Hem evlerde hem ofislerde aktif olarak kullanılan kombiler, havaların soğumasıyla birlikte hayatımızın gündelik bir parçası haline geldi. Özellikle evden çalışma anlayışının giderek yaygınlaşması ile gün içerisinde ofislerde olduğu kadar artık evlerde de sıklıkla kombi yakılıyor. Isınma konforumuzu koruyan ve ısınma masraflarımızı kontrol altında tutmamıza yarayan kombiler, her ne kadar son teknoloji ürünler olmalarından ötürü enerji tasarruflu ve verimli bir çalışma prensibiyle çalışıyor olsa da, kış aylarında ister istemez artan kombi kullanımıyla birlikte gelen doğalgaz faturaları da bir hayli kabarık olabiliyor. Bu minvalde kullanıcılar, kombi tasarrufu için ne yapmalı sorusunu sorarak özellikle havaların en soğuk olduğu dönemlerde kombi tasarrufu yöntemlerini arayabiliyor. Eğer siz de kış mevsiminde evinize gelen doğalgaz faturalarını minimize etmenin yollarını arıyorsanız, tasarruflu kombi kullanımını ele aldığımız bu yazımız tam size göre. Şimdi gelin, hep birlikte kombi tasarrufu nasıl yapılır ve tasarruflu kombi kullanımı için nelere dikkat etmeli, hemen öğrenelim.
Kombiden Tasarruf Etmenin Yolları Nelerdir?
- Doğru Kombiyi Seçtiğinizden Emin Olun.
Tasarruf etmeye yönelik yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla birlikte eski teknolojilerin eksikliklerini ve yetersizliklerini daha net anlayabiliyoruz. Kombide tasarruf edebilmenin en önemli yöntemlerinden bir tanesi tasarruflu, yeni kombi modellerine yönelmek. Bununla birlikte kombinin sadece kullanışlı ve tasarruflu değil, aynı zamanda sizin ihtiyaçlarınızı ve ısınma alışkanlıklarınızı da birebir karşılıyor olması gerekiyor.
- Kombinizin Düzenli Bakımlarını Aksatmayın.
Bakımları düzenli ve doğru bir şekilde yapılan bir kombi, tasarruflu bir ev ısınmasının anahtarıdır. Başta en ufak kombi arızası olmak üzere kombinizi bakımlı tutmak için düzenli periyotlarla servis çağırdığınızdan emin olun. Kombinizin bakımını yaptırmak, fazla zamanınızı almayacağı gibi, ileride daha maliyetli ve uzun süreli sorunlar yaşamanızın da önüne geçer. Yılda en az 1 kez olmak üzere kombinize uzman desteği alarak bakım ve onarım çalışmalarını yaptırmayı ihmal etmeyin; unutmayın ki bakımsız ya da arızalı bir kombi, standart işlevlerini gösterebilmek için gereğinden daha fazla çalışacak ve size daha fazla maliyet yaratacaktır.
- Reglaj Ayarını Kontrol Edin.
Reglaj ayarı, kalorifer peteklerine uygulanan bir uygulama olmakla birlikte uzakta kalan peteğin en etkili ve verimli şekilde, dengeli olarak ısınmasını sağlayan bir ayarlamadır. Reglaj ayarınızı kendiniz yapabileceğiniz gibi bunun için yetkili servis çağırarak bu işlemi uzmanlarına da yaptırabilirsiniz. Reglaj ayarı yapmak için kombinize yakın olan petekten en uzak olana peteğe doğru bir sıralama çıkartın ve kombiye en yakın olan peteğin alt kısmındaki vanayı tamamen kapatarak bir tur açın. Ardından bir sonraki yakın petek vanası tamamen kapatılır ve ikinci tur açılır. BU şekilde son peteğe kadar birer tur arttırarak petek vanalarını açarak sonunda en uzak peteğe kadar ısı ulaşmasını sağlayabilir ve verimli bir ısıtma sağlayarak kombiden tasarruf edebilirsiniz.
- Binanıza ve/veya Dairenize İzolasyon Yaptırın.
Kombiyi tasarruflu kullanmanın bir diğer etkili yöntemi de izolasyondur. Eğer binanızda halihazırda izolasyon varsa, zaten bu durumda şanslısınız demektir. Öte yandan binanızda izolasyon yoksa ya da yapılan izolasyon yeterli değilse kombiden tasarruf sağlamanız oldukça güç bir hal alır. Özellikle havaların soğuduğu kış mevsiminde binanız ve daireniz soğuktan etkilenir ve içinde yaşadığınız alanı ısıtmak güçleşir. Bunun için iyi bir izolasyon yapılması için bina sakinlerini bir araya getirerek bir yatırımda bulunabilir ve kolektif olarak daha tasarruflu bir kış geçirebilirsiniz.
- Petek Temizliği ve Bakımını Düzenli Olarak Yaptırın.
