Kombi Neden Ateşleme Yapmaz?

Vazgeçilmez iklimlendirme cihazları arasında yer alan kombilerde kimi zaman çeşitli arızalar meydana geliyor. Kombi kullanıcılarının sıklıkla karşılaştığı kombi arızalarından biri de kombi ateşlemiyor sorunu. Kombinin ateşleme yapmamasının altında yatan birçok farklı sebep olabilir. Kombinin ateşleme yapmamasına sebep olacak muhtemel faktörleri derledik ve sizler için bir araya getirdik. Eğer siz de kombi neden ateşleme yapmaz diye merak ediyorsanız bu sorunun ve aklınızdaki diğer soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kombi Ateşleme Yapmıyor Sorunun Altındaki Muhtemel Sebepler

Kombi ateşleme yapmıyor, neden olabilir diye merak eden birçok kombi kullanıcısı bulunuyor. Kombinin ateşleme yapmamasındaki olası sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eğer kombinin gaz girişleri kapalı ise kombi ateşleme yapmaz.
  • Gaz ile ilgili herhangi bir sıkıntı olduğu kombi ateşleme
  • Parçalarda bir sorun olduğunda kombi ateşleme yapmaz.
  • Kombinin ana kartında bir arıza varsa da kombi ateşi keser.
  • Kombi bacası tıkalı ise kombi ateşleme yapmayabilir. (Kombi bacası zaman zaman temizlenmelidir. Çünkü pislik ya da kuşların yuva yapması sonucu tıkanabilir.)
  • Kombinin ateşleme elektrotunun arızalanması veya ateşleme trafosunun arızalanması da kombinin ateşleme yapmamasında etkili olan diğer faktörlerdir.
  • İyon elektrotu arızalanması durumunda da kombi ateşlemez yapmaz.
  • Su basınç seviyesinin belirli sınırların altına düşmesi sonucunda da kombi ateşleme yapmaz.

Kombi Ateşleme Yapmıyor, Kullanıcı Olarak Ne Yapmalıyım?

Kombi Ateşleme Yapmıyor

Kombi ateşleme yapmıyor ya da kombi ateşleme yapıyor sonra sönüyor gibi ateşleme problemi ile karşı karşıya iseniz mutlaka yetkili teknik servisten destek almalısınız. Kombinin ateşleme yapmaması durumunda kullanıcı olarak yapabilecekleriniz şu şekilde:

Kombi ateşleme sorunu ile karşı karşıya kaldığınızda sizin kullanıcı olarak yapabilecekleriniz dairede ya da yan dairede başka doğalgazlı cihaz bulunup bulunmamasına göre değişir.

Eğer dairede ocak gibi başka doğalgazlı bir cihaz varsa; kombinin yanı sıra ocağınızın da çalışıp çalışmadığına bakın. Ocağınız da yanmıyorsa dairenizde gaz kesintisi olduğu anlamına gelir. Daha sonra kapı dışında yer alan ana vanayı kontrol edip gaz gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Eğer gaz vanası boruyla aynı hizada ise açık, tam tersi yöndeyse ise kapalı demektir. Bu durumda açık yöne çevirmelisiniz.

Gaz vanası açık ancak buna rağmen ocak yanmıyor, kombi ateşleme yapmıyor ise bölgenizde gaz çalışması yapılıyor ve gazınız kesilmiş olabilir. Böyle bir durumda ilgili doğalgaz firmasıyla görüşerek yardım alabilirsiniz. Kapının dışındaki doğalgaz vanası üstünde mühür var ise gazınız kesilmiş demektir. Eğer faturanız geciktiyse bu sebeple kesinti yaşanmış olabilir.

Ocak yanıyor ise dairenizde gaz var demektir. Ocak çalışıyor, kombi yanındaki gaz vanası açık yani dairenize gaz geliyor ise kullanıcı olarak yapmanız gereken son uygulama kombiyi resetlemektir. Resetleme işlemi kombinin marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir. Kombinizde reset düğmesi var ise resetleme işlemini yapmalı, yoksa kombiyi kapatıp yeniden açmalısınız. Resetleme işlemini birkaç kez tekrar ettikten sonra herhangi bir düzelme olmadıysa kombinin içini kesinlikle açmadan ya da herhangi bir tamirat işlemiyle uğraşmadan yetkili kombi servisiyle irtibata geçmelisiniz.

Eğer dairede herhangi bir doğalgazlı başka cihaz yoksa; dairenize gaz gelip gelmediğini anlamak sizler için daha zor olacaktır. Başka doğalgazlı cihaz olmadığı durumda kombi yanında bulunan gaz vanası ve kapı dışında yer alan ana vana kontrol edilerek gaz gelip gelmediği anlaşılabilir. Kombi yanındaki gaz vanası ve aynı zamanda kapı dışındaki gaz vanası kapalı durumda ise açık duruma getirmelisiniz. Eğer boru ile aynı hizada değilse eğer kapalıdır, aynı hizaya getirerek açabilirsiniz.

Gaz vanasını açtıktan sonra kombiyi resetlemelisiniz. Kombinize göre resetleme işlemi uygulamalı ve bu uygulamayı birkaç kez tekrarlamalısınız. Birkaç resetleme sonrasında sorun hala devam ediyorsa o halde yetkili kombi servisinden destek almalısınız.

Alarko Kombi Ateşleme Arıza Kodu Nedir?

Alarko kombilerde modele bağlı olarak ekranda; E01, F4, 0.1 belirebilir. Alarko LED’li model kombilerde; 80 LED’i yanıp sönebilir.

Eğer Alarko markalı kombiniz ateşleme arızası veriyorsa size en yakın Alarko Yetkili Servisi ile irtibata geçebilirsiniz.