Petekten Neden Ses Gelir?

Radyatörlerin en yaygın ısıtma sistemleri olarak kullanıldığı bir gerçek; ancak radyatörden ses gelmesi pek de hayra alamet olmayan bir durum olsa gerek. Petekten ses gelmesi durumlarında kullanıcıların endişelenmesi ve petekten neden ses gelir diye meraklanması oldukça normal. Peki kaloriferden neden ses gelir? Radyatörlerinizden gelen ses neyin habercisidir? Peteklerinizden duyduğunuz sesi gidermenin yolları ve yöntemleri nelerdir? Detaylar bu yazıda.

Radyatörlerden Neden Ses Gelir?

Radyatörden ses gelmesinin ardında pek çok farklı sebep yatabilir. Aşağıda, radyatörlerinizin çıkardığı sesin tipine bağlı olarak farklı sorunlar ve çözümleri yer almaktadır.

  1. Peteklerde şırıltılı su sesi gelmesi: Kaloriferden ses gelmesi durumunda en yaygın ses türü, şırıltı ya da lıkırtı sesidir. Kaloriferden su sesi gelmesi olarak da bilinen bu durum, boyler sistem içerisine su pompalarken sistemde hava sıkışması oluşması ile meydana gelir. Eğer bu hava zaman içerisinde çıkartılmazsa soğuk kaloriferler ve beraberinde gelen şırıltı sesine sebebiyet verebilir. Eğer kaloriferlerinizin üst kısmı soğuk, alt kısmı ise sıcaksa, bu sıkışan hava, sıcak suyun radyatörün tamamının ısınmasını engelliyor demektir.
  2. Radyatörden fokurtu sesi gelmesi: Bu ses, aslında su ısıtıcısının kaynama noktasına ulaştığında çıkarttığı sesi andırır. Bazı durumlarda ona ıslık çalma ve vurma sesleri de eşlik edebilir. Bu, kaloriferinizde kireç birikintisi oluştuğunun birincil göstergesidir. Kireç, merkezi ısıtma sisteminizde biriktikçe ve tortulaştıkça radyatör borularının tıkanmasına sebep olur. Her ne kadar bu ses aslında radyatörlerden geliyormuş gibi gelse de sorunun ana kaynağı, boylerden kaynaklanmaktadır.
  3. Petekten tık tık ses gelmesi: Eğer radyatörleriniz “tık tık” benzeri bir ses çıkartıyorsa, bu metalin ısındıkça ve soğudukça meydana getirdiği genleşme ve çekmeden dolayıdır. Sıcak su soğuk metal ile temas ettiği anda metal ısınmaya başlar. Tık tık sesleri de aslında metalin genleşmesinin sesleridir. Ardından ısınma kapandığında metal tekrar soğumaya ve eski formunu almaya başlar; bu da yine peteklerden tık tık sesinin gelmesine sebep olabilir. Bu tarz sesleri genellikle ısıtmayı uzun süre sonra ilk kez açtığınızda ya da kapattığınızda duymanız oldukça olasıdır. Metal tamamen ısındığı andan itibaren bu seslerin kesilmesi beklenir.

Ses Çıkartan Radyatörler Nasıl Düzeltilir?

Bazen radyatörlerin kalitesinin düşük olması, istenen düzeyde çalışmalarını engellemekle birlikte beklenmedik seslerin oluşmasına da sebep olabilir. Radyatörler, imal edildikleri sırada fırınlı boya ile boyanmalıdır, ancak boyanmadıkları takdirde fırınlı boya kullanılmaz ve bu da peteğin iç kısmındaki boyanın zamanla sökülmesine neden olur. Kalıp halinde sökülen boyalar peteğin içine su girdiğinde suyla birlikte peteğin iç çeperine çarpar ve petekten tık tık sesinin gelmesine sebep olur. Bu gibi durumlarda peteklerin kaliteli bir fırınlı boya ile kaplanması, sorunu çözebilir.

Radyatörler, ısındığı zaman imal edilmiş olduğu malzeme ısıdan dolayı genleşir ve bu genleşme belli bir süre sonra sona erer. Hem genleşme sırasında hem de petek soğuyuncaya kadar tık tık sesi gelmeye devam edebilir. Bu aslında normal bir durumdur ve petek üzerinde herhangi bir işlem yapılmasına gerek görülmez.

Tesisat temizliği eksik olan radyatörlerde de istenmeyen ve rahatsız edici sesler gelebilir. Radyatör içerisinde oluşmuş tortular, gelen suyla birlikte hareketlenerek radyatör çeperine çarpar ve yine radyatörlerden ses gelmesine sebep olur. Bu gibi durumlar, aynı zamanda kalorifer borularının kireçlenmesi sonucu da meydana gelebilmektedir. Bu sorunun kökten çözümü, kaliteli bir tesisat firması ile anlaşarak petekleri kapsamlı ve detaylı bir biçimde temizletmektir.

Eğer radyatörlerinizde içerisinde birikmiş havadan dolayı ses meydana geliyorsa, bunun için temizlik esnasında pürjör vanasının gevşetilmesi ve su devirdaymı sırasında ortaya çıkan sesin giderilmesi için bu yöntemle radyatörün havasının alınması gerekir.

Raydatör Temizliği Nasıl Yapılır yazımızdan petek temizliği ve bakımı hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.