En az kombi bakımı kadar önemli olan petek bakımı da daha verimli bir ısınma sürecine giden adımlardan bir tanesidir. Sürekli olarak çalışan petekler, zaman geçtikçe ısınıp soğuyan suyun geride bıraktığı çamurlaşmadan ötürü kombiyi en yüksek ayara getirmeniz durumunda bile dışarıya yeterli ısı vermekte zorlanırlar. Bunun için yapılması gereken en önemli şey, petek temizliğidir. Peteklerinizi yılda üç kez düzenli olarak temizlettiğiniz ve bakımını yaptırdığınız sürece bu gibi sorunlardan uzak durmuş olursunuz. Peteklerin kendisinde olduğu gibi kalorifer filtrelerinin de düzenli olarak temizliğini yaptırmanız bir hayli önemli.
- Kullanmadığınız Odalardaki Petekleri Kapatın.
Kombinizin kış modunda efektif çalışabilmesi için en az 3 adet peteğin aktif olarak kullanılıyor olması gerekir. Bununla birlikte üç petek açık olduğu halde kullanmadığınız odalarınız varsa bu petek vanalarını kapatabilir ve tasarruf sağlayabilirsiniz. Burada önemli olan, petek vanalarını kapattığınız kullanılmayan odaların kapılarının açık bırakılmamasıdır. Bu sayede bu odalardan gelecek soğuk havanın kombinizin ısıttığı diğer odalardaki ısıyı elimine etmesinin önüne geçmiş olursunuz. Petekleri nasıl açıp kapatmanız gerektiğine dair detayları Petekler Nasıl Açılır, Nasıl Kapanır yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.
- Peteklerin Üstünü Kapatmayın, Etrafını Sarmayın.
Eğer kalorifer peteklerinizin üstü ya da etrafı kapalı olursa, içerisinde barındırdığı ısıyı odaya eşit olarak dağıtamaz, bunun sonucunda da yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Özellikle peteklerin üzerine perdeyle örtmek ya da en merkezi peteklerin önüne mobilya yerleştirmek, kombiden tasarruf etmenize engel olabilir. Bu şekilde bırakılan petekler ortamı değil, yalnızca kendilerini ısıtır, bu nedenle de peteklerin olabildiğince açıkta ve erişilebilir olması gerekir.
- Kombiyi Geceleri Kapatmayın.
Kombi kullanımında yapılan en büyük hatalardan biri, gündüz çalıştırılan kombiyi gece olduğunda tamamen kapatmaktır. Her ne kadar en tasarruflu kombi kullanımının bu olduğuna inanılsa da, gerçek böyle değildir. Aksine, kombiyi tamamen kapatmak yerine geceleri ya da evde olmadığınız zamanlarda en kısık ayara getirmek, daha tasarruflu bir uygulamadır ve uzun vadede doğalgaz faturalarınızda olumlu bir yansıma yaratır. Unutmayın ki kombiyi kapatırken harcamadığınız yakıtı, kombiyi açtığınızda iki katı kadar harcamış olursunuz, bu yüzden de kombiyi sürekli olarak en kısık ayarda tutmak en doğrusudur.
- Pencerelerinize PVC Kaplatın.
Kombi ayarınız ne kadar yüksek, kombiniz ne kadar kaliteli olursa olsun, dışarıdan soğuk hava alan pencereler, doğalgaz tasarrufunun en büyük düşmanıdır ve verdiğiniz tüm çabaları boşa çıkartır. Pencereler, dışarıdan içeriye soğuk hava getirdiğinde tasarruflu olarak çalıştırmak istediğiniz kombinizi ekstra yük altında bırakarak sürekli soğuyan ortamı ısıtabilmek adına daha fazla çalışmasına zorlar. Bu yüzden de pencerelerinize PVC kaplatmak ya da daha düşük maliyetli bir çözüm olarak pencerelerden hava gelen kısımlara cam silikonu çekmek, bunun önüne geçebilmek için etkili birer uygulamadır.
- Sıcak Su Ayarınızı Kombiden Yapın.
Mutfakta sıcak su kullanırken ya da duş alırken suyun aşırı ısınması halinde sıcak soğuk ayarı yaparsınız; yani su aşırı ısındığında lavabo musluğunu soğuk tarafa doğru çevirerek suyu ılıklaştırmaya çalışırsınız. Her ne kadar farkında olmasak da, aslında bu da kombinizin gereğinden fazla yakıt tüketmesine sebebiyet veren bir uygulamadır. Bu gibi durumlarda su aşırı ısındığında ayarlamayı musluğun kendisi üzerinden değil, kombi üzerindeki sıcak su ayarından yapmanız daha doğrudur. Bu sayede hem ısı ayarını musluktan ayarlamak zorunda kalmadan kombinizi yormaz hem de faturalarınızdan tasarruf etmiş olursunuz.
- Oda Termostatı Kullanın.
Bir kombiyi tasarruflu bir biçimde çalıştırmanın bir diğer etkili ve verimli yolu ise elbette oda termostatı kullanmaktır. Kombinize takılan oda termostatları, ortam ısısını istenen seviyeye getirerek kombinin çalışmasını durdurur, kombinin çalışmadığı bu süre zarfı ise size tasarruf olarak geri döner. Dilerseniz kombiye takılan oda termostatlarından kullanabilir, dilerseniz de peteklere takılabilen termostatik vanaları tercih edebilirsiniz. Her ikisi de uzun vadede çok daha yönetilebilir doğal gaz faturalarıyla karşılaşma ihtimalinizi arttırır.