Bir Ev Ne Kadar Elektrik Harcar?

Bir evin ortalama elektrik tüketimi, farklı pek çok parametreye bağlı. Hane halkından evin büyüklüğüne, kullanılan ev aletleri ve eşyalardan tasarruf planlarına kadar belli başlı kriterler saymak mümkün. Peki tüm bu değerler ekseninde bir ortalama çizmek gerekirse sonuçlar neler olabilir?

Bir Evin Aylık Ortalama Elektrik Tüketimi

Bir ev kaç kw elektrik harcar bakıldığında, referans teşkil edebilecek çeşitli bilgiler yok değil. Örneğin, yaygın kanaate göre bir evin aylık elektrik ihtiyacı ortalama / elektrik tüketimi 238 kWh civarında kabul ediliyor. Bununla beraber, bu değerin altında ya da üzerinde hesaplamalar da var. Buna göre, meskenlerde abone başına yıllık 1.576 kWh ve aylık 131 kWh miktarında ortalama elektrik tüketimi bilgileri de mevcut. Bunlar, geçmiş senelerin değerleri olup zaman geçtikçe elektrik tüketiminin arttığı da gözlemleniyor. Yapılan önemli çalışmalardan birine göre de elektrik tüketiminin her yıl ortalama yüzde 5,78 arttığı görülüyor. 1 ev kaç kw elektrik tüketir sorusunun detaylı yanıtlarına bakıldığında ise bu noktada da özellikle beyaz eşyaların kullanım sıklığı, ürünlerin enerji sınıfı oldukça belirleyici. 2021 yılı için paylaşılan bir tabloya göre ise elektrik tüketiminde konutlar %18,6 oran ile sanayi, kayıp – kaçak ve ticarethanelerin ardından 4. sırada yer alıyor. Bu gibi hesaplamalarda boş konut ve yazlık ev gibi sadece mevsimsel olarak ikamet edilen konutların da hesaba katıldığını bilmenizde yarar var.

4 Kişilik Bir Aile Ne Kadar Elektrik Tüketir?

Bir Ev Ne Kadar Elektrik Harcar?

4 kişilik bir ailenin ortalama elektrik tüketiminde ise asgari şartlar göz önünde bulundurularak yaklaşık 230 kilovatsaat (kWh) sonucu öne çıkıyor. 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartları için tüketeceği varsayılan 230 kWh’lik enerji, hanedeki ev aletleri ve cihazların kullanım sıklığına göre azalma ya da artış gösterebilir. Bu nedenle 1 ev aylık ne kadar elektrik harcar bakıldığında, bu değerlerin önemli ölçüde yükselip alçalabileceğini bilmekte de yarar var. Daha nokta atışı bilgilere ulaşmak içinse evlere gelen elektrik faturalarındaki “tüketim miktarı” bölümü en doğru sonucu veriyor. Bu miktar, faturalama hesabı için kullanılacak olan toplam tüketim verisi anlamına geliyor.

Elektrik Tüketimi (kWh) Nasıl Hesaplanır?

Bir evin aylık elektrik tüketimi hesaplama işlemi aslında gayet basit. Öncelikle “Watt” bir güç birimini ifade ediyorken Wattsaat ise Watt’ın 1 saatlik tüketim birimini gösteriyor. 20 kWh (20 kilowatt saat) ise 1 saat boyunca sürekli 20 kW güç kullanımı anlamına geliyor. Bir örnek ile açıklamak gerekirse: Akıllı telefonunuzu 1 saat boyunca 50 Watt güç ile şarj ettiğinizi varsayın. Buradaki formül şudur:

kWh = (Watt x Saat) / 1000

Örnek değerler bu formüle yerleştirildiği zaman; 50 (Watt) x 1 (saat) / 1000 = “0,05 kWh” oluyor. Yani telefonunuzu 50 Watt’lık bir güç ile 1 saat boyunca şarj ettiğinizde 0,05 kWh tüketim gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan yaklaşık değerlerin ötesinde, kendi evinizdeki elektrik tüketim miktarını bu formülü kullanarak öğrenebilirsiniz.

Elektrik Ev Aletleri Ne Kadar Enerji Tüketiyor?

Bir Ev Ne Kadar Elektrik Harcar?

Bir evin ortalama elektrik tüketimindeki en önemli kriterlerden biri de kaç adet elektrikli aletin ne kadar kullanıldığı. Bu noktada özellikle enerji verimliliği sınıfı da son derece belirleyici. Peki en çok elektrik tüketen ev eşyaları neler?

  • Buzdolabı: Hemen her evde yaz – kış en çok enerji tüketen beyaz eşyalardan biri buzdolapları. Buna göre her gün ve her saat çalışan A sınıfı bir buzdolabı, günde yaklaşık 1.5 kW enerji harcıyor. B sınıfı bir buzdolabında ise bu değer 1.7 kW’a yükseliyor.
  • Fırın: 2500 Watt değerine sahip bir fırının 1 saatlik enerji tüketimi ise 2,50 kWh. Bu açıdan fırınlar da evlerde sık enerji tüketen beyaz eşyalardan biri.
  • Ütü: Her gün kullanılmasa dahi yüksek Watt değerlerine sahip olduğu için ütüler de kayda değer miktarda enerji tüketiyor.
  • LCD TV (A+): 98 Watt gücündeki bir LCD TV (A+) saatte 0,10 kWh enerji tüketiyor.
  • Bulaşık Makinesi (A+): 510 Watt ile 1 saatte 0,51 kWh enerji tüketimi gerçekleşiyor.
  • Çamaşır Makinesi (A+): 303 Watt güç ile 1 saatlik enerji tüketimi 0,30 kWh.