikle hava kanalları, filtre ve fanlardan oluşur. Bu bileşenler iç mekandaki hava akışını dengelemesini sağlayarak iş birliği içinde çalışır. Böylece fanlar yardımıyla kirli hava dışarı atılarak temiz hava içeriye alınır. Fanlar havalandırma sistemi içerisinde istenilen havalanın aktarılmasını sağlamada önemli bir göreve sahiptir. Sistem çalışmaya başladığında ilk olarak dışarıdan temiz hava üflemekle başlar. Ardından içerideki kirli havanın dışarı aktarımı gerçekleşir ve hava akımı hem filtreleme işleminden hem de ısıtıcıdan geçerek ortam sıcaklığına uygun taze hava verilir. Tüm bu çalışma süreci hava temizleyici bileşenler tarafından düzenlenir.

Bazı havalandırma sistemlerinde ise sensörler bulunur. Sensörler hiç mekandaki havanın kalitesini ölçerek içerideki temiz havanın azaldığını tespit ettiği zamanlarda nem oranını ve temiz havayı arttırmak için otomatik olarak devreye girer. Böylece ihtiyaç halinde hava akışı arttırılır. Enerji tasarrufu sağlayan bu  havalandırma sistemleri ihtiyaç halinde devreye girmektedir.

Havalandırma Sistemi Neye Göre Seçilir?

Havalandirma Sistemleri Neye Göre Seçilir?

Havalandırma sistemleri arasında bir seçim yaparken öncelikle mekânın ya da kullanılacak odanın ihtiyaçları belirlenir. Pek çok havalandırma sistemi bulunduğu için işlevleri de bunlara göre farklıdır. Örneğin bir bina için havalandırma gerekli ise bina havalandırma sistemleri tercih ederken içerideki havanın temiz kalmasının yanında nem ve ısı kontrolü de sağlaması gerekir. Bunun yanında bir endüstri için havalandırma tercih edilecekse endüstriyel havalandırma sistemlerinin tercih edilmesi gerekir. Bu sistemler birçok fonksiyona sahip olmaları açısından havada içerisindeki kirleticileri filtreleyerek absorbe edeceği özel sistemleri vardır. Böylece zararlı partiküllerin havada yoğunlaşması engellenerek çalışanlara daha sağlıklı bir ortam sunulur. Dolasıyla havalandırma sistemi seçerken kullanacağınız ortamın genel koşulları ve ihtiyaçlarına uygun bir şekilde seçilmesi gerekir. Mekân büyüklüğü, kullanım amacı, ısıtma veya soğutma özelliğine sahip olup olmayacağı, sistemin tasarımı gibi unsurlara da dikkat edilerek seçilmesi gerekir. Havalandırma sistemlerinin kurulumları ise yetkili servis tarafından yapılması gerekmektedir. Bölgesel havalandırma kodları ve yerel mevzuata uygun olacak şekilde kurulum gerçekleştirilmelidir.

Havalandırma Sistemlerinin Avantajları

Havalandırma sistemi avantajları oldukça geniş bir açıya sahiptir. Bulunduğumuz ortam içerisinde temiz havayı solumak oldukça önemlidir. Kapalı ve kalabalık mekanlar içerisinde bu kimi zaman mümkün olmasa da havalandırma sistemleri bu noktada yardımımıza koşar. Ortam içindeki hava akışını sağlayan bu sistemler temiz hava akışı sağlayarak sağlımızı olumlu bir şekilde etkiler. Hava kalitesinin artmasında etkili olan bu sistemler hava kirleticilerin azalmasını da olumlu bir şekilde etkilemektedir. Aynı zamanda rahat bir atmosfer yaratacağı için konforlu bir ortam oluşacaktır. Özellikle evlerde yetersiz havalandırma varsa ev havalandırma sistemleri bu noktada yaşam kalitenizin artmasına karşı olumlu etki etkisi bulunur. Ev havalandırma sistemleri yalnızca ihtiyaç duyulan yerler içinde kullanılabilir. Böylece tüm ev için bir havalandırma sistemi kurmak zorunda değilsiniz. Banyolar bu nokta da en çok havalandırmaya ihtiyaç duyulan yerler olarak bilinir. Dilerseniz yalnızca banyo havalandırma sistemlerini tercih ederek o mekânın hava kalitesini de arttırabilmeniz mümkün. Kısacası havalandırma sistemi kullanmanın avantajı ihtiyaç duyulan alana uygun hava kalitesini arttırabilmenize kolaylık sağlarken konforlu bir yaşama da kapı aralamanıza yardımcı olur.

Ayrıca dilerseniz Hava Nemlendirici Faydaları blog yazımıza da göz atabilir, bulunduğunuz ortam içindeki havanın nemini korumanın önemine dair bilgilere ulaşabilirsiniz.