Yüksek konfor sunan iklimlendirme cihazları arasında yer alan klimalar dört mevsim kullanılabilen cihazlardır. Yaz aylarında ortama serinlik kış aylarında ise sıcaklık katan klima modelleri ile siz de yaşam alanlarınızın havasını dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Pek çok elektronik cihazda olduğu gibi klimalarda da kimi zaman çeşitli arızalar ve istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Klimalarda sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri koku sorunudur. Bu sorunla karşılaşan herkes klima neden koku yapar diye merak ediyor. Klima kullananların başına gelmiş ya da gelme olasılığı bulunan bu sorunla ilgili muhtemel tüm gerekçe ve çözümleri derledik. Klima koku sorunuyla ilgili tüm merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.
Klima Neden Kokar?
Klima neden kokar sorusuna verilebilecek pek çok yanıt olabilir. Bu yanıtlardan ilki klimanın filtresinin tıkanmış olabileceği yanıtı. Bu yüzden klimaların iç ünitesinin önünde bulunan hava filtresinin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bunun yanı sıra klimanın su tahliye hortumu ucunun suyun akışını engellemeyecek şekilde olmasına da dikkat edilmesi gerekir. Aksi durumda da klima koku yapabilir. Klimanın su tahliye hortumunun ucu bidon, saksı gibi kapalı kaplara daldırılmamalıdır.
Klimadan neden koku gelir sorusu için en sık karşılaşılan cevaplardan biri de küflenme sorunudur. Klimalar; iç ünite evap ya da serpantin adı verilen alüminyum metal kısımlara sahip bulunur. Soğutma esnasında içerisinde su biriktirir ve iç ünite fanı ıslanır, bu durumun herhangi bir çözümü yoktur. Klima, çalışma sırasında ortamdaki tozları kaldırıp soğutma emişi yaptığı esnada serpantin ve fana yapıştırır. Bu nedenle de kısa sürede küflenme durumları ortaya çıkar. Küf bir bakteri olduğundan etrafa kötü kokular yayar ve klima da bu küften ötürü kötü koku yayarak çalışma yapar.
Klimadan kötü koku gelmesini etkileyen çevresel sebepler ise şu şekildedir:
- Klimanın bulunduğu odada sigara içilmesi,
- Ortamın nemli ve rutubetli olması,
- Ortamda bulunan tozların klimada birikmesi,
- İşyerinde bulunan çeşitli kimyasal kokuların klimaya nüfuz etmesi.
Ev klima neden koku yapar ya da işyerindeki klimadan neden kötü kokular geliyor diye düşünüyorsanız bunun sebebi yukarıda saydığımız çevresel ya da klima ile ilgili etkenlerden ötürü olabilir. Klimanızın neden koku yaptığını bulmak için bu ihtimalleri tek tek değerlendirebilirsiniz.
Klimadan Koku Gelmesi Nasıl Engellenir?
Klima neden koku yapar sorusu kadar merak edilen bir başka soru da klimadan koku gelmesi nasıl engellenir sorusu. Eğer klimanızdan koku geliyorsa kokunun temel sebebinin bulunarak sorunun giderilmesi gerekir. Klimanızdan henüz koku gelmiyor ancak olma olasılığı yüksek bu sorunu engellemek istiyorsanız şunları göz önünde bulundurmanızda fayda var:
-
Filtre Temizliği Yapmayı İhmal Etmeyin
Klimaların iç ünitesinin önünde bulunan hava filtresi temizliğinin normalde 15 günde bir yapılması gerekir. Klima filtresinin temizliği uzun süre ihmal edildiğinde de ortama klima tarafından kötü kokular yayılabilir. İç ünite filtre temizliği yapmak için filtreyi yavaş bir şekilde yerinden çıkarmanız ve sadece suyun altında sertçe ovalamadan yıkamanız yeterlidir. Filtre temizliğinde kullandığınız su ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Ayrıca filtreyi temizlerken herhangi bir kimyasal ürün ya da deterjan kesinlikle kullanmamalısınız. (Filtre temizliği ve filtrenin cihaz üzerindeki yeri klimanızın modeline göre farklılık gösterebilir.)
-
Filtre Temizliği Sonrası Oda Spreyi
Klimanızın filtresini temizleyip, yıkayıp kuruttuktan sonra filtre artık takmaya hazır haldedir. Filtreyi yerine takmadan önce hoş kokulu bir oda spreyini az miktarda filtreye sıkabilirsiniz. Bu, ortama daha temiz ve hoş bir koku yayılmasına yardımcı olacaktır.
-
Su Tahliye Hortumunun Bağlantı Yerini Kontrol Edin
Klimanın su tahliye hortumu kesinlikle pis su giderine bağlanmamalıdır. Aksi taktirde klimadan kötü koku geliyormuş gibi hissedilebilir. Ayrıca su tahliye hortumu ucunun suyun akışını engellemeyecek şekilde olmasına da dikkat etmelisiniz. Son olarak eğer su tahliye hortumu bidon, saksı gibi kapalı kaplara daldırıldıysa çıkarılmalı ve suyun akışını engellemeyecek şekilde yerleştirilmelidir.
-
Klimayı Önerilen Konfor Derecesi Altında Çalıştırmayın
Özellikle de inverter klimalarda cihazı önerilen konfor derecesi altında çalıştırmamak önemlidir. Klimanız için ekipler tarafından önerilen ya da kullanım kılavuzunda yazan sıcaklık derecesi ne ise klimanızı her zaman o derecelerde çalıştırmaya özen gösterin. Elbette bu sıcaklık derecesini yaşadığınız ilin sıcaklık derecesine ve ortam nemine göre ayarlamalısınız. Klimalar da tıpkı buzdolaplarının önerilenin altında çalıştırılmasında olduğu gibi çabucak bozulabilir ve küflenebilir. Klima ayarını her zaman ideal seviyede tutmaya çalışarak klima kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
-
Düzenli Olarak Klima Bakımı Yaptırın
Hem yaz aylarında hem de kış aylarında kullanılan klimalar yıl içinde 2 sefer bakıma ihtiyaç duyar. Klimanın hem daha uzun ömürlü olması hem daha verimli çalışması hem de koku gibi problemlere yol açmaması için klima bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Klima neden koku yapar sorusunun bir diğer yanıtı da yapılması gerektiği halde yapılmayan klima bakımı olabilir. Düzenli olarak klima bakımı yaptırmak cihazın koku yapmasının önüne tamamen geçilmesini sağlamasa bile önlem alınabilir veya koku azaltılabilir. Özellikle uzun süre kullanılmamış ve uzun süre sonrasında kullanılacak olan klimaların çalıştırılmadan önce bakımlarını mutlaka yaptırılması gerekir.
Klima çalışırken neden koku yapar ve bu kokuları önlemenin yolları nelerdir sorularına sizler için yanıt bulduk. Eğer sizin de kullandığınız klimayı açınca kötü koku geliyorsa yukarıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz. Filtre temizliği, su tahliye hortumunun bağlantı yeri gibi uyarıları dikkate almanıza rağmen sorun giderilmiyorsa konuyla ilgili teknik bir yardım almanızı öneririz. Dilerseniz Alarko Yetkili Servisleri ile irtibata geçerek, klimanızın koku sorununun hızlıca giderilmesini sağlayabilirsiniz.