Klima Neden Isıtmaz?

Daha konforlu ve verimli yaşam alanları için kapalı ortamların havasını  soğutan, nemini alan, isteğe bağlı olarak ısıtan toz ve partikülleri filtre eden cihazlar olan klimalar hem evlerde hem de işyerlerinde sıklıkla tercih ediliyor. Artık lüks olmaktan çıkarak ihtiyaç duyulan bir cihaz haline gelen klimalar eğitim kurumları, işyerleri, konutlar, restoranlar, oteller ve hastaneler gibi pek çok alanda kendine yer buluyor. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte daha az enerjiyle daha fazla verim sunan klimalar, zaman zaman çeşitli arıza ve sorunlarla da karşılaşabiliyor. Birtakım sorunlardan ötürü ısıtma ve soğutma işlevini yerine getiremeyen klimaların bu sorunu pek çok farklı sebepten kaynaklı olabiliyor. Klima kullanıcılarının en çok karşılaştığı sorunlar arasında ise ısıtmama sorunu yer alıyor. Peki klima neden ısıtmaz? Klimanın sıcak hava üflememesinin altında yatan pek çok farklı neden olabilir. Gelin bu nedenlerin neler olabileceğine hep birlikte bakalım!

Klima Neden Isıtmıyor Olabilir?

Klima ısıtmama nedenleri arasında pek çok farklı sebep sıralanabilir. Klima neden ısıtmaz sorusuna sıklıkla yanıt olarak verilen sebepler işte şunlar:

  • Klimanın gazı olması gerekenden az ya da fazla olabilir.
  • Klimanın kompresörü arızalı olabilir.
  • Bakır boru hattında ezilme ya da kırılma gibi bir sorun olabilir.
  • Klimanın kumandası arızalı olabilir.
  • Klimanın sensörlerinde bir sorun olabilir.
  • Klima dış ve iç ünite fanında bir problem olabilir.
  • Klima kondansatörü arızalı olabilir.
  • Klimanın motoru arızalanmış olabilir.
  • İç ünite peteğinde ya da filtresinde kir birikmiş olabilir.
  • Dış ünite peteğinde ya da filtresinde kir birikmiş olabilir.
  • Sinyal kablosunda sorun olabilir.
  • Klima ısı ayarı doğru yapılmamış olabilir. (Ayarın genelde 25°C civarında olması gerekir.)
  • İç ünite kanatçığı aşağı doğru olmayabilir.

Klima Isıtmıyor, Ne Yapmalıyım?

Klimanız yukarıda saymış olduğumuz nedenlerden ya da farklı bir nedenden ötürü ısıtmıyor olabilir. Klima ısıtmıyor ve ne yapabilirim diyorsanız, bunun en sağlıklı yolu yetkili bir teknik servisten yardım almaktır. Ancak basit sebeplerden ötürü bir ısıtmama sorunu varsa kullanıcı olarak yapabileceğiniz bazı müdahaleler de bulunuyor. Klima ısıtma yapmıyor ise kullanıcı olarak yapabilecekleriniz şunlar:

Klima ısıtma yapmıyorsa bunun bir sebebi de klimanın ısıtma modunda olmaması olabilir. Bu yüzden öncelikle klima kumandası üzerinden klima ısıtma modu olan güneş sembolü ya da heat sembolü seçilmelidir.

– Klimanın beklenilen verimlilikte ısıtması için klima ısı derecesinin ayarlanmış olması gerekir. Yapacağınız sıcaklık ayarı ortam sıcaklık ayarından daha yüksek olmalıdır. Eğer klima ısı ayarı ortam sıcaklık ayarından düşük olursa, klimanız ısıtma sağlayamaz.

– Klimanız ısıtmıyorsa dış ünitenin devreye girip girmediğini de kontrol etmenizde yarar var. Eğer dış ünite devreye giriyorsa parçalarda bir sorun olabilir. Ancak  dış ünite devreye girmiyorsa klimanız elektronik olarak bloke olmuş demektir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda klimanızı resetleyin ve cihazı enerjisinden kapatın 10 dakika kadar bekleyip ve tekrar açın.

– Klimayı kullandığınız alanda camlar ve kapılar açıksa, beklediğiniz ısıtma verimliliğini bu yüzden de alamıyor olabilirsiniz. Bu yüzden açık kapı ve pencereleri kapatın.

– Klimanız ısıtmıyorsa kullanıcı olarak yapabileceğiniz bir diğer işlem de klimanın hava girişlerinin açık olup olmadığını kontrol etmek. Eğer klimanın önü mobilya gibi eşyalarla kapatılmışsa bu durumda da beklenilen ısıtma performansı karşılanmaz. Klima hava girişlerinin her koşulda açık olması gerektiğini unutmayın!

– Klima neden ısıtmaz sorusuna verilebilecek bir başka yanıt da klima yönlendirme kanatçığının aşağı doğru bakmaması olabilir. Klima yönlendirme kanatçığı yukarı doğru olursa ısıtma sağlanmaz. Bu yüzden eğer yönlendirme kanatçığının yönü yukarı ise mutlaka aşağı doğru getirmelisiniz.

– Klima ısıtmama nedenlerinden biri de hava filtresinin temiz olmamasıdır. Eğer klima doğru şekilde ayarlanıp, devreye girip ısıtma yapmaya başladıysa klima filtresini kontrol edin. Klimanın ön kısmında bulunan hava filtresini kullanıma bağlı olarak sıklıkla temizlemeniz gerekir. Genelde 15 günde bir yapılması gereken hava filtresi temizliğini kendiniz kolayca yapabilirsiniz.

– Klima gazının eksik olup olmadığını anlamak isterseniz klimayı kapatıp açtıktan sonra iç ünite fanının devreye girme süresini izleyebilirsiniz. (İç ünite fanının devreye girme süresi ortalama 3-5 dakikadır.) Eğer iç ünite fanının devreye girmesi uzun sürüyor ise klima gazı eksiktir. Eğer iç ünite fanı hiç devreye girmiyor ise klimada hiç gaz yok demektir.

Klimanız ısıtmıyorsa kullanıcı olarak yapabilecekleriniz bunlarla sınırlıdır. Klima arızasının doğru bir şekilde saptanması ve çözüme kavuşması için mutlaka yetkili servisten yardım almalısınız. Alarko Yetkili Servisleri ve iletişim bilgilerini öğrenmek isterseniz tıklayın!

Alarko Carrier Klimaları