Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Hem aile bütçesi hem de çevrecilik bakımından oldukça önemli olan enerji tasarrufu, özellikle son dönemlerde enerjiye gelen zamlarla birlikte daha da mühim bir hale büründü. Hal böyleyken aileler, evde elektrik tasarrufu nasıl yapılır diye araştırmalara başlayarak elektrik faturasındaki rakamları minimize etmenin yollarını arar oldu. Peki etkili bir biçimde elektrik tasarrufu nasıl yapılır? Daha sürdürülebilir bir dünya ve daha ekonomik bir yaşantı sağlayabilmek adına elektrik tasarrufu için neler yapmalıyız? Detaylar bu yazımızda.

Bir Hane Ortalama Ne Kadar Elektrik Harcıyor?

Ülkemizde hane başına düşen ortalama aylık elektrik tüketimi, güncel raporlara göre 230 kWh civarında ve bu tüketimin en büyük payı aydınlatma ürünleri ve buzdolabı arasında paylaşılıyor. Bir başka rapora göre 4 kişi üzerinden varsayılan bir aile hanesi, bugün ortalama 13 adet elektronik cihaz kullanıyor – buna televizyonlar ve dizüstü bilgisayarlar da dahil. Bununla birlikte daha fazla elektronik cihaz sahibi olunmasına rağmen 20 yıl öncesine kıyasla aynı miktarda elektrik enerjisi harcanıyor; bu da yeni nesil teknolojik cihazların daha enerji-dostu olduğunu kanıtlayan en önemli verilerden bir tanesi. Buna rağmen aile ekonomisine katkıda bulunmak ve enerji tüketimini azaltmak için yapabileceğimiz şeyler de yok değil.

Evde Elektrik Faturası Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Evinizde atacağınız minik adımlar ve yapacağınız ufak değişikliklerle elektrik faturanızda büyük bir fark oluşturmanız mümkün. Ortalama elektrik tüketiminizi azaltarak çok daha bütçe dostu bir elektrik faturasıyla karşılaşabilirsiniz. Peki evde elektrik tasarrufu için ne yapmalı? İşte elektrik faturanıza olumlu katkıda bulunacak en etkili elektrik tasarrufu örnekleri:

1. Standby’da duran elektronik cihazları kapatın: Kullanmadığınız halde prize takılı olan kettle, kahve makinesi, televizyon, klima gibi cihazları prizinden sökerek yılda ortalama 600 TL elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bunu yapmak için ise her bir cihazı tek tek prizinden çıkartmanıza gerek yok; açılıp kapanabilen düğmeli uzatma ve prizlerden faydalanarak tek bir düğme ile birden fazla cihazı kapatabilirsiniz.

2. Evinizde akıllı termostat kullanımına transfer edin: Akıllı termostatlar enerji tüketimini otomatik olarak dengeleyerek evin ısısını optimal derecede tutmayı, böylelikle de enerji tasarrufu elde edilmesini sağlıyor. Evi kendi belirlediğiniz sıcaklığa göre ısıtmaya programlı olan bu ürünler, gerek duyulmadığı halde kombinin ve diğer elektrikli ısıtma cihazlarının otomatik olarak kapanmasını sağlıyor; böylelikle evinizi gereğinden fazla ısıtmış olmuyor ve gereksiz kombi tüketiminden uzak durmuş oluyorsunuz. Akıllı termostatlar sadece elektrik faturanıza değil, doğalgaz faturanıza da olumlu katkıda bulunabiliyor.

3. Enerji verimliliği yüksek elektronik cihazlar kullanın: Çalışır halde bir elektrikli cihazı çöpe atmak, evde elektrik tasarrufu sağlamanın yöntemleri arasında sayılmaz. Bunun yerine en sık kullandığınız beyaz eşya ve teknolojik aletleri yüksek enerji sınıfından cihazlar ile değiştirerek elektrik faturanızda hatırı sayılır bir düşüş gözlemleyebilirsiniz. Örneğin bir A+++ çamaşır makinesinin A+ bir çamaşır makinesine kıyasla 10 yıllık bir süre zarfı içerisinde yaklaşık 1300 TL değerinde daha az enerji tükettiğini biliyor muydunuz? Buzdolabı, bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi gibi eşyalarınızı siz de en üst enerji verimliliği seviyesine taşıyabilir ve rahat edebilirsiniz.

4. Yeni bir boylere yatırım yapın: Aynı zamanda oda termostatına da bağlayabileceğiniz son teknoloji bir boyler kullanarak ciddi oranda elektrik tasarrufu yapabilirsiniz.

5. Kıyafetlerinizi daha düşük ısıda yıkayın: Çamaşır makinesini 40 derece yerine 30 derecede çalıştırarak ve çamaşır makinesini haftada sadece 1 kez açarak yıllık elektrik faturanızdan ortalama 100 lira tasarruf sağlayabilirsiniz.

6. Enerji tasarruflu ampullere yönelin: Elektrik faturanızdaki şaşırtıcı rakamları düşürmenin en hızlı ve düşük maliyetli yollarından bir tanesi de tasarruflu ampuller kullanmaktır. Bir evin ortalama yüzde 29 oranındaki elektrik tüketimi aydınlatmaya gittiği için ampullerinizi enerji verimliliği yüksek ampullerle değiştirdiğiniz zaman farkı anında hissedebilirsiniz.

7. Evinize yalıtım yaptırın: Evinizin izolasyonuna bir yatırım yaparak hem içini daha uzun süre sıcak tutabilir hem de daha düşük elektrik faturalarının gelmesini sağlayabilirsiniz.

8. Güneş enerjisinden faydalanın: Son zamanlarda oldukça popüler hale gelen solar enerji, kendini elektrik tasarrufunda da belli etmeyi ihmal etmiyor. Çatınıza monte ettirebileceğiniz solar panellerden faydalanarak elde ettiğiniz güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirebilir ve geleneksel elektrik tüketiminizde büyük ölçüde tasarruf sağlayabilirsiniz.

9. Gün ışığından maksimum oranda faydalanın: Işık ve aydınlık bir ortam gerektiren işlerinizi gün ışığında, hava kararmadan halletmeye çalışarak akşam vaktinde harcadığınız elektriği azaltabilirsiniz. Gün ışığını bilinçli kullanarak hem aydınlatma hem de ısınma giderlerinizde dikkat çekici bir maliyet düşüşü gözlemleyebilirsiniz.

10. Bulaşık ve çamaşır makineleriniz tam dolmadan çalıştırmayın: Unutmamak gerekir ki bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi tam doluyken çalıştırmak, aynı enerji ile daha yüksek enerji verimliliğine erişmenize, dolayısıyla aynı enerji ile daha fazla tabak çanak ve daha fazla kıyafet yıkamanıza olanak sunar.

11. Klima çalışırken pencerelerin kapalı olduğundan emin olun: İster soğuk ister sıcak olsun; klima çalıştırdığınız anlarda ortamdaki izolasyonun tam olmasına özen gösterir. Klima çalışır haldeyken açık bırakılan bir kapı ya da pencere, ortam dışından hava girişine izin vererek ısı yalıtımını bozabilir. Bununla birlikte klimanızı amacına göre kullandığınızdan ve onu doğru yere konumlandırdığınızdan da emin olmanız gerekir. Kullanım amaçlarına göre klima modellerini değerlendirmek için Hangi Klimayı Almalıyım konulu blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

12. Cep telefonunuzu gereğinden uzun süre şarjda bırakmayın: %100 dolmuş olmasına rağmen hala prizde duran bir telefon, elektrikten yemeye devam edecektir; bu nedenle de şarjı dolan telefonların dolar dolmaz prizden çıkartılması tavsiye edilir.

13. Ev içerisindeki gereksiz ışıkları kapatın: Tasarruflu olmayan, sarı ışıklı geleneksel bir ampul, 24 saat açık tutulduğu süre boyunca ayda ortalama 40.32 kW elektrik yakar; ki bu da ortalama 30 TL tutarında bir elektrik masrafına denk gelir. İçinde bulunmadığınız odalardaki ışıklara kapatarak ve gereksiz aydınlatma kullanımına dur diyerek siz de elektrik faturanızdan tasarruf edebilirsiniz.

Alarko Carrier Hava Temizleme Cihazları