Son yıllarda ısıtma sistemleri arasında giderek popülerliği artan yerden ısıtma, hem maliyet hem verimlilik bakımından dünya çapında olduğu gibi ülkemizde de sıklıkla tercih edilen ısıtma çözümleri arasında yer almaya başladı. Peki yerden ısıtma sistemleri nelerdir, yerden ısıtma nasıl yapılır ve sistem nasıl çalışır? Yerden ısıtmaya yatırım yapmak mantıklı mıdır? Hepsi ve daha fazlası, yerden ısıtma sistemlerini ele aldığımız bu yazımızda.
Yerden Isıtma Nedir?
Yerden ısıtma, mekanik ısı kayıplarını zemin beton içerisine döşenen borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyle birlikte zemin altında yayarak dağıtan bir ısıtma sistemi olarak karşımıza çıkar. Yerden ısıtma sistemi, zemini bu mantık ile ısıtarak ortamın da ısınmasına vesile olur. Bugün binlerce metrelik yerleşim sahalarında güvenle kullanılan bu sistem, ülkemizde özellikle 1980 yıllarında aktif olarak uygulamaya geçirilmiştir. Yerden ısıtma sistemleri sayesinde homojen ve etkili bir ısı dağılımı sağlanmaktadır. Bu sistemin etkin bir biçimde kullanıldığı yerleşim birimlerinde odalar arasında neredeyse hiç ısı farkı bulunmaz ve geleneksel ısıtma sistemlerinde görünen tavanda ısı birikmesi sorunu da çözülmüş olur; zira ısı, bu sistemde bina yapı elemanlarında depolandığı için ani ısı değişimlerinden etkilenmeler yaşanmaz.
Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?
Yerden ısıtma sisteminin çalışma mantığında zemin betonu içerisinde yer alan boruların ısı kaynağından aldıkları enerjiyi zemin altına yayması ve dağıtması yatar. Bu şekilde zemin ve ortam ısınmış olur. Yerden ısıtma sistemlerinde ısı, bütün bir döşeme sahasına yayılarak odalar içerisinde homojen bir ısı dağılımı sağlar. Yerden ısıtma sistemlerinin insan yapısına en uygun ve aynı zamanda bütçe bakımından da en ekonomik ısıtma çözümlerinden biri olduğu bilinmektedir. Örneğin radyatör sistemleri ile sağlayan ısıtma çözümlerinde istenen oda sıcaklığına ulaşabilmek için kazan suyu sıcaklığının 70-90 santigrat derece arasında olması beklenmektedir; oysa ki yerden ısıtmada bu sıcaklığın maksimum 50 derece olması yeterlidir. Yine kalorifer petekleri ile ısınan ortamlarda radyatör panellerinin sıcaklığı 55-60 dereceye kadar ulaşabilirken yerden ısıtma sistemlerinde tatmin edici ve konforlu bir ısınma sağlanması için zeminin 28 derece sıcaklıkta olması yeterli olur.
Döşeme zemininin altına konumlandırılan boruların içerisinde dolaşan ılık su, önce zemini ısıtır, ardından da ısınmış olan zeminden doğal ışınım yoluyla yayılan ısı sayesinde ortam da ısınmaya başlar. Yerden ısıtma, tıpkı diğer ortam ısıtma sistemleri olan kaloriferler gibi belli bir ısı kaynağından gelen sıcak suyu ortam içerisinde kullanır ve genel ısıtma gerçekleştirir. Kazan, kombi ya da ısı pompası gibi ısı kaynakları, yerden ısıtma sistemlerinin kaynağını oluşturabilir.
Yerden Isıtma Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?
Başta bir alan içerisindeki sıcaklığın hem dikey hem yatay olarak dağılmasını sağlaması olmak üzere yerden ısıtma sistemlerinin pek çok avantajı bulunur. İşte yerden ısıtma sistemlerinin en önemli avantajlarından bazıları:
• Homojen bir ısı dağılımı sağlar.
• Daha verimli ve enerji tasarruflu bir ısınma çözümüdür.
• Radyatör sistemlerinde yaşanan dengesiz dağılım (peteklerin bir kısmının sıcak, diğer kısmının soğuk olması gibi), homojen bir dağıtım sağlayan yerden ısıtma sistemlerinde görülmez.
• Bu sistemler için gerekli olan ısı kaynağının sıcaklığı, diğer ısınma sistemlerine göre daha düşüktür, dolayısıyla daha verimli bir kullanım sağlanır.
• Yerden ısıtma sistemleri ergonomik açıdan da daha uygun oldukları için ev içerisinde daha estetik ve şık bir görüntü oluştururlar; radyatör vb. ısıtma kaynakları taktırmaya gerek kalmaz. Sistem, döşemenin tamamen altında kaldığı için kişi evini dilediği gibi dekore edebilir ve tasarlayabilir.
• En konforlu ısıtma çözümlerden biri olarak bilinir.
• Güvenlik bakımından da kullanıcısına avantaj sağlar.
• Yerden ısıtma sistemlerinin bakım giderleri oldukça düşüktür.
Yerde Isıtma Malzemeleri Nelerdir?
Yerden ısıtma sisteminin uygulanabilmesi için bazı demirbaş malzemelere ihtiyaç duyulur. Bu malzemeler ve araç gereçler, tamamıyla yerden ısıtma yöntemine uygun olacak şekilde tasarlanır ve kullanım açısından bakıldığında her daim en iyi ısınma değerlerini elde etmek üzere etkili olurlar. En yaygın olarak kullanılan ve gerekli duyulan yerden ısıtma malzemeleri şu şekilde sıralanabilir:
• Isı yalıtım levhası
• Yerden ısıtma boruları
• Kenar yalıtım bantları
• Kolektör
• Kolektör kutusu
• U klips
• Köşe düzeltici
• Kesme vanası
• Oda termostatı, termal vana ve yer sensörü gibi otomasyon ürünleri
• Test göstergesi
• Şap katkısı
Yerden Isıtma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yerden ısıtma mı petek mi?
Kalorifer petekleri ile ısınma sistemleriyle karşılaştırıldığında yerden ısıtma sistemlerinin daha düşük maliyetli, daha konforlu ve enerji bakımından daha verimli olduğunu söylemek mümkün. Petekle ısınma ile karşılaştırıldığında yerden ısıtma sistemlerinin en büyük handikapı, ısıtma mekanizmasının tepkime zamanıdır.
Yerden ısıtma sistemlerinde ısı pompası ne işe yarar?
Yerden ısıtma sistemi için bir ısı kaynağı olan ısı pompası, enerjiyi bir kaynaktan diğer kaynağa yüksek verimlilikle aktaran bir cihazdır. Enerji alınan kaynak hava, su ya da toprak olabilir. Isı pompası, bu kaynakları ısıtma yaparken soğutur, soğutma yaparken ise ısıtır. İçerisinde bir soğutucu akışkan devresi bulunur ve bu devreyi basınçlandıran bir kompresör vardır. Akışkan faz değişimi sayesinde cihaz enerjiyi alır ve taşır.
Yerden ısıtma temizliği nasıl yapılır?
Yerden ısıtma sistemleri düzenli olarak temizlenmediğinde ve bakımı yapılmadığında bakteri oluşumuna ya da kireç oluşumuna yol açabilir. Bunun için düzenli olarak yerden ısıtma temizliği yapmak üzere tesisat uzmanlarıyla çalışmak gerekir.
Yerden ısıtma maliyeti nedir?
Hizmet aldığınız firmaya göre değişkenlik göstermekle birlikte güncel yerden ısıtma maliyetinin metre kare başına 400-600 TL arasında olduğunu söylemek mümkün.
Sonradan yerden ısıtma yapılır mı?
Yerden ısıtma sistemlerinin evin inşa aşamasında yapılması hem maliyet hem de zaman açısından daha elverişli olduğu biliniyor. Yerden ısıtma boruları zemin altına döşeneceği için zemin için beton atmadan önce bu döşeme işleminin tamamlanmış olması gerekiyor. Bununla birlikte her ne kadar sonradan ısıtma sistemi yapılabiliyor olsa da, kurulu evlerde zemindeki betonun kırılması gerektiğini unutmamak gerekiyor. Bazı durumlarda sonradan yapılan yerden ısıtma sistemleri, karbon folyolu sistem parke ya da halı halinde de döşenebiliyor.
Yerden ısıtma çalışma sıcaklığı ne olmalıdır?
Yerden ısıtma sistemlerinde gerekli ısınma, 40-50 C derecelik ılık su ile sağlanmaktadır